Kaktu.si

Informativni center Kaktu.si

Sponzor
AstroKaktus
Portal za informiranje in obveščanje slovenskih ljubiteljev kaktusov in drugih sočnic
AstroKaktus
 
Forum Podatki Članki Koledar del Zanimivosti Povezave Zbirke Kontakt

Zimotrdni kaktusi

Obnašanje rastlin v kulturi

Dvomi glede gojenja kaktusov v naši klimi se pojavljajo največ zaradi višje relativne zračne vlage v našh krajih. Pozabljamo, da s padanjem temperature relativna vlaga hitro narašča ne glede na absolutno količino vode v zraku. V naravi so razlike med dnevno in nočno tempetaturo celo preko 40°C in tudi pri 20% dnevni zračni vlagi se relativna vlaga ponoči poviša do rosišča, pod ničlo pa pade slana. Klima-diagrami rastišč v gorskih predelih obeh Amerik in severnega dela USA so zelo podobni klimi v naših hladnih rastlinjakih, tako poleti kot pozimi. Tu ne moremo govoriti o višji vlagi pri nas, ampak o večji pogostosti vlažnih dni, na kar pa po mojih izkušnjah rastline niso občutljive. Visoka vlaga v deževnih jesenskih dneh povzroči le plesnenje igel in areol na slabo rastočih rastlinah, prepojenih z sladkornim sirupom iz glandul. Relativna vlaga je na rastiščih seveda odvisna od količine padavin, torej v vročih sušnih mesecih pade pod 20%, v pomladanskih in jesenskih sezonah pa znaša poprečno 40-60%. Zimske poprečne vlage na teh rastiščih so okoli 60%, torej niso pretirano nižje kot pri nas v hladnih rastlinjakih (v večjem rastlinjaku je zimska vlaga pri 10°C stalno okoli 60%, kar je celo slabše, kot če niha okoli te številke).

Kaktusi se v naših rastlinjakih obnašajo malce drugače kot v naravnem okolju. V zadnjih nekaj letih sem v svojem hladnem rastlinjaku testiral več sto primerkov kaktusov raznih starosti iz različnih rodov, večinoma nekajletne sejance. Rastlinjak velikosti cca 10 m2, prekrit z poliesterskimi ploščami, je zaščitil rastline pred mrazom le ob jesenskih in pomladanskih nočnih slanah. V času poznih pomladanskih slan je tak rastlinjak v sončnih dneh že tako ogret, da ostane v njem temperatura kljub jutranji pomrznitvi zunaj rastlinjaka kar nekaj stopinj nad ničlo. Včasih se zgodi, da pade slane že zgodaj jeseni ali zelo pozno spomladi, vendar ne povzroči v rastlinjaku bistvenega padca temperature. Tako se je npr. zgodilo 28. maja 1991, ko je ponoči padla slana, vendar je temperatura v rastlinjaku ostala nad 6°C. Ko pa nočna temperatura zunaj pade pod -3°C, pada ponoči temperatura v rastlinjaku skoraj enako hitro kot na prostem. V sončnih spomladanskih dneh povzroči hiter dvig temperature na 20-30°C v februarju in do 40°C v marcu na nekaterih rastlinah površinske ožige, kar sem preprečil s senčenjem rastlin marca in aprila. Poskusi v tem rastlinjaku so pokazali, da je obnašanje rastlin v hladnem rastlinjaku nepredvidljivo. Izkazalo se je, da nekatera pravila tukaj odpovedo.

Dejstvo, da nekateri kaktusi rastejo v klimi, kjer temperatura nikoli ne pade pod neko mejo, še ne pomeni, da te rastline nimajo mehanizmov za preživetje mrazu. Izkazalo se je, da nekatere južnobrazilske, urugvajske in druge 'tople' vrste prenesejo dosti nižje temperature, kot nam je znano iz literature. Poleg tega niso težavne, ker hitro prečrpavajo vodo in se hitreje izsuše kot bolj zahtevne višinske perujske, čilske in mehiške vrste. Čeprav prenašajo le 2 ali 5°C pod ničlo, so primerne za gojenje v neogrevanih rastlinjakih v primorju.

Iz poznavanja klime na rastiščih lahko le približno ocenimo zahteve posamezne vrste. V tuji literaturi pogosto najdemo podatke o zimotrdnosti rastlin, vendar moramo biti previdni. Izraz 'zimotrden' lahko pomeni različno stopnjo odpornosti, pač odvisno od avtorja. Mislim, da je redkokateri avtor testiral rastline v res ekstremnih pogojih, katere poznamo v hudih zimah tudi pri nas. E. & B. Lamb npr. pišeta o poskusih v hladnem rastlinjaku do -7°C. Podatki iz narave glede zimotrdnosti se običajno nanašajo le na lokalno klimo. V naši klimi moramo torej vsako vrsto posebej preizkusiti v svojem rastlinjaku. Klima je namreč izdelek rastlinjaka in je odvisna od konstrukcije in lege rastlinjaka ter od lokalne klime. V majhnih in prezračenih rastlinjakih temperatura dosti bolj niha kot v večjih in bolj izoliranih. V svojem poskusnem rastlinjaku sem pustil vse rastline do konca oktobra ali sredine novembra, nato pa sem vse razen poskusnih po prvih hujših slanah postopoma prenesel v ogrevan rastlinjak. Spomladi sem hladni rastlinjak napolnil že sredi marca. Prezimovanje delno zimotrdnih vrst v ogrevanem rastlinjaku sem torej skrajšal iz sedmih na dobre štiri mesece.

