Kaktu.si

Informativni center Kaktu.si

Sponzor
AstroKaktus
Portal za informiranje in obveščanje slovenskih ljubiteljev kaktusov in drugih sočnic
AstroKaktus
 

Zabavne novosti in zgodbe iz sveta kaktusarstva.

Seminarska naloga

Pred dnevi sem izvedel zanimivo zgodbo o seminarski nalogi, ki jo je pred leti pripravil neki učenec na vrtnarski srednji šoli v Celju. Naslov je bil baje Volnata uš.

Fant je malo pobrskal po netu in v nalogo skopiral vse, kar se je našlo. Tako je nalogo prebral med učno uro in ... je v tekstu je pisalo tudi:

...obstaja tudi biološka metoda za odstranjvanje teh uši. Najprej se zalije rastline z blago raztopino hiosciamnina, nato pa se zvečer postavi v rastlinjak ogledalo. Ko se uši zjutraj zagledajo v ogledalu, jih od groze udari kap.

V dobro voljo ni spravil samo učiteljice, ampak tudi cel razred.

Besedilo je seveda skopirano iz nekega mojega napol šaljivega prispevka. Fantu se ni ljubilo pogledat niti začetek besedila, kjer lepo piše...

'Turšica' s seminarsko nalogo ni bila najbolj zadovoljna in jo je seveda zavrnila. Bogve, če se je fant iz svoje zgodbe kaj naučil!

Nekaj vrtnarskih pravil

Ko poseješ solato, bo en mesec suše. Če boš setev zalil, se bo ulil dež.

Ne pričakuj dobre letine, ker zakoni narave delujejo nasprotno.

Če si posejal redkvico, bo zrastel črevec.
Če si posejal solato, bo zrastel črevec.
Če si posejal črevec, bo zrastel črevec.

Vsak vrtnar najde rastlino, katere ne zna gojit.

Nobena rastlina ni taka, da ne bi imela slabe letine.

Če nimaš pojma, rastlino izkoplji in tja posadi bezeg.

Vedno je upanje, da bo nekaj zrastlo.

Dobro vino kmalu cikne.

Velikost repe je premosorazmerna količini gnoja.

Vedno obstaja verjetnost, da si namesto stare dobre zanesljive vrste izmislijo rastlino, ki ne dela.

Če ti je rastlina všeč, je ne moreš nikjer kupiti.
Če je rastlina, ki ti je všeč, na razpolago, je hudičevo draga.
Verjetnost, da bo rastlina crknila v prvem tednu, je linearno povezana s ceno.

Teoretično je nemogoče vnaprej predvideti, na katero stran je bolje obrniti seme, da bo bolje kalilo.

Če seme ne kali, je zanič.
Če semenjak ne raste, je kriva zemlja.
Če semenjak crkne, so krive glivice.
Verjetnost, da bi bil vzrok neuspeha sejalec, ne obstaja.

In če ne veš, kaj bi počel, tega ne delaj rastlinam.

Če je suša, bo verjetnost, da po sončnem pade dež, zanemarljiva.

Če pada dež pred piknikom, bo po dežju padal dež.

Rek, da za vsakim dežjem pride sonce, so si izmislili prekleti optimisti.

Ni mogoče vnaprej izračunati, ali bo gredica prej prelopatena od vzhoda proti zahodu ali obratno.

Črvi najprej pojedo jabolka, ki bi bila najlepša.

Obstaja absolutna verjetnost, da voluhar vašega radiča ne bo zgrešil.

Če je sosed pregnal voluharje s svojega vrta, bodo od vseh možnih sosedov v soseski voluharji izbrali za bodoči dom vaš vrt.

Toča vedno pade na najbogatejše pridelke.
Če si pridelek pred točo zaščitil z mrežo, bo prišla plesen.
Verjetnost, da bo fungicid deloval, je obratnosorazmerna predvideni količini pridelka.
Vedno obstaja rešitev problema pri šiptarju.

Kakt, kakteja ali kaktus?

