Srečanja kaktusarjev

Ivan Manfreda

Ivan Manfreda je zbiralec kaktusov iz Kovače vasi pri Slovenski Bistrici. V svoji zbirki goji pretežno velike stebričarje, okoli njegovega doma pa se znajdejo tudi druge eksotične rastline, od citrusov, prezimnih kaktusov in palm, pa do raznih vrst pasijonk in drugih rastlin.

Prezimne rastline so vsajene v zelo lepo urejenem vrtu, tako da je sprehod z Ivanom od rastline do rastline zelo prijetno doživetje. Za vsako rastlino pove botanično ime in njene značilnosti, presenetili pa so me tudi zelo zdravi in košati grmi opuncij v gredi s prezimnimi kaktusi. Tam je Ivan vsadil tudi nekaj juk in drugih prezimnih rastlin, ki se že razraščajo preko zidov.

Ivan je prvi kaktus dobil leta 1952. Ko je bil na počitnicah pri sorodnikih v Kobaridu, je pri njih dobil kos Opuntia compressa in Aloe pluridens. Kasneje je pri sošolcu videl Agave americana, tudi dobil kos rastline in se tako navdušil nad kaktusi. Kaktuse je začel bolj zagreto zbirat leta 1965.

Poleti jih je gojil zunaj, pozimi pa jih je pospravil na podstrešje. Precej jih je dobil od pokojega zbiralca kaktusov Jereba, ki je živel v bližnjih hribih. Življenje ga je popeljalo na ladjo, zato je zbirka za ta čas usahnila, vendar jo je po vrnitvi obnovil. Leta 1999 je izdelal za svoje kaktuse rastlinjak, kjer goji velike cereuse in druge vrste kaktusov. Rastline muči brez milosti, kar se vidi na izrednem zdravju rastlin in po zelo, zelo, zelo dolgih in čvrstih bodicah.

 

19 september 2009

Zvone Rovšek

Ivan Manfreda - zbirka kaktusov Ivan Manfreda - prezimna opuncija Ivan Manfreda - prezimna palma
Ivan Manfreda Ivan Manfreda - zbirka kaktusov Ivan Manfreda - zbirka kaktusov
Ivan Manfreda - zbirka kaktusov Ivan Manfreda - osa na plodu Rooxbya euphorbioides Ivan Manfreda - zbirka kaktusov
Ivan Manfreda - levo Trichocereus terscheckii. desno Neobuxbaumia polylopha Ivan Manfreda - zbirka kaktusov Ivan Manfreda - zbirka kaktusov
Ivan Manfreda - zbirka kaktusov Ivan Manfreda - Trichocereus chilensis borealis Ivan Manfreda - zbirka kaktusov
Ivan Manfreda - zbirka kaktusov Ivan Manfreda - zbirka kaktusov Ivan Manfreda - Echinocactus grusonii Ivan Manfreda - Opuntia imbricata Ivan Manfreda - Opuntia quimilo Ivan Manfreda - Stenocereus marginatus
Aleš Pakiž
Benjamin Zwittnig
Bojan Praprotnik
Bojan Šafranko
Boris Gaberšček
Boštjan Kalamar
Drago Šabjan
Ferdo Zavšek
Franc Langerholc - Cac
Goran Velikonja
Gorazd Mauer
Ivan Manfreda
Iztok Mulej
Jernej Mazej
Jure Slatner
Leopold Scheicher
Marjan Donko
Marijan Turnšek - Miki

Marko Zupančič

Martin Meznarič
Patrik Prša
Paviljon kaktej Rogaška
Rado Cilenšek
Rok Grašič
Roman Turk
Sandi Veronik
Sašo Majzovski
Vito Petkovič
Zvone Rovšek
Zvonko Čoh
Zvone Gračner
 
 
 
 
Copiright - Zvone Rovšek