Kaktu.si

Informativni center Kaktu.si

Sponzor
AstroKaktus
Portal za informiranje in obveščanje slovenskih ljubiteljev kaktusov in drugih sočnic
AstroKaktus
 

Koledar del

September
Oktober
November
December

Januar - mesec počitka

Januarja se prične dan daljšati in konec meseca se lahko temperatura v rastlinjaku na kakšen sončni dan dvigne na 30 stopinj. Takrat bodo začeli cveteti nekateri kaktusi, na primer Neoporterije, Echinofossulocactusi ali pa kakšne zakasnele Mammillarije. Iz rastlin sem že jeseni odstranil suho cvetje in plodove, zato v tem mesecu razen občasnega kontroliranja temperature ni nobenega dela. Morda je treba rahlo zaliti kakšne sočnice, sejance, Notocactuse in Fraileje. Dobavitelji semen v tem času pošiljajo svoje cenike, zato je januar mesec brskanja po cenikih, knjigah in publikacijah.

Februar - mesec smrti

Februar je bil včasih med kaktusarji zapisan kot mesec smrti. Sonce je še vedno zelo nizko, vendar se prične rastlinjak v sončnih dneh ravno toliko ogrevati, da začnejo rasti in seveda tudi gniti prvi kaktusi. Koncem februarja je sonce že tako močno, da lahko kaktuse po nekaj dneh lepega vremena zažge. Po potrebi zalijemo vode potrebne sočnice in orosimo sejance, sicer pa tako kot v januarju tudi v februarju ni v rastlinjaku nobenega dela. Zdaj je tudi zadnji čas za naročanje semena iz tujine, saj nekateri prodajalci zaključijo s prodajo semena v marcu

Marec

V marcu začnejo s cvetenjem nekateri kaktusi, vendar to še ni znak za začetek sezone. Cvetele bodo nekatere drobne mamilarije, ehinofosulokaktusi, pelecifore in Gymnocalycium bruchii. V tem času pazimo na dobro zračenje, senčenje in čistimo morebitne okužene kote. Lanske sejance je treba v lepem vremenu že zalit.

Dela v aprilu

Tisti, ki ste kaktuse prezimili v kleti ali v stanovanju, jih lahko že selite v poletne prostore. Neogrevani zunanji rastlinjaki ali zastekleni balkoni bodo dovolj topli, da kaktusi ne bodo zmrznili. Morda se pojavi še kakšen mraz, zato je dobro imeti pri roki kakšen kalorifer s termostatom za vsak slučaj, da ne bo potrebno kaktuse spet prenašati nazaj na toplo. Ne pozabite na senčenje - dve uri direktnega sonca je dovolj, pa bodo naši lepotci nepovratno ožgani. Za senčenje je sicer primeren časopisni papir, vendar le do prve sapice. Bolj koristna je 50% senčilna mreža, v skrajni sili pa bela Vrtex tkanina, napeta na kakšen kos navadne žice ali na konstrukcijo rastlinjaka. Naj se ne zatakne na bodice kaktusov, ker bo slišati kletvice.

Ožgan kaktusKaktusi v svetlih in vročih rastlinjakih že rastejo in potrebujejo vodo. Vendar previdno z zalivanjem, ker je vreme v aprilu še aprilsko. Če vremenska napoved kaže nekaj zaporednih lepih dni, kaktuse malo zalijte. Bolj občutljive, kot so ariokarpusi, raje preskočite, sploh če ste kaktuse prvič zalili že v marcu. Pred zalivanjem odstranite mumije in kaktuse en dan po zalivanju preverite. Očistite plesnive kose odmrlega tkiva. Tam, kjer se valja staro strohnjeno tkivo, sploh med kamenčki, se bo zarasla plesen in bo morda kmalu več prosotra za nove rastline.

