Kaktu.si

Informativni center Kaktu.si

Sponzor
AstroKaktus
Portal za informiranje in obveščanje slovenskih ljubiteljev kaktusov in drugih sočnic
AstroKaktus
 

Navodila za gojenje kaktusov

Kaktusi - splošno o kaktusih, botanika, zgodovina, vzgoja
Nakup kaktusov - kako in kje kupiti zdrave kaktuse
Prostor - več o okolju, kjer nameravamo gojit kaktuse
Osnovne potrebe - osnovna navodila za gojenje kaktusov
Zalivanje - kako pogosto in na kakšen način zalivati kaktuse
Gnojenje - gnojenje in dognojevanje kaktusov in o gnojilih
Prezimovanje - ravnanje s kaktusi v času zimskega mirovanja
Presajanje - vse o presajanju kaktusov
Substrati - osnovne mešanice prsti za kaktuse
Cepljenje kaktusov - najzanesljivejši način razmnoževanja zahtevnih kaktusov
Podlage za cepljenje kaktusov - vrste podlag in njihovo obnašanje
Ukoreninjanje starih kaktusov - navodila za rezanje in ukoreninjanje starih rastlin
Bolezni in škodljivci - kaktusi in njihovi škodljivci
Pleveli v rastlinjakih - kaj je bilo nekoč iskana rastlina, pa je postala plevel
Uporaba kaktusov - kaj vse so s kaktusi počeli domačini
Samogradnja rastlinjaka - kako si sami izdelamo rastlinjak
Talno ogrevanje rastlinjaka - domača izdelava talnega ogrevanja miz s toplo vodo
Pomoč pri poškodbah z bodicami kaktusov - za neprevidne ponesrečence
Zdravilna aloja - vse o zdravilnih alojah - A. vera, A. arborescens. Učinkovine, metode...
Gradnja skalnjaka - kako bomo pristopili k postavitvi skalnjaka s prezimnimi kaktusi
Škodljivci - Cactoblastis cactorum
Zaščitna sredstva - seznam insekticidov in izkušnje z njimi
Izkušnje z dobavitelji semen in rastlin
Prezimni kaktusi
Klimatske cone
Označevanje rastlin

Osnovna navodila za gojenje kaktusov

Kaktusi za telebane

Želji po posedovanju zahtevnih vrst se začetnik težko upre. Praksa kaže, da ravno začetniki najprej izbirajo ariokarpuse, turbinikarpuse in podobne zelo zahtevne vrste kaktusov. Zato za začetek raje priporočam nakup enostavnih in bogato cvetočih kaktusov, kot so lobivije, gimnokaliciji, notokaktusi in podobni. Ti bodo uspevali tudi v slabših pogojih in se ne bodo maščevali za vsako napako. Več o izbiri v vodiču za gojenje kaktusov na strani Prilagajanje okolja.

Nakup

Kaktuse lahko danes kupimo v raznih trgovskih centrih, manjši asortiment pa lahko najdemo v vsakem vrtnem centru, v nekaterih vrtnarijah in v cvetličarnah. Uvoženi kaktusi so vsajeni v šotni substrat in jih je treba čimprej presadit v dober substrat za kaktuse. Zato je bolje, da že pri nakupu izberete kaktuse, ki so vsajeni v pravi substrat za kaktuse.

Pri nakupu v centrih bodite pozorni na poškodbe in okužbe. Pri ravnanju in transportu z rastlinami so delavci zelo grobi, zato lahko dobimo poškodovane rastline. Če so rastline sveže, potem jih izberimo, sicer se zaležanih rastlin raje izognimo. Če se kaktusi valjajo več kot tri tedne v kakšnem centru, bodimo zelo pazljivi pri nakupu, predvsem pa preverimo morebitno prisotnost volnatih uši. Teh se bomo zelo težko znebili.