Pogosto mi pri pisanju člankov pride na misel, katero besedo bi bilo bolje uporabljati, kaktus ali kakteja. Pogosto se v tekstih namreč pojavi beseda kakteja in glede na to, da jo je že pred dolgimi leti v svoji knjigi uporabil Vardjan, bi imela v pogovorni rabi prioriteto. Zato sem najprej izbrskal, katere izraze za kaktuse vsebuje Slovar slovenskega knjižnega jezika.

kákt  -a m (a') zastar. kaktus, kakteja: v puščavi je bilo polno kaktov; cvetoči kakti

kaktéja  -e ž (e') na suhih tleh rastoča rastlina z mesnatim steblom in listi, spremenjenimi navadno v trne: gojiti kakteje; cvetoča kakteja

káktus  -a m (a') na suhih tleh rastoča rastlina z mesnatim steblom in listi, spremenjenimi navadno v trne: gojiti, zbirati kaktuse; jezdili so mimo visokih kaktusov; cveti kaktusov; vrtn. božični kaktus

kakteíst  -a m (i') kdor goji kaktuse: izkušen kakteist / društvo kakteistov

káktica  -e ž (a') redko kaktus, kakteja: visoke kaktice

káktovec  -vca m (a') redko kaktus, kakteja: cvetoči kaktovec

Besede kakt, kaktovec in kaktica zagotovo niso našle mesta v pogovornem jeziku, zato jih verjetno lahko zanemarimo. Bolj me je zmotil izraz kakteist, ki bi bil knjižno verjetno prenesen iz osnove kakteja. V stari literaturi je bil pogosto uporabljen. Če pa bi uporabili za osnovo izraz kaktus, ki je danes na splošno bolj uporabljen, bi verjetno dobili izraz kaktusist. Vendar v pogovornem jeziku najpogosteje slišimo besedo kaktusar. Kaj je zdaj prav?

Slavisti, na pomoč!

CrassulaNajstarejši kaktus v Sloveniji

Zanimivo bi bilo izvedeti, kateri je najstarejši kaktus v Sloveniji. Trenutno je najstarejši meni poznani metuzalem Strombocactus disciformis, import iz leta 1920. V tem trenutku je torej star vsaj 90 let!

CrassulaČe imate morda starejši primerek kakšnega bodičarja, mi sporočite!

Boris Gaberšček mi je povedal tudi svojo zgodbo o starem ježevcu, ki ga goji že več kot 60 let. Čeprav je visok le malo več kot pol metra, je to zagotovo najstarejši ježevec pri nas. Neverjetno je, da ima taka rastlina še vedno prevoden kambij in uporablja korenine, ki so zagledale luč - pardon, temo sveta pred šestdesetimi leti.

Me prav zanima, kakšen bi bil takšen ježevec po šestdesetih letih, če bi ga gojil v bogatem substratu in ga temeljito zalival?

 

CrassulaKaj je najbolj podobno cvetu Orbea variegata

Človek, ki z laksarico kosi travnik, na katerem so v travi pasje klobase in nagnite hruške.

Presneto da res!

Kultura obiskovalcev parkov

Skoraj ni poštenjaka, ki ne bi v prostranih poljanah cvetja prišel v skušnjavo nacufat nekaj vršičkov kakšnih rožic. Izrazitim cufkarjem se je prijelo ime 'cufko'.
CrassulaPriznam, tudi sam sem v rosnih letih cufnil brst kakšnega kaktusa. Ampak petkilskih kaktusov pa še v Čilu nisem pulil, pa jih je bilo dosti.

V Mozirskem Gaju so letos prvič predstavili tudi nasaditve grobov. Na cvetličnih gredicah ni nič nenavadnega, da kdo pocufa kakšne vršičke in škoda niti ni opazna. Med sobotni obiskovalci pa je bilo nekaj cufkotov, ki so pošteno 'ocufali' nasad ene od vrtnarij. Šlo je trinajst pobarvanih eševerij, nekaj kar z lonci vred.

No, tako cufkanje mi ni niti malo všeč. Ampak, ko me bo prišel naslednje leto kdo vprašat, zakaj so se 'netreski', ki jih je letos avgusta kupil v Gaju, razbarvali... Zlobec

Datura

Datura ali po naše kristavec je rastlina z lepimi trobljastimi cvetovi, ki raste tudi pri nas. Znano je, da je precej strupena, še bolj znano pa tudi, da so v njej halucinogene snovi. Ker sta doza, ki dobro zadene in letalna doza zelo blizu, je v Sloveniji pred leti prišlo celo do smrtnega primera zaradi akutne zastrupitve.

O strupenosti semena datur niso napisane le zgodbe, ampak imam celo sam dve izkušnji z njo.

Pa ne da bi se zadeval.