V rastlinjaku se bo segrelo nad 45stC, zato bo zadnji čas za odstranjevanje izolacijske zaščite in preverjanje loput. Peči bo treba izklopit, sploh temogene, sicer se bodo ventilatorji vrteli zaradi ogretih komor. Čas bo za postavljanje oz. čiščenje zbiralnikov vode in preverjanje črpalk.

Na balkonu bo še nekaj časa mrtvilo, v rastlinjaku pa kaktusi že bogato cvetijo in je čas za oplojevanje cvetja. Cveteli bodo Pelecyphora, Turbinicarpus, Thelocactus, Echinofossulocactus, in nekatere Mammillaria, s cvetenjem pa bodo zaključevali zimski kamenčki. Te bo treba dobro zaščititi pred vročino. Na prosto bodo šle lahko kakšne agave in opuncije, vendar najprej v senco z njimi.

Čeprav sonce že vabi ven, je še čas za naročanje semen. Idealna klima za setev konca bo aprila. Tisti, ki nimate kalilnikov ali rastlinjaka, s setvijo počakajte na junij.

Maj

V maju je skrajni čas za nameščanje senčil. Odlašanje nas lahko stane najmanj postopno izsuševanje rastlin, v skrajnih primerih pa lahko sonce popolnoma ožge kaktuse. Za pokrito setev v rastlinjaku je že prepozna, bodo pa kmalu idealne razmere za setev v stanovanju. Ko temperatura v notranjih prostorih naraste na 22 - 27 stC, je najboljši čas za pokrite setve. Potrebna bo vsakodnevna kontrola na plesen, bodite pa tudi pozorni na mrtvaške mušice. Te na kaktusih ne delajo škode, sejance pa v nekaj dneh lahko uničijo.

Večina kaktusov v maju obilno cveti. Kaktuse zalijemo dvakrat v mesecu, občutljive manj, pijance bolj. Katera vrsta potrebuje več vode in katera manj, pokažejo izkušnje. Načeloma velja, da lahko bujno rastoče sočnice, notokaktuse, fraileje, melonarje in podobne zalivamo bolj izdatno in pogosto, mehiške, čilske in druge zelo občutljive vrste pa manj.

Zdaj je pravi čas za presajanje kaktusov. Presadimo jih v prepusten substrat, jih pustimo kakšen teden v senci, nato pa jih malo zalijemo. Zalivanje presajenih kaktusov naj bo bolj poredko kot pri dobro vraščenih kaktusih.

Junij

V rastlinjaku kaktusi obilno cvetijo. Če uporabljamo umetna gnojila, je zdaj še čas, da zmanjšamo dušik in povečamo fosfor. Zalivanje naj bo obilno, vendar naj se substrat do naslednjega zalivanja osuši. Kaktuse zalijmo dopoldan na lep sončen dan, da se voda odcedi in na rastlinah čimprej posuši. Morda se bomo raje držali starejših nasvetov in v vročini ne bomo zalivali, vendar moje izkušnje kažejo drugače.

Še je čas za presajanje kaktusov. Kaktus presadimo, ko preraste lonec, v marsikaterem primeru pa je dobro osvežiti tudi rastline, ki nikamor ne rastejo. Substrat naj bo mešanica ilovice, vulkanskega peska, higromula in preperelega gnoja ali komposta, za kakšne bolj žejne kaktuse pa dodamo še humus, njbolje kar navaden substrat za pelargonije. Substrat za manjše kaktuse presejemo na 15 mm mreži, za velike pa je lahko tudi nepresejan. Kaktuse izlončimo in razen kakšnih zelo občutljivih presadimo takoj, če pa smo očistili star substrat in odstranili drobne korenine, pa pustimo kaktuse v senci in na suhem kakšen teden, nato pa jih posadimo v vlažen substrat. Pustimo jih v senci in jih čez nekaj dni zalijmo.

Za setev v rastlinjaku je že prepozno, lahko sejemo le v primeru, če imamo kakšen prostor pod mizo v senci, kjer temperatura ne gre čez 30 stopinj Celzija. Že vzklile sejance dnevno preverjamo in odstranjujemo plesnive rastlinice.

