Srečanja kaktusarjev

Drago Šabjan

Drago Šabjan je gojitelj kaktusov in drugih sočnic Vojnika. Kaktuse goji že od otroštva, saj je kaktuse gojil že njegov oče. Začelo se je z običajnimi kaktusi, kot so drobne mamilarije in ježevci, sčasoma pa se je zbirka obogatila. Tako se danes v zbirki najdejo zavidanja vredne vrste kaktusov, kot so Geohintonia, Uebelmannia, da o raznih turbinikarpusih in drugih redkih kaktusih ne govorimo.

Drago je kaktuse sprva gojil na prostem in jih pozimi spravil v zaprt prostor, ko pa mu je neko poletje toča dodobra zdelala skoraj vse rastline, si je omislil rastlinjak. V njem zdaj uspešno vzgaja tudi najbolj zahtevne vrste. Njegovi kaktusi so čvrsti, lepi, pokriti z dolgimi bodicami in gosto volno, med njimi pa se znajdejo tudi skrajno zahtevne vrste, kot so ariokarpusi in aztekiji.

Drago je sicer računalničar, v prostem času pa je tudi numizmatik, rad kolesari in planinari. Je avtor prve slovenske spletne strani o kaktusih, ki pa žal zaradi pomanjkanja časa ni zaživela, je pa zato pomagal na svet našim drugim kaktusarskim stranem. Za prijatelje si vedno najde čas in v njegovi družbi je veselje preživet nekaj uric v debati o kaktusih, računalništvu in drugih rečeh.

Tako je bilo tudi pri najinem srečanju, ko sem posnel te fotografije. Čeprav je bil že mrak, so kaktusi pokazali, da lep kaktus tudi v temi naredi dobro sliko.

 

15. oktober 2009

Zvone Rovšek

Drago Šabjan Drago Šabjan - zbirka kaktusov Drago Šabjan - zbirka kaktusov
Drago Šabjan - zbirka kaktusov Drago Šabjan - zbirka kaktusov Drago Šabjan - zbirka kaktusov
Drago Šabjan - zbirka kaktusov Drago Šabjan - Stetsonia coryne Drago Šabjan - zbirka kaktusov
Drago Šabjan Drago Šabjan - zbirka kaktusov Drago Šabjan - zbirka kaktusov Drago Šabjan - zbirka kaktusov Drago Šabjan - zbirka kaktusov Drago Šabjan - zbirka kaktusov
Drago Šabjan - zbirka kaktusov Drago Šabjan - zbirka kaktusov Drago Šabjan - zbirka kaktusov Drago Šabjan - zbirka kaktusov Drago Šabjan - zbirka kaktusov Drago Šabjan - zbirka kaktusov
Aleš Pakiž
Benjamin Zwittnig
Bojan Praprotnik
Bojan Šafranko
Boris Gaberšček
Boštjan Kalamar
Drago Šabjan
Ferdo Zavšek
Franc Langerholc - Cac
Goran Velikonja
Gorazd Mauer
Ivan Manfreda
Iztok Mulej
Jernej Mazej
Jure Slatner
Leopold Scheicher
Marjan Donko
Marijan Turnšek - Miki

Marko Zupančič

Martin Meznarič
Patrik Prša
Paviljon kaktej Rogaška
Rado Cilenšek
Rok Grašič
Roman Turk
Sandi Veronik
Sašo Majzovski
Vito Petkovič
Zvone Rovšek
Zvonko Čoh
Zvone Gračner
 
 
 
 
Copiright - Zvone Rovšek