Pred skoraj desetimi leti je bila datura med listavci (to menda veste, da se narkomani delijo na iglavce in listavce, kajne?) zelo priljubljena droga, ki pa se je zaradi smrtnih primerov zastrupitve hitro opustila. Daturo so preskusili tudi okoliški mulci, dobili pa so jo celo na mojem vrtu, kjer je rastla kot bujen plevel.

Nekega dne se je na dvorišču ustavil razburjen znanec in povedal, da njegov mulec blede in da ima privide. Ko ga je trdo prijel, mu je pobec povedal, da se je nazobal semena neke rože, ki raste na našem vrtu. Prebledel sem, mu napisal listek z imenom rastline in antidotom in ga poslal po mulca rekoč, naj ga hitro spravi k zdravniku. Fant ni šel samo k dežurnemu zdravniku, ampak je bil tri dni pod kontrolo na intenzivnem oddelku v Kliničnem centru v Ljubljani.

Datura inoxiaZobalca daturinega semena sta bila dva. Razdelila sta si en plod, le da je bil oni drugi fant večji, da semen ni zgrizel in da se raje ni prikazal očetu.

Čez pol leta sem fanta povprašal po izkušnji. Povedal je, da je bilo zanimivo, dokler so bile na televiziji smešne reči in dokler se je s svojo priljubljeno učiteljico, ki je sedela v fotelju na stropu, mirno pogovarjal. Ko pa je v priljubljenem čokolešniku zagledal hrošče, je skledo z jedačo vrgel proti materi, češ da te svinjarije že ne bo jedel, je oče pogruntal, da je s sinom nekaj narobe.

V drugi zgodbi sem kot glavni igralec nastopal kar sam.

Verjetno se še spominjate, da je kakšnih osem let nazaj prišlo v javnost sporočilo, da se na trgu nahaja kitajska ajdova moka, ki vsebuje strupeno daturo. Na sporočila nisem bil posebno pozoren, saj se mi ni zdelo verjetno, da bi se kdo zaradi tiste male količine dature v moki zastrupil. Po nekaj mesecih od obvestila je nekega nedeljskega jutra žena skuhala zelo dobre ajdove žgance in sem se jih dobro najedel. Čez dobro uro so se mi usta osušila in cel dan sem sem malo čuden, predvsem pa se nisem mogel odžejati z nobeno pijačo. Mislil sem, da sem pobral kakšno čudno bakterijo, vendar se je čez dober teden zgodba ponovila. Takrat mi je vžgalo, da bi utegnila to biti datura v ajdovi moki, ki je žena ni pravočasno vrgla v smeti.

In kakšen je nauk zgodbe? Ne se zadevat z daturo, ker slabo seka, pa še žejen si po njej!

Kako sem postal kaktusar

Kako že?

Pred petindvajsetimi leti sem rekel, da bom zbiral kaktuse, ko bom star.

Pa mi je rekla hčerka, naj jih kar začnem.

Za jedce opuncijinih plodov

Na razstavi kaktusov mi je neka obiskovalka povedala zanimivo zgodbo o prijateljici, ki se je namenila na počitnice v Alžirijo.

Prijatelji so ji pripovedovali, da tam rastejo kaktusi s ploščatimi listi, ki imajo zelo okusne plodove.

Znanka je na potovanju res našla opuncije z okusnimi plodovi.

Enega je poskusila in bil je zelo dober. Vendar ji je po odlični pojedini dva dneva ostal slab občutek v ustih.

Po vrnitvi je to povedala prijateljem. Ti so ji potem razložili, da je treba plodove prej olupit.

Če greste v Alžirijo, torej... najprej zamenjajte prijatelje.

Hiper blosfeldija

Verjetno vam je znano, da kaktus Blossfeldia liliputana slovi kot najmanjši kaktus na svetu. Manj znano je, da tudi v zbirkah ta kaktus potrebuje vsaj deset let do velikosti srajčnega gumbka. Malo znano pač zaradi tega, ker malokdo vzgoji svojo rastlinico iz domačega semena. Večina blosfeldij je namreč cepljenih in v nekaj letih zrastejo - za liliputanski svet blosfeldij - v prav orjaške grde pošasti.

