Srečanja kaktusarjev

Bojan Šafranko

Bojan Šafranko je zbiralec kaktusov iz Rogaške Slatine. V njegovi bogati zbirki je preko 2000 zelo zanimivih in redkih kaktusov in drugih sočnic.

Bojan je začel zbirat kaktuse že leta 1989. Pri neki gospodinji je videl cvetoče ehinopsise in havortije, pa jo je naprosil za nekaj brstov. Tako se je navdušil nad kaktusi in jih začel zbirat. Nekaj jih je kupil pri nas, večino pa mu je sprva prinesla sestra iz Nemčije.

Prvi kaktusarski stik je doživel pri pokojnem Štimcu, ki je bil prijatelj njegovega očeta. Sčasoma so se njegovi kaktusi namnožili po balkonu, na policah, imel jih je praktično povsod, kot pravi, jih edino na postelji še ni bilo.

Leta 1993 ga je Štimac napotil v Rogaško k Zvonku Čohu. Naključje je hotelo, da je vstopil v rastlinjak, ki ga je pred dolgimi leti izdelal dolgoletni Čohov prijatelj, Bojanov tast.

Po poroki se je odselil v Rogaško Slatino, kjer je izdelal za kaktuse toplo gredo, kasneje pa tudi manjši ogrevan rastlinjak. Kmalu je tam zmanjkalo prostora, zato je Bojan izdelal nov večji rastlinjak, starega pa ne ogreva več in ga uporablja za bolj zahtevne prezimne kaktuse.

V letu 2007 je Bojan začel z gradnjo skalnjaka s prezimnimi kaktusi. Tam so kaktusi že prezimili prvo krstno zimo. Njegova zadnja, zelo pomembna pridobitev pa je zbirka starih ariokarpusov iz zbirke pokojnega Zvonka Čoha.

Bojan je dobrovoljec in rad ob pivu spregovori s kaktusarskimi znanci. Njegove izkušnje so bogate, saj že leta uspešno goji razne zelo zahtevne vrste kaktusov. Vedno, ko imava čas, se ustavim pri njem in z veseljem prebijem kakšno urico v njegovi prijetni družbi.

 

5 september 2009

Zvone Rovšek

Bojan Šafranko ocenjuje skalnjak Bojan Šafranko - Agave victoria-reginae Zbirka Bojana Šafranka - ariokarpus
Bojan Šafranko Bojan Šafranko v rastlinjaku Bojan Šafranko v starem rastlinjaku
Zbirka Bojana Šafranka - zahtevne mamilarije Zbirka Bojana Šafranka - Pachypodium namaquanum Zbirka Bojana Šafranka - tefrokaktus
Zbirka Bojana Šafranka - nasad prezimnih kaktusov Zbirka Bojana Šafranka Zbirka Bojana Šafranka - prezimni kaktusi
Bojan Šafranko - Čohova zapuščina ariokarpusov Zbirka mamilarij Bojana Šafranka Bojan Šafranko - zbirka živih kamenčkov
Bojan Šafranko pri skalnjaku Bojan Šafranko - zimotrdni kaktusi Bojan Šafranko - prezimni  kaktusi v starem neogrevanem rastlinjaku Bojan Šafranko - nasad kaktusov Bojan Safranko in skalnjak sprezimnimi kaktusi Zbirka kaktusov Bojana Šafranka - Geohintonia mexicana
Aleš Pakiž
Benjamin Zwittnig
Bojan Praprotnik
Bojan Šafranko
Boris Gaberšček
Boštjan Kalamar
Drago Šabjan
Ferdo Zavšek
Franc Langerholc - Cac
Goran Velikonja
Gorazd Mauer
Ivan Manfreda
Iztok Mulej
Jernej Mazej
Jure Slatner
Leopold Scheicher
Marjan Donko
Marijan Turnšek - Miki

Marko Zupančič

Martin Meznarič
Patrik Prša
Paviljon kaktej Rogaška
Rado Cilenšek
Rok Grašič
Roman Turk
Sandi Veronik
Sašo Majzovski
Vito Petkovič
Zvone Rovšek
Zvonko Čoh
Zvone Gračner
 
 
 
 
Copiright - Zvone Rovšek