Srečanja kaktusarjev

Bojan Praprotnik

Bojan Praprotnik je zbiralec kaktusov iz Selnice ob Dravi. V njegovi zbirki je krepko preko 1000 kaktusov. Bojan se navdušuje večinoma nad zelo zahtevnimi in redkimi kaktusi, tako da se v njegovi zbirki znajdejo tudi največje redkosti.

Z zbiranjem kaktusov je začel že Bojanov oče leta 1970, tako da je Bojan zbirko prevzel od njega. Že ko je bil majhen, je družina hodila po kaktuse k Grašiču v Sečo. Vsako pridobitev ima Bojan zapisano, tako da je za vsak kaktus ali dogodek stresel podatke skoraj iz rokava - pravzaprav iz beležnice. Tam je pisalo tudi to, da je rastlinjak zgradil leta 1997, kjer zdaj zelo lepo uspevajo najzahtevnejši kaktusi.

Spominjam se Bojanovega prvega obiska v mojem rastlinjaku kakšnih dobrih deset let nazaj in njegovega neprikritega navdušenja nad kaktusi. Po prvem mojem obisku pri njemu sem bil enako navdušen jaz, saj sem videl take rastline, ki bi si jih želel vsak kaktusar. Zdrave, zanimive rastline žarijo v močnih barvah, bodice so čvrste in barvite, kaktuse pa odeva debela plast volne. Spominjam se tudi aloje ferox, ki jo je leta gojil kar na prostem, pa je neko leto zmrznila in jo je nadomestila velika Opuntia imbricata.

Bojanu seveda primanjkuje prostora, saj se je zbirka kljub previdnem nakupovanju razširila čez vrata rastlinjaka. Večje ferokaktuse goji čez poletje kar v gredah, na drugi strani pa se v velikih posodah razraščajo mesojedke.

Kljub temu, da je do Bojana kar nekaj poti in se ne srečava prav pogosto, mi je veselje z njim prebiti čas ob pogovoru o kaktusih in drugih rečeh.

 

21 september 2009

Zvone Rovšek

Bojan Praprotnik - rastlinjak Bojan Praprotnik - zbirka kaktusov Bojan Praprotnik - zbirka kaktusov
Bojan Praprotnik Bojan Praprotnik - zbirka kaktusov Bojan Praprotnik - zbirka kaktusov
Bojan Praprotnik - zbirka kaktusov Bojan Praprotnik - zbirka kaktusov Bojan Praprotnik - zbirka kaktusov
Bojan Praprotnik - zbirka kaktusov Bojan Praprotnik - zbirka kaktusov Bojan Praprotnik - zbirka kaktusov
Bojan Praprotnik - zbirka kaktusov Bojan Praprotnik - Stetsonia coryne Bojan Praprotnik - zbirka kaktusov
Bojan Praprotnik - zbirka kaktusov Bojan Praprotnik - zbirka kaktusov Bojan Praprotnik - Ferocactus reppenhageni Bojan Praprotnik - zbirka kaktusov Bojan Praprotnik - Strombocactus pulcherrimus Bojan Praprotnik - Echinomastus
Aleš Pakiž
Benjamin Zwittnig
Bojan Praprotnik
Bojan Šafranko
Boris Gaberšček
Boštjan Kalamar
Drago Šabjan
Ferdo Zavšek
Franc Langerholc - Cac
Goran Velikonja
Gorazd Mauer
Ivan Manfreda
Iztok Mulej
Jernej Mazej
Jure Slatner
Leopold Scheicher
Marjan Donko
Marijan Turnšek - Miki

Marko Zupančič

Martin Meznarič
Patrik Prša
Paviljon kaktej Rogaška
Rado Cilenšek
Rok Grašič
Roman Turk
Sandi Veronik
Sašo Majzovski
Vito Petkovič
Zvone Rovšek
Zvonko Čoh
Zvone Gračner
 
 
 
 
Copiright - Zvone Rovšek