Če opazimo mravlje, bodimo pozorni na volnate uši. Vedeti moramo, da mravlja ne tava zastonj po rastlinjaku. Pojavi se tam, kjer je hrana. Zgodi se, da mravlje izdatno okužen kaktus z ušmi dobro zadelajo s peskom. Mravlje lahko tudi v nekaj urah odnesejo seme, ki smo ga pridelali na kaktusih. Ponavadi najprej odnesejo seme s pelecifor in gimnokaktusov, notokaktusov pa se nočejo nikakor lotiti. Človek bi pomislil, da ga prodajajo na e-Bayu.

Čas je tudi za preventivno - morda pa tudi kurativno - dezinsekcijo. Uši bomo morda opazili, prisotnost rdečega pajka pa opazi le izkušen vrtnar. Za silo pomaga piretrin (Biokill in drugi pripravki), za hujše okužbe pa bo treba uporabiti kaj močnejšega. Predvsem pazimo, da iste aktivne substance ne uporabimo več kot dvakrat zaporedoma, ker bodo živali pridobile odpornost.

Po cvetenju odstranimo osušeno cvetje. Če ne prej, se nam bo nesnaga maščevala pozimi, ko bodo v pazduhah splesneli in zgnili stari cvetovi in plodovi mamilarij.

Julij

V juliju cveti še nekaj kaktusov, večinoma pa so s cvetenjem kaktusi zaključili. V rastlinjakih je vroče in kaktusi prehajajo v poletni počitek. Ta v naših krajih ni preveč izražen, le v zelo zelo vročih rastlinjakih moramo upoštevati, da se bodo bolj občutljivi kaktusi slabo odzvali na zalivanje.

Pojavljajo se škodljivci. V zbirke vdirajo miši in podgane. Te ne naredijo bistvene škode, požrle pa bodo cvetove in seme. Če se pojavi obdobje deževnega vremena, bodimo pozorni na polže.

V vročih vlažnih julijskih in avgustovskih dneh se bodo razbohotile plesni. Te se bodo pokazale v sredini avgusta kot gnitje rastlin ali septembra na vršičkih stapelijevk in drugih sočnic. Čas za preventivno škropljenje s fungicidi je zdaj.

Vsake toliko časa preglejmo rastline glede volnatih uši in rdečega pajka. Ob prvih napadih naredimo preventivno škropljenje z ustreznimi zaščitnimi sredstvi, preden se kolonije škodljivcev razširijo naokoli.

V poletnih mesecih se utegne vreme v nekaj urah spremeniti. V zadnjih letih se pojavljajo huda neurja s točo. Običajno smo na ujme opozorjeni, saj vremenarji napovedo tudi točo. Pred večjo ujmo zaščitimo zunaj stoječe rastline vsaj s kakšno mrežo, ki bo zmanjšala večjo škodo.

Avgust

Avgusta pojdimo na dopust, saj gredo kaktusi tudi. Zacvetel bo kakšen kamenček, na primer Lithops gracilidelineata in Pleiospilos dakenahii, od kaktusov pa bodo cvetele korifante in parodije.

Naj vas na dopustu za kaktuse ne skrbi. Če ne bodo zaliti dva ali tri tedne, jim ne bo nič hudega. Le za sejance bo treba poskrbet, da se ne bodo preveč presušili.

Če pa ste doma in imate čas, je zdaj idealno za setev v dnevni sobi. Temperatura je zdaj idealna za kalenje, bodite pozorni le na plasni in mrtvaške mušice, ki vam uničijo setev v enem dnevu.

 

Prezimni kaktusi!

Neobesseya wissmannii

Neobesseya wissmannii

Prezimni kaktusi so lahko trajno vsajeni v skalnjake.

Različne vrste prezimnih kaktusov lahko naročite ali kupite v vrtnariji Astrokaktus.

Copiright - Zvone Rovšek