Srečanja kaktusarjev

Goran Velikonja

Goran Velikonja je zbiralec kaktusov in drugih sočnic iz Idrije. Zbirko že 22 let goji na balkonu svojega stanovanja.

Gorana že od nekdaj zanimajo živali, rastline in narava nasploh, vendar je zaradi prostorskih omejitev omejil tudi svoje želje. Z bratom sta včasih gojila tekmovalne golobe pismonoše, včlanjena v klubu 'Poštar'. Tekmovanje z golobi pismonoši je potekalo po celotni bivši Jugoslaviji. Prebiranje člankov v raznih revijah MMS in drugih strokovnih knjigah o nenavadnih rastlinah, kot so sočnice in kaktusi, pa je spodbudilo željo po zbiranju in gojenju teh rastlin.
Prve kaktuse je Goran dobil od znancev in pri nakupih v cvetličarnah.
V začetku zbiranja kaktusov je v reviji MMS prebral članek o Ariokarpusih - živih skalah. Te so ga tako prevzele, da še danes po dolgih letih dela z kaktusi goji do njih posebno spoštovanje.

Kmalu je našel društvo ljubiteljev kaktusov Slovenije in se je tudi včlanil. S tem se je njegova zbirka razširila in povečala na cel regal kaktusov. Čez poletje imajo mesto na balkonu in okenskih policah, kjer so še druge rastline, pozimi pa jim je namenil prostor v svoji spalnici na policah. "Počivajo tik ob meni", pove z nasmehom.
Kljub ne ravno idealnim pogojem za  gojenje ariokarpusov mu te rastline zelo dobro uspevajo in tudi cvetijo.
Preizkusil se je tudi v setvi različnih semen in ugotovil, da mu dobro uspevajo tudi setve zahtevnih sočnic. Tako se med kaktusi znajdejo zelo redke vrste Trichocaulon, Hoodia in podobni. Poleg kaktusov s ponosom pokaže lepe drevesa-bonsaje, ki jih je vzgojil iz semen, kar je vsekakor posebnost, saj za te lepotce gojitelji pogosto naberejo kar rastline v naravi.
Kdor pozna Gorana, ve, da je tudi uspešen zbiralec in dober poznavalec mineralov in fosilov. Malokdo pa ve, da so v njegovi zbirki večinoma lepi primerki mineralov in fosilov iz slovenskih krajev. Nekatera nahajališča so njegova osebna najdba. Slike nekaterih njegovih primerkov fosilov in mineralov se pojavljajo tudi v slovenski strokovni literaturi o mineralogiji in paleontologiji.
Gorana zanimajo še druge stvari. Njegov hobi je tudi slikanje. Najraje slika motive iz narave. Med pogovorom z njim pa se vseeno čuti njegovo široko dojemanje in globoko poznavanje narave.

 

Goran Velikonja Goran Velikonja - zbirka fosilov Goran Velikonja - zbirka kaktusov
Goran Velikonja Goran Velikonja - zbirka fosilov Goran Velikonja - zbirka fosilov
Goran Velikonja - zbirka kaktusov Goran Velikonja - zbirka kaktusov Goran Velikonja - zbirka kaktusov
Goran Velikonja - zbirka kaktusov Goran Velikonja - zbirka kaktusov Goran Velikonja - zbirka kaktusov
Goran Velikonja - zbirka kaktusov Goran Velikonja - Stetsonia coryne Goran Velikonja - zbirka kaktusov
Goran Velikonja - zbirka kaktusov Goran Velikonja - zbirka mineralov Goran Velikonja - Adenium Goran Velikonja - zbirka kaktusov Goran Velikonja - Orhideja Goran Velikonja - Tavaresia barklyi
Aleš Pakiž
Benjamin Zwittnig
Bojan Praprotnik
Bojan Šafranko
Boris Gaberšček
Boštjan Kalamar
Drago Šabjan
Ferdo Zavšek
Franc Langerholc - Cac
Goran Velikonja
Gorazd Mauer
Ivan Manfreda
Iztok Mulej
Jernej Mazej
Jure Slatner
Leopold Scheicher
Marjan Donko
Marijan Turnšek - Miki

Marko Zupančič

Martin Meznarič
Patrik Prša
Paviljon kaktej Rogaška
Rado Cilenšek
Rok Grašič
Roman Turk
Sandi Veronik
Sašo Majzovski
Vito Petkovič
Zvone Rovšek
Zvonko Čoh
Zvone Gračner
 
 
 
 
Copiright - Zvone Rovšek