Tam kjer ponujajo kaktuse z oznakami, doma preverite pravilnost imena. Proizvajalci običajno postavijo rastlini pravo ime, vendar kupci zelo radi pretikajo lističe, pogosto pa tudi trgovci pri pospravljanju blaga izpadle lističe zataknejo kamorkoli. Ne bi vedel in verjel, če ne bi doživel tega s svojimi kaktusi v prodajnih centrih.

Kaktuse lahko naročimo tudi po pošti. Vrtnarije kaktuse zapakirajo na različne načine, nekateri celo z zemljo vred, kar je slabše, saj pošiljko prejmemo raztreseno. Najbolje zapakirajo vrtnarije, ki vršijo izključno internetno prodajo, na primer Exotica. Rastline so zdrave in jih zlahka zakoreninimo nazaj, prednost pa je tudi v tem, da zlahka opazimo morebitne škodljivce in da smo prisiljeni rastlino takoj vsadit v svoj substrat.

Najširšo ponudbo kaktusov v Sloveniji ima vrtnarija AstroKaktus. Prednost je v tem, da so vsajeni v prave substrate.

Osnovna pravila za gojenje kaktusov

Gojenje kaktusov lahko povzamemo v nekaj besedah: spomladi mora kaktus na sonce in - pozimi kaktusov ne zalivamo. Bolj podrobno v Vodiču na strani Osnovna pravila. Osnovne informacije o kaktusih so tudi na strani Kaktus.

Rastna sezona

Kaktusi so večinoma poletne rastline in pozimi mirujejo. Z rastjo začenjo ob zadosti visoki temperaturi in osvetlitvi, kar za sobne pogoje pomeni začetek maja, v rastlinjakih pa začetek aprila. Jeseni se rastna sezona konča konec oktobra, vendar moramo kaktuse pred zaključkom sezone pripraviti na zimo tako da jih že sredi oktobra prenehamo zalivati.

Bodimo pozorni na posebnosti pri Madagaskarskih in Namibijskih rastlinah. Nekatere Madagaskarske rastline imajo rastno sezono spomladi in jeseni, Namibijske pa pozimi.

Svetloba

Kaktusi so rastline sonca, vendar najbolje rastejo v polsenci. Na direktnem soncu kaktusi ne uspevajo najbolje, zato jim ponudimo delno senco kakšne večje rastline. Če kaktus na vrstu postane rumenkast, ima preveč svetlobe in vročine in je bolje da ga umaknemo v senco, če ni že prepozno.

V rastlinjakih je treba od marca do konca septembra kaktuse zasenčiti. Najboljša je 30% senčilna mreža v trakovih.

V zaprtih prostorih je za dobro rast kaktusov premalo svetlobe, zato bodo v takih pogojih le vegetirali. Če jih čez poletje postavimo na balkon ali na teraso, se bodo čez poletje okrepili in rasli bolje kot v rastlinjaku. Pri selitvi iz zaprtega prostora na prosto pa moramo vedno upoštevati, da so rastline neodporne in jih moramo za nekaj časa po selitvi ven zasenčiti.

Umetna svetloba

Kaktuse načeloma ni smiselno osvetljevati z umetno svetlobo, ker reguliramo rast z doziranjem vode. Tako v času, ko ni dovolj svetlobe, kaktuse prisilimo, da ne rastejo. Smiselno je osvetljevanje sejancev v kalilnikih. V primeru, da želite vseeno kaktuse osvetljevati, si omislite luči z visokim izkoristkom in ustrezno svetlobo, ki ima največ fotosintetskega spektra.

Vzgoja kaktusov v zaprtem prostoru

V zaprtih prostorih temperatura manj niha kot na prostem ali v rastlinjaku, zato je treba rast kaktusov prilagodit na razpoložljivo svetlobo in toploto. Rast reguliramo z ustreznim režimom zalivanja. Čez poletje jih zalijmo le enkrat ali dvakrat mesečno, pozimi pa jih odmaknimo od izvorov tolpote in jih ne zalivamo celo zimo.

