Srečanja kaktusarjev

Vito Petkovič

Vito Petkovič je gojitelj kaktusov iz Murske Sobote. Je gradbenik, kaktusi pa ga zanimajo že dolgo, saj sta precej kaktusov gojila že njegova starša.

Vito živi v stanovanju, kaktuse pa goji pri hiši svojih staršev. Ob prihodu me pričaka dolg špalir 'navadnih' kaktusov, grusonijev, opuncij in notokaktusov, za hišo pa čaka presenečenje v obliki dveh velikanskih grusonovih ježkov velikosti soda. Nekaj kaktusov pred hišo prezimuje kar zunaj na prostem. V senci za hišo je nekaj kaktusov na 'zdravljenju', ki ne kažejo nobenih težav, med njimi pa je večina takih, ki bi jih v svojo zbirko z veseljem vzel marsikateri gojitelj. Pred vrtno lopo mi Vito pokaže nekaj za pest debelih pediokaktusov. Kako je sčaral tako velike pediose, ne pove, pravi ,da so pač zrastli. V lopi je 'cepilnica', zadaj za garažo pa mali rastlinjak, pred katerim je nekaj starih brezhibnih ferokaktusov. Presenečenje me čaka v rastlinjaku: na policah so same redkosti, od ariokarpusov, sklerosov, pediosov, čudnih tefrosov in drugih, na tleh pa odlične setve zelo redkih in zahtevnih kaktusov, med katerimi zagotovo izstopajo stotine sejancev Echinocactus horizonthalonius. Kaktusi so skrbno zasenčeni z mrežo, tako da jim ne more do živega ne sonce ne toča.

Vito razmišlja o gradnji večjega rastlinjaka, saj je očitno, da je kaktusov petkrat preveč za mali steklenik. Vprašanj ima veliko, odgovore pa hitro pretopi v dejanja in ni nič čudnega, da se lahko pohvali s tako kvalitetno in lepo zbirko.

 

20 avgust 2010

Zvone Rovšek

Vito Petkovič Vito Petkovič - pred hišo Vito Petkovič - zbirka kaktusov
Vito Petkovič Vito Petkovič - zbirka kaktusov Vito Petkovič - zbirka kaktusov
Vito Petkovič - zbirka kaktusov Vito Petkovič - zbirka kaktusov Vito Petkovič - zbirka kaktusov
Vito Petkovič - zbirka kaktusov Vito Petkovič - zbirka kaktusov Vito Petkovič - zbirka kaktusov Vito Petkovič - zbirka kaktusov Vito Petkovič - Ferokaktus Vito Petkovič - zbirka kaktusov
Vito Petkovič - zbirka kaktusov Vito Petkovič - zbirka kaktusov Vito Petkovič - Tephrocactus geometricus Vito Petkovič - zbirka kaktusov Vito Petkovič - Sclerocactus polyancistrus Vito Petkovič - Tephrocactus alexanderi
Aleš Pakiž
Benjamin Zwittnig
Bojan Praprotnik
Bojan Šafranko
Boris Gaberšček
Boštjan Kalamar
Drago Šabjan
Ferdo Zavšek
Franc Langerholc - Cac
Goran Velikonja
Gorazd Mauer
Ivan Manfreda
Iztok Mulej
Jernej Mazej
Jure Slatner
Leopold Scheicher
Marjan Donko
Marijan Turnšek - Miki

Marko Zupančič

Martin Meznarič
Patrik Prša
Paviljon kaktej Rogaška
Rado Cilenšek
Rok Grašič
Roman Turk
Sandi Veronik
Sašo Majzovski
Vito Petkovič
Zvone Rovšek
Zvonko Čoh
Zvone Gračner
 
 
 
 
Copiright - Zvone Rovšek