Srečanja kaktusarjev

Ferdo Zavšek

Ferdo Zavšek je gojitelj kaktusov iz Ostrožnega pri Celju. Čeprav se je pred leti tudi profesionalno ukvarjal s kaktusi, med zbiralci ni poznan. Bolj znan je bil med cvetličarji, saj je izdeloval odlične nasade s kaktusi in z njimi pokrival cel štajerski in zasavski del Slovenije. Svoje dejavnosti in ljubiteljstva zaradi bolezni ni populariziral, z leti pa je po upokojitvi zbirko celo razširil. Ferdo pravi, da mu delo s kaktusi in zanimanje zanje pomaga pri premagovanju bolezni in starosti, saj ima že 82 let. Glede na to, da je v zbirki na tisoče rastlin, je njegova energija občudovanja vredna, saj so rastline dobro oskrbovane in zdrave.

Ferdo je začel zbirat kaktuse leta 1965. Prve kaktuse je kupil pri Grašiču. Z leti se je zbirka razširila in kasneje se je skoraj deset let ukvarjal z gojenjem kaktusov in izdelovanjem nasadov. Po upokojitvi se je ta dejavnost ustavila, čeprav so bili njegovi izdelki zelo iskani.

V rastlinjakih mu najbolje uspevajo ehinopsisi, lobivije in po načinu gojenja tem podobni kaktusi, od vrst pa ga zanimajo predvsem gimnokaliciji, astrofiti in notokaktusi.

Ferdo goji kaktuse in sočnice v dveh rastlinjakih, nekaj sočnic pa mu odlično uspeva poleti kar zunaj. Od večjih rastlin mi je posebej omenil stare drevesate aloje, ki jih je gojila že njegova babica v časih, preden je to odlično zdravilno alojo izpodrinila industrijska Aloe vera.

 

3 september 2009

Zvone Rovšek

Zbirka Ferdota Zavška Zbirka Ferdota Zavška Zbirka Ferdota Zavška
Ferdo Zavšek med svojimi kaktusi Ferdo Zavšek med svojimi kaktusi Ferdo Zavšek v rastlinjaku
Zbirka Ferdota Zavška Zbirka Ferdota Zavška Zbirka Ferdota Zavška
Zbirka Ferdota Zavška Zbirka Ferdota Zavška Zbirka Ferdota Zavška
Aleš Pakiž
Benjamin Zwittnig
Bojan Praprotnik
Bojan Šafranko
Boris Gaberšček
Boštjan Kalamar
Drago Šabjan
Ferdo Zavšek
Franc Langerholc - Cac
Goran Velikonja
Gorazd Mauer
Ivan Manfreda
Iztok Mulej
Jernej Mazej
Jure Slatner
Leopold Scheicher
Marjan Donko
Marijan Turnšek - Miki

Marko Zupančič

Martin Meznarič
Patrik Prša
Paviljon kaktej Rogaška
Rado Cilenšek
Rok Grašič
Roman Turk
Sandi Veronik
Sašo Majzovski
Vito Petkovič
Zvone Rovšek
Zvonko Čoh
Zvone Gračner
 
 
 
 
Copiright - Zvone Rovšek