Če je le možno, damo spomladi kaktuse na balkon ali teraso. Dobro bodo uspevali tudi pred hišo, vendar naj bodo toliko pod napuščem, da jih ne namaka dež. Ven jih postavimo sredi aprila in jih najprej zasenčimo s kakšnim papirjem, še bolje s trstiko, zalijemo pa jih šele takrat, ko že dobro kažejo znake rasti. To je pogosto šele v začetku maja.

Vzgoja na prostem

Nekateri zbiralci zaradi pomanjkanja prostora poskusijo z gojenjem kaktusov na prostem, kar se izkaže kot zelo uspešno. Kaktuse zložijo pod napušč, na balkon ali celo na prosto, bodisi na beton, kamnita tla ali pa na mizo. Kaktusi na prostem ne gnijejo, so bolj barviti, imajo daljše bodice, so pa lahko poškodovani od insektov, toče in dežja. Kljub temu je vzgoja na prostem pogosto uspešnejša kot v rastlinjaku, saj kaktusi živijo v podobnem okolju kot v naravi. Idealno je, če je možno v takem primeru nad kaktuse postavit zaščitno streho, da jih v primeru dolgotrajnih padavin predolgo ne namaka dež. Kaktuse, gojene na prostem, damo sredi oktobra v hladno prezimovališče, vendar se mora pred tem zemlja osušiti. Spomladi jih damo spet na prosto sredi aprila. Če gojimo kaktuse na prostem, moramo izbrat tiste vrste, ki tak način vzgoje dobro prenašajo. To so pretežno gorski kaktusi, ki tudi v naravi živijo v podobnem okolju - torej lobivije, gimnokaliciji, razne rebucije, sulkorebucije, pa tudi kopiapoe in kakšne mamilarije.

Zalivanje v rastlinjaku

Kaktuse zalivamo le v rastni sezoni. V rastlinjaku pričnemo z zalivanjem prej kot pri gojenju v stanovanju ali na prostem, odvisno od vremena, lahko celo marca, če je vsaj en teden dobrega vremena. Za zalivanje uporabimo dežnico, lahko pa tudi vodovodno vodo. Čez poletje jih zalivamo enkrat na teden do enkrat na dva tedna, odvisno od substrata, vrste kaktusov in od vremena. Z zalivanjem prenehamo sredi oktobra, nato jih zaradi zimskega mirovanja pustimo popolnoma suhe. Seveda obstajajo izjeme. Notokaktuse in podobne vodopije v rastlinjaku malce zalijmo tudi pozimi, morda enkrat mesečno.

Zalivanje kaktusov, gojenih v stanovanju

Čez zimo kaktuse odmaknemo od izvorov toplote in jih ne zalivamo. Če ja kaktus vseeno blizu radiatorja, ga pozimi zalijmo enkrat na dva meseca, vendar le kakšne notokaktuse, ehinopsise ali podobne kaktuse. Če bomo to počeli z mehiškimi kaktusi, ne pričakujmo, da bodo prav dolgo na svetu. Čez poletje pa naj bo kaktus na okenski polici in ga zalijmo enkrat do dvakrat mesečno.

Prezimovanje kaktusov

Prezimovanje kaktusov ni težava, če gojite kaktuse v ogrevanem rastlinjaku. V primeru, da kaktuse gojite zunaj, pa jih morate pred zimo pospravit v hladno prezimovališče. Pred spravilom v prezimovališče jih nekaj časa ne zalivamo, tako da gredo noter s popolnoma suhim substratom. Idealna temperatura za prezimovanje kaktusov je 5-10 stopinj Celzija. Prostor je lahko temen, kaktuse pa moramo skladiščit suhe in jih celo zimo ne zalivamo. Več o prezimovanju kaktusov na strani Prezimovanje kaktusov.

