Srečanja kaktusarjev

Rok in Magda Grašič

Rok im Magda Grašič sta znana gojitelja katusov iz Seče pri Luciji. Pred več kot štiridesetimi leti sta se tja preselila iz Preserij pri Radomljah in osnovala prvo slovensko gojilnico kaktusov. Z leti je postala vrtnarija znana med ljubitelji kaktusov, saj so prav pri Roku in Magdi prve stike s kaktusi doživeli prvi slovenski zbiralci kaktusov. Vrtnarija je zaradi lepega nasada kaktusov postala tudi znana turistična točka. V zbirki naj bi bilo več kot 1500 vrst kaktusov, med katerimi nastarejši presegajo starost 50 let, med njimi tudi 54-letni Echinocactus grusonii, ki je zagotovo največji grusonijev ježkar pri nas.

Za kaktuse je skrbela večinoma Magda, Rok pa se je ukvarjal bolj z vrtom in se v zadnjih letih zelo navdušil nad palmami. Tako v Grašičevem vrtu raste precej zanimivih vrst palm, med njimi tudi nekaj metrov visoka prezimna palma Jubaea chilensis.

Rok grašič je v letu 2007 umrl in zapustil veliko zbirko kaktusov in zelo urejen vrt z raznimi zanimivimi eksotičnimi rastlinami. Magda nadaljuje njuno poslanstvo sama. V pogovoru z njo sem začutil njuno globoko medsebojno spoštovanje.

 

1 september 2009

Zvone Rovšek

Vrt kaktusov - agava pri vhodu Vrt kaktusov - domači vrt Vrt kaktusov - v rastlinjaku
Rok Grašič med svojimi kaktusi Magda Grašič pri grusonijih Magda Grašič čisti kaktuse
Najstarejša kopiapoa? Največji grusoni v Sloveniji Največja mamilarija v Sloveniji?
Najvišji kaktus v Sloveniji Najvišji kaktu v Sloveniji Vrt kaktusov Grašič - Echinocactus grusonii inermis Banana na vrtu kaktusov Jubaea chilensis Astrofit v vrtu kaktusov Grašič
Astrofit v vrtu kaktusov Grašič Tilandsije v vrtu kaktusov Grašič Brsteči grusonijev ježek Ferocactus Jaka Smeško Vrt kaktusov Grašič
Aleš Pakiž
Benjamin Zwittnig
Bojan Praprotnik
Bojan Šafranko
Boris Gaberšček
Boštjan Kalamar
Drago Šabjan
Ferdo Zavšek
Franc Langerholc - Cac
Goran Velikonja
Gorazd Mauer
Ivan Manfreda
Iztok Mulej
Jernej Mazej
Jure Slatner
Leopold Scheicher
Marjan Donko
Marijan Turnšek - Miki

Marko Zupančič

Martin Meznarič
Patrik Prša
Paviljon kaktej Rogaška
Rado Cilenšek
Rok Grašič
Roman Turk
Sandi Veronik
Sašo Majzovski
Vito Petkovič
Zvone Rovšek
Zvonko Čoh
Zvone Gračner
 
 
 
 
Copiright - Zvone Rovšek