Srečanja kaktusarjev

Iztok Mulej

Iztok Mulej je znani zbiralec in poznavalec kaktusov in svilničevk iz Lesc na Gorenjskem. V njegovi zbirki je nekaj tisoč vrst kaktusov in stapelij. Deluje kot profesor informatike na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli v Radovljici.

Iztok je začel z gojenjem kaktusov približno v letu 1973. Nekje je videl cvetoče hamacereuse in ježevce, pa so mu postali takoj všeč in se je odločil, da bo zbiral kaktuse. Ko se je družina leta 1974 iz Jesenic preselila v Lesce, je s seboj že pripeljal nekaj kaktusov.
Med prvimi so se v zbirki pojavili običajni kaktusi, kot so ježevci in drobne mamilarije, kasneje pa se je zbirka bogatila tudi z bolj zahtevnimi in redkimi vrstami kaktusov. Rastline je sprva vzgajal na balkonu in jih čez zimo prenašal v zastekljeno nišo v stopnišču. Kljub temu, da so bili njegovi na prostem gojeni kaktusi zelo lepi, je počasi zanje zmanjkalo prostora in je zgradil rastlinjak.

Prva stapelijevka je bila Orbea variegata. Njih lepoto je opazil v slovenskem prevodu knjige Kaktusi, ki jo je leta 1972 izdala zagrebška založba Mladost. V oči so mu padle Orbea variegata, Huernia zebrina in Duvalia parviflora. Nekaj teh rastlin je dobil pri Hrovatinu. Ko je leta 1992 postal član IAS (International Asclepiads Society), je z možnostjo dostopa do društvene semenske banke prišel do novih redkih rastlin. S predstavitvijo na internetu (1999) je njegova prepoznavnost začela naraščati, kar mu je tudi omogočilo dobiti rastline zbiralcev iz vsepovsod. Danes je v njegovi zbirki stapelij več kot 1000 različnih rastlin (večina rastlin ima tudi lokacijske podatke), kar v strokovnih krogih velja kot ena večjih tovrstnih zbirk na svetu. V domačih in tujih strokovnih revijah je objavil tudi več člankov na to temo. Prav tako je imel predavanja o stapelijah doma in v tujini.

Leta 1994 je naredil rastlinjak, ki je bil kmalu poln, leta 2002 pa ga je podaljšal. V rastlinjaku se širijo stapelije in za kaktuse ostaja vedno manj prostora.

Je član v več mednarodnih kaktusarskih društev: ameriškega (Cactus & succulent society of America), britanskega (British cactus and succulent society), italijanskega (Cactus & Co), avstrijskega (Gesselschaft Österichische Kakteenfreunde), južnoafriškega (Cactus society of South Africa), mednarodnega društva za preučevanje svilničevk - Asclepiadaceae (IAS) in nemškega društva za preučevanje svilničevk (IG-Ascleps). Član slovenskega društva je bil od leta 1989 do 2008, 17 let je urejal društveno glasilo, 10 let pa je bil predsednik društva.

V aprilu 2009 je na Kanarskih otokih opazoval sočnice v naravi, kjer je posnel tudi precej dobrih fotografij teh rastlin.
Poleg svilnic ga zanimajo tudi telohi, v letu 2008 pa je poleg rastlinjaka postavil še skalnjak, kamor je vsadil zimotrdne kaktuse in sočnice.

 

Iztok Mulej v rastlinjaku Iztok Mulej - zbirka stapelijevk Iztok Mulej - zbirka stapelijevk
Iztok Mulej - zbirka kaktusov Iztok Mulej - zbirka kaktusov Iztok Mulej - zbirka kaktusov
Iztok Mulej pri skalnjaku Iztok Mulej - Huernia saudi-arabica Iztok Mulej - Ceropegia fusca
Iztok Mulej - zbirka stapelijevk Iztok Mulej - zbirka stapelijevk Iztok Mulej - zbirka stapelijevk
Iztok Mulej - Stapelia asterias lucida Iztok Mulej -  Stapelia flavopurpurea Iztok Mulej - Tromotriche engleriana
Iztok Mulej - Huernia hallii Iztok Mulej - Huernia keniensis var. nairobiensis Iztok Mulej - Echidnopsis archeri
Iztok Mulej - Huernia procumbens Iztok Mulej - zbirka prezimnih kaktusov Govor Iztoka Muleja ob otvoritvi Paviljona kaktej Rogaška

 

Aleš Pakiž
Benjamin Zwittnig
Bojan Praprotnik
Bojan Šafranko
Boris Gaberšček
Boštjan Kalamar
Drago Šabjan
Ferdo Zavšek
Franc Langerholc - Cac
Goran Velikonja
Gorazd Mauer
Ivan Manfreda
Iztok Mulej
Jernej Mazej
Jure Slatner
Leopold Scheicher
Marjan Donko
Marijan Turnšek - Miki

Marko Zupančič

Martin Meznarič
Patrik Prša
Paviljon kaktej Rogaška
Rado Cilenšek
Rok Grašič
Roman Turk
Sandi Veronik
Sašo Majzovski
Vito Petkovič
Zvone Rovšek
Zvonko Čoh
Zvone Gračner
 
 
 
 
Copiright - Zvone Rovšek