Gnojenje

Kaktusi načeloma ne potrebujejo dognojevanja, če so bili vsajeni v dober substrat. Če so vsajeni v šoto, jih bo treba po nekaj mesecih od nakupa presadit ali pa dognojevat z umetnimi gnojili. Prav tako potrebujejo kaktusi dognojevanje v primeru, ko je že pri sajenju uporabljen slab substrat ali pa če so kaktusi v istem substratu vsajeni že dolga leta. Za dognojevanje uporabimo gnojilo z malo dušika.

Za dognojevanje je najbolje uporabit vodotopna gnojila ali pa že pripravljene koncentrate za redčenje. Bodite previdni pri redčenju. Načeloma kaktusov ne boste poškodovali, če uporabite 0,1% raztopino gnojila (1 g na liter vode).

Bolj zahtevni gojitelji bodo kaktuse spomladi gnojili z dušikovim gnojilom, poleti s fosforjevim, kalija pa imajo vsa umetna gnojila zadosti in ni potrebno posebno gnojenje s kalijem.

Presajanje

Kaktuse presadimo, ko prerastejo lonce. Za presajanje lahko uporabimo univerzalni substrat, lahko pa pripravimo različne substrate za kaktuse z različnimi potrebami. Najboljši čas za presajanje je spomladi, čeprav se kaktuse lahko presadi kadarkoli, le režim po presajanju je potem treba prilagodit času. Kaktuse izlončimo in očistimo staro zemljo iz korenin. Za presajanje naj bo stara prst malce vlažna, da jo lažje odstranimo, nikakor pa ne mokra. Nato izlončene kaktuse pustimo v senci in na suhem nekaj dni, nato pa jih posadimo v svež substrat, ki naj bo malce vlažen. Velikost lončka naj bo primerna velikosti kaktusa, načeloma pa se okrogli kaktus presadi v lonec, ki ima dvakrat večji premer kot rastlina, šteto brez bodic.

Dodatna navodila so v Vodiču za gojenje kaktusov na strani Presajanje kaktusov.

Substrat

Univerzalni substrat za kaktuse vsebuje tretjino vulkanskega peska, tretjino dobre vrtne ilovice in tretjino humusa ali še bolje, komposta. V univerzalni substrat sadimo vse običajne vrste kaktusov, ki jih dobimo v raznih vrtnih centrih, za bolj zahtevne kaktuse pa moramo pripravit substrat, primeren zanje. Posebno pazljivi moramo biti pri redkih mehiških kaktusih.

Če bomo pripravili različne substrate za različno zahtevne kaktuse, spreminjamo zadnjo tretjino. Za vse kaktuse zelo dobro v substratu deluje 10-15% Hygromula, saj počasi dognojuje in prst zrači. Za notokaktuse in podobne vodopije v tretjem delu uporabimo kompost ali šotni substrat, za žive kamenčke dodamo še del kremenčevega peska, za mehiške kaktuse apnenec. Granulacija materialov naj bo primerna velikosti kaktusa oz. lončka. Na primer, za sajenje v 5 cm lonček uporabimo granulacijo materialov do 5 mm, za 10 cm lonček pa mrežo 15 mm.

Več o substratih v vodiču za gojenje kaktusov na strani Substrati za sajenje kaktusov.

Razmnoževanje kaktusov

Kaktuse razmnožujemo s potaknjenci, s ceplenjem in s setvijo.

Več o tem je na strani o razmnoževanju kaktusov. V poglavju o cepljenju kaktusov je opisan postopek za cepljenje kaktusov, posebna stran pa predstavi podlage za cepljenje.

Posebno poglavje je ukoreninjanje in reševanje starih kaktusov. Več o tem na strani Ukoreninjanje starih kaktusov.