Blosfeldije so še vedno zelo redke rastline, saj kljub številnem semenu, ki ga producirajo, v zbirkah ni prav dosti primerkov. Nasprotno pa v moji zbirki blosfeldija ni neka silna redkost, saj sem jih v dolgih letih tako ali drugače pridelal kar nekaj. Precej posejanih, nekaj pa jih je zrastlo kar tako, v senci drugih kaktusov. Tako sem prišel celo do hiper blosfeldije, ki je očitno v svoji rani mladosti jedla Galofax in v dveh letih zrastla do orjaških pet milimetrov premera.

Gasteria IsomatsuRastlinico sem po nakjučju našel med sejanci lofofor in ob pogledu na leto setve presenečen obstal. Med mladimi lofoforami se je namreč skrivala zdrava, več kot petmilimeterska blosfeldija. Najprej sem pomislil na kakšno podtaknjeno sabotažo, na radioaktivnost, celo na kakšne hormonske injekcije in podobne reči, pomislil sem celo na to, da bi jo žena zalila s pecilnim praškom - no, saj veste, z njim tudi pecivo hitro naraste.

Zdrava kmečka pamet mi je preprečila, da bi začel s kakšnimi hipotezami o hiperprirastu biomase ali celo s poskusi z malo zverino. Kaj bom naredil s hiper-blosfeldijo, še ne vem, ker bodo lonec lofofore zapustile, z njimi pa bo odšla drugam tudi orjaška blosfeldija. Če pa bi si želel čudo kdo ogledat, pa ve, kje me najde.

Dve vrsti kaktusarjev!

Po najnovejših dognanjih se kaktusarji ločimo v dve skupini: na tiste, ki imamo ob računalniku miško, in na tiste, ki imajo ob računalniku viledo. Člani obeh skupin si občasno ogledajo ta portal.

Najdražja sočnica na svetu?

V maju sem v neki italijanski vrtnariji naročil nekaj evforbij in gasterij. Na paket sem čakal več kot mesec dni, vendar se je splačalo. V paketu me je čakalo veliko presenečenje - najdražja gasterija na svetu.

Verjetno vam je znana zgodba o najdražjem kaktusu na svetu. Princ Kotschoubey je leta 1840 odštel 1000 frankov za Ariocarpus kotschoubeyanus (seveda potem poimenovan po njem), kar je takrat pomenilo enakovredno teži tega kaktusa v zlatu.

Gasteria IsomatsuKo sem odprl vrečko z Gasterijo 'Isomatsu', sem zazijal od presenečenja. V roke mi je padla drobcena reč, ki je stala celih 15 evrov. Prva stvar, ki mi je prišla na misel, je bila seveda tehtnica. Ta je pokazala en gram. Glede na dnevno ceno zlata ta mala stvar ni bistveno zaostajala za slavnim Kotschoubeyevim nakupom. Tekmovanje z dosedanjim rekorderjem sem odmislil, saj gasterija pač ni kaktus, sicer bi dobavitelja zaprosil, naj mi pošlje kakšen manjši primerek. Tako za v Guinnesovo knjigo, pač.

 

Zanimivosti iz dežele kaktusov

V Ameriški državi New Mexico ste lahko kaznovani, če na avtobusnem sedežu pozabite vrečko s čolo.

Če v Phoenixu lažje odtrgate čolo od kože kot čevlje od asfalta, potem je poletje.

Ko si začnete usta hladiti s tabascom, veste, da ste prispeli v Coahuilo.

V New Mexicu je prepovedano na vlaku prevažati več kot dva metra visoko opuncijo.

Na poljih z Opuncijo microdasys je dovoljeno nositi krilo samo ženskam.

Če vas v Arizoni napade ropar, se lahko branite le z enakim orožjem, kot ga uporablja on.

V Arizoni je prepovedano loviti kamele.

Za izkop, odrez ali uničenje kaktusa lahko v Arizoni dobite do 25 let zapora.

V sodno dvorano je prepovedan vstop kengurujem in osebam s kaktusi.

V Sonori je nezakonito zavrniti kozarec vode, če ste več kot 10 milj proč od najbližje ceste.

Za priganjanje mul je v Maricopi dovoljen samo en dildo.

V Big Bendu odsvetujejo ritensko umikanje pred klopotačami.

V Prescottu je strogo prepovedana ježa konj po stopnicah okrožnega sodišča.

 

Nenavadni kaktusi!

Bartschella schumannii

Bartschella schumannii

Na zalogi so nekajletne Bartschella schumannii var. globosa.

Rastline lahko naročite ali kupite v vrtnariji Astrokaktus

Copiright - Zvone Rovšek