Srečanja kaktusarjev

Boris Gaberšček

Boris Gaberšček je ljubljanski zbiralec kaktusov. Zbirko že dolga leta goji na balkonu. V njegovi zbirki je nad 300 različnih kaktusov in drugih sočnic, nekaj jih je starejših od 50 let.

Prvi kaktus mu je podarila teta, ko je imel šest let. Misli, da ga je s tem kaktusarsko zaznamovala. Bila je to Mammillaria gracilis, ki jo ima še vedno na balkonski polici

Malo zatem se je družina preselila v Beograd in čisto po naključju je kmalu dobil svojo prvo zbirko. Začela se je vojna, Beograd so okupirali Nemci. Iz stanovanja pod njimi je zbežala židovska družina in na balkonu pustila tudi nekaj kaktusov. V stanovanje se je vselil nemški oficir. Borisova mati je od njega izprosila kaktuse. Potomci teh kaktusov so še vedno v njegovi zbirki. Med njimi je bil tudi navaden ježevec, ki je v surovih pogojih v več kot šestdesetih letih zrasel le dobrega pol metra v višino, životari pa še vedno na svoji prvotni korenini.

Tako se je začela Borisova kaktusarska pot. Kaktuse je dolga leta gojil na majhnem balkonu stanovanja v Beogradu. Po osamosvojitvi se je preselil v Ljubljano. Takrat je v Slavoniji še divjala vojna in le uvidevnosti madžarskega carinika se mora zahvaliti, da mu je na zadnjih sedežih avtomobila uspelo prepeljati tudi kaktuse.

Boris goji kaktuse precej asketsko, v ilovnati peščeni zemlji s pičlimi odmerki vode. Njegovi kaktusi so zelo lepi, so pa zaradi take vzgoje za njihovo starost precej majhni. Najbolj ponosen je na blosfeldije, kaktuse pa ima na polici ločene na severnoameriške in južnoameriške vrste. Čez zimo kaktuse preseli v nezakurjeno sobo k priprtemu oknu, nekaj prezimnih pa čez zimo pusti kar na odprtem balkonu.
Boris zavzeto sledi novostim na kaktusarskem področju, zelo si prizadeva, da bi bile vse njegove rastline označene z botaničnimi imeni, cepljenju se, če je le možno, izogiba, ne mara križancev ali kristat, in se precej poglablja v nekatere teme, kot je obnašanje substratov, zimotrdnost in druge vsebine, ki mu pomagajo razumeti obnašanje kaktusov v kulturi.

30 september 2009

Zvone Rovšek

Boris Gaberšček Boris Gaberšček - zbirka kaktusov Boris Gaberšček - zbirka kaktusov
Boris Gaberšček Boris Gaberšček - zbirka kaktusov Boris Gaberšček - zbirka kaktusov
Boris Gaberšček - zbirka kaktusov Boris Gaberšček - zbirka kaktusov Boris Gaberšček - zbirka kaktusov
Boris Gaberšček - zbirka kaktusov Boris Gaberšček - zbirka kaktusov Boris Gaberšček - zbirka kaktusov
Boris Gaberšček - zbirka kaktusov Boris Gaberšček - Stetsonia coryne Boris Gaberšček - zbirka kaktusov
Boris Gaberšček - zbirka kaktusov Boris Gaberšček - zbirka kaktusov Boris Gaberšček - zbirka kaktusov Boris Gaberšček - zbirka kaktusov Boris Gaberšček - zbirka kaktusov Boris Gaberšček - zbirka kaktusov
Aleš Pakiž
Benjamin Zwittnig
Bojan Praprotnik
Bojan Šafranko
Boris Gaberšček
Boštjan Kalamar
Drago Šabjan
Ferdo Zavšek
Franc Langerholc - Cac
Goran Velikonja
Gorazd Mauer
Ivan Manfreda
Iztok Mulej
Jernej Mazej
Jure Slatner
Leopold Scheicher
Marjan Donko
Marijan Turnšek - Miki

Marko Zupančič

Martin Meznarič
Patrik Prša
Paviljon kaktej Rogaška
Rado Cilenšek
Rok Grašič
Roman Turk
Sandi Veronik
Sašo Majzovski
Vito Petkovič
Zvone Rovšek
Zvonko Čoh
Zvone Gračner
 
 
 
 
Copiright - Zvone Rovšek