Cepljenje kaktusov

Cepljenje kaktusov je hitra metoda razmnoževanja zahtevnih vrst kaktusov. Princip je podoben kot pri cepljenju sadnega drevja - na nezahtevno, odporno podlago cepimo cepič, ki raste hitreje in je bolj odporen na bolezni. Cepljenje je opisano v posebnem prispevku o cepljenju kaktusov.

Bolezni in škodljivci

Večina bolezni in škodljivcev kaktusov in drugih sočnic izvira iz nepravilne oskrbe. V suhem se pojavlja rdeči pajek, rastline, ki pa rastejo v hladnih in senčnih kotih, pa volnate uši. O tem je več napisano na straneh:

Bolezni kaktusov in drugih sočnic - glivične in bakterijske gnilobe

Poškodbe kaktusov - površinske poškodbe kaktusov zaradi sončnih opeklin, vode ali glivic

Škodljivci na kaktusih - volnata uš, rdeči pajek in druge škodljivci.

Označevanje rastlin

Če kupimo rastline v specializiranih vrtnarijah, dobimo označene na tak način, da bodo oznake trajale vsaj leto ali dve. Za dolgoročno označevanje pa potrebujemo zanesljive etikete in svinčnik, katerega pisave ne bo izbrisalo vreme, sonce ali insekticidi.

Za označevanje kaktusov se uporabljajo plastične etikete, debele ali tanke. Na debele napišemo oznake z navadnim grafitnim svinčnikom, tanke lahko tiskamo z laserskim tiskalnikom. Dobre etikete dela Metalplastika Adžaga, razne Bauhaus variante zdržijo le kakšno leto ali dve. Za pisanje so fluomastri neuporabni, saj se oznake kmalu izbrišejo, sploh odkar je prepovedana uporaba ksilena.

Zanimiva je metoda Martina Meznariča: oznake napiše direktno na stran opuncije s flomastrom ali pa jo kar zareže z nožem. Slednji napis je večen.

Večja težava je označevanje rastlin na prostem. Direktno sonce v nekaj letih uniči vsako etiketo, tako napis kot plastiko. Te oznake moramo z leti menjati, v skalnjakih pa je najbolje, da posnamemo sliko in na njej označimo razpored in vrste rastlin.

Zelo trajen napis za zunanje nasade je napis z Edigsom na kamen, pa tudi že pozabljeni Roteks, ki pa je tudi drag in zamuden. Zelo dolgo zdržijo zunaj napisi na plastiki, ki jo prelakiramo z ladijskim lakom.

Sajenje prezimnih kaktusov

Zunanji nasadi prezimnih kaktusov postajajo vse bolj popularni, zato še nekaj besed o sajenju prezimnih kaktusov v skalnjak. Prezimne kaktuse sicer lahko pustimo čez zimo tudi na balkonu, še bolj zanimivo pa bo sajenje v skalnjak.

Za skalnjak izkopljemo vsaj 30 cm zgornje plasti zemlje in v izkop nasujemo drenažni pesek. Nanj naložimo skale in mednje nasujemo substrat. Ta naj vsebuje pol vrtne ilovice in pol peska. Kaktuse vsadimo v substrat spomladi ali poleti, da se do jeseni dobro vrstejo. Pri sajenju uporabimo pinceto, sploh za sajenje opuncij. Čez zimo jih ne pokrivamo, razen v primeru, da vsadimo kaktuse, manj odporne na stalno vlago.

Pri vzdrževanju nasada bodimo previdni pri pletju plevela, da se ne nabodemo na bodice kaktusov. Kaktuse nam lahko poleg mraza uničijo tudi polži ali gosenice.

Več o gradnji skalnjaka in o sajenju prezimnih kaktusov v članku o gradnji skalnjaka za nasad prezimnih kaktusov.

Novost tega meseca!

Obregonia denegrii

Stapelia_olivaceae

Rastline lahko naročite ali kupite v vrtnariji Astrokaktus. Premer rastlin 3 cm.

Copiright - Zvone Rovšek