Srečanja kaktusarjev

Roman Turk

Roman TurkRoman Turk je začel svojo zbirateljsko pot v letu 1961, morda celo kakšno leto prej. Bil je velik gojitelj, ki svojega hobija ni populariziral, zato je v kaktusarski srenji manj poznan. Njegova zbirka je v trenutku, ko je nesreča v gorah prekinila njegovo življenjsko pot, obsegala nekaj tisoč rastlin, med katerimi so nekatere presegale višino dva metra in starost 40 let.

Kaktuse je najprej gojil na terasi prizidka hiše na Mariborski cesti 57 v Celju. Čez čas si je na tej terasi izdelal mali rastlinjak, vendar je leta 1974 preselil v novo hišo na Lavi, kjer je bilo dovolj prostora za njegove ljubljence kar v hiši. Ker je bilo kaktusov iz leta v leto več, je leta 1975 začel graditi steklenjak z železno konstrukcijo. Rastlinjak ni bil ogrevan, zato je vse kaktuse vsako zimo preselil v hišo, sprva v sobo za goste, ko pa je tam zmanjkalo prostora, pa v klet.

Kaktuse je kupoval pri Hrovatinu ter pri gojiteljih v Zagradu in Preboldu. Ker mu je bilo vsake rastlinice žal, je vse brste ukoreninil, zato je kmalu zmanjkalo prostora tudi v rastlinjaku. Kaktusov v principu ni prodajal, večinoma jih je podaril svojim znancem in sorodnikom. Tako se je zbirka razširila, zato je v letu 2005 zgradil manjšo lopo, s tem pa je kaktuse tudi zaščitil pred sončno pripeko. Kaktusi so se čez poletje razširili v vrt, na balkon, na okenske police, kar pa ni šlo tja, pa je našlo prostor na široki polici pred hišo.

Romanova tragična smrt je presenetila njegovo ženo Dragico ravno pred zimo, zato se je odločila, da zbirko proda in s tem omogoči, da Romanovi kaktusi živijo naprej. Rastline so zdaj na ogled v zbirki Zvoneta Rovška.

Aleš Pakiž
Benjamin Zwittnig
Bojan Praprotnik
Bojan Šafranko
Boris Gaberšček
Boštjan Kalamar
Drago Šabjan
Ferdo Zavšek
Franc Langerholc - Cac
Goran Velikonja
Gorazd Mauer
Ivan Manfreda
Iztok Mulej
Jernej Mazej
Jure Slatner
Leopold Scheicher
Marjan Donko
Marijan Turnšek - Miki

Marko Zupančič

Martin Meznarič
Patrik Prša
Paviljon kaktej Rogaška
Rado Cilenšek
Rok Grašič
Roman Turk
Sandi Veronik
Sašo Majzovski
Vito Petkovič
Zvone Rovšek
Zvonko Čoh
Zvone Gračner
 
 
 
 
Copiright - Zvone Rovšek