Naj navedem še nekaj zanimivosti pri poskusih.

Zgodilo se je jeseni l. 93. Približno 1000 nekajletnih kaktusov sem jeseni zadnjič zalil okoli 20. oktobra. Jesen v letu 93 je bila že tako in tako deževna, da vse od konca avgusta do novega leta nismo videli sonca. Nekaj rastlin sem pustil celo zunaj, kaktusi pa so vseeno počasi rastli dalje. Nobeden ni zgnil, se potegnil ali porumenel, in po več kot 10 dni zmrzali - en dan celo pod -6°C- sem pričel kaktuse prenašati v toplejšo klet. Zmrznilo je le nekaj neoporterij in parodij, ki so bile celo jesen v senci javorjevega listja. Poskus je pokazal, da je za prezimovanje potrebno predvsem postopno ohlajevanje, ne pa izsuševanje, kot smo si včasih razlagali.

Med njimi sem našel celo nekaj primerkov Melocactus bahiensis in enega ali dva Melocactus oreas. Ne boste verjeli - vsi razen enega, ki je končal pod nožem, so preživeli. Iz dosedanjih izkušenj s takimi poskusi sem zaključil, da je nekaj tkiva poškodovanega, kar se je dalo določiti tudi po obarvanju poškodovanega tkiva s kristalviolet in nevtral rdečim barvilom v razrezanem melonarju. To dejansko pomeni, da do neke mere prenašajo občasen mraz tudi kaktusi iz toplih področij, med njimi tudi Uebelmannije!

V hladnih razmerah poškodovane rastline ne napadajo plesni in pri postopnem zdravljenju rastlin spomladi ne moremo najti nobene razlike več med ozeblimi in normalno gojenimi rastlinami. Določevanje obširnosti ozeblin je zahteven postopek, vsekakor pa je težko oceniti, koliko tkiva je lahko poškodovanega, da rastlina klub poškodbam preživi in obnovi tkivo. Moram reči, da imajo kaktusi neverjetno sposobnost obnavljanja tkiva; nekatere rastline, ki so zmrznile in postale steklastega videza, so se do poletja popolnoma obnovile! S tem vas seveda ne nameravam prepričati, da svoje kaktuse pustite na zmrzali; za vsako vrsto veljajo posebna pravila, katera ne moremo ugotavljati na svojih izbornih rastlinah, ki so rezultat dolgoletne vzgoje.

Na skici si oglejmo še področja, kjer so se pojavile najhujše posledice pomrznitve prerezanega melonarja. Lahko bi rekli, da je najobčutljivejše zeleno asimilacijsko tkivo. Poškodovane plasti tkiva so na skici temno obarvane.

 

Za konec bom navedel dolg spisek kaktusov in nekaterih drugih sukulent, ki so po mojih poskusih, po podatkih iz narave in po izkušnjah nekaterih gojiteljev zimotrdne. Spisek je seveda zelo pomanjkljiv. Na njem manjka vsaj tisoč rastlin, ki bi brez težav prenesle nekaj stopinj pod ničlo, npr. precej ježkarjev, gimnokalicijev, manjkajo visokogorske rebucije, matukane, oroje... V spodnji tabeli so navedeni izvor podatka o zimotrdnosti, temperatura, pod katero rastlina verjetno zmrzne, vrsta rastline, če pa je ta vrsta le sinonim, je v oklepajih navedeno pravo ime rastline (po CITESU). Pri nekaterih vrstah ni navedena najnižja temperatura, ki jo rastlina prenese. Te vrste so navedene kot zimotrdne v katalogu zimotrdnih sukulent, ki ga je izdelal Stephen M. Jankalski, ki pa je očitno več dela vložil v nomenklaturo kot v zimotrdnost in ni navedel najnižjih temperatur preživetja. Takšen katalog je popolnoma neuporaben, ker navaja tudi vrste, ki so le delno zimotrdne. Verjetno so vpisane pač vse rastline, ki prenesejo kakršenkoli mraz. V tabeli so navedene le kot zanimivost. Najbolj zanesljivi podatki prihajajo iz ameriškega centra Mesa Garden.

 

Slika: Agave stricta iz zbirke g. Grašiča. Precej sukulent raste v področjih, kjer temperatura pade krepko pod ničlo. Mednje spadajo agave (med njimi prav v zbirkah najpogostejše vrste A. victoria-reginae, stricta, parviflora, parry, toumeyana), pa tudi aloje in živi kamenčki iz visokogorij JAR.

 

Oznake pomenijo:

M - cenik Mesa Garden

Z - moji poskusi

J - katalog zimotrdnih sukulent, Jankalski

U - izvor ni znan

H - Hochstaetter (skoraj vse obravnavane vrste naj bi bile zimotrdne)

L - Lamb

K - cenik Koehres

Vse popolnoma zimotrdne rastline so obravnavane v razredu -20°C. Koder je poleg temperature vprašaj, pomeni, da avtor ne navaja najnižje temperature preživetja, a jih smatra kot zimotrdne. Aloje in ostale afriške sukulente prenesejo verjetno le do -10°C ali še manj mrazu, a jih avtorji navajajo kot zimotrdne. Ponekod sem zaradi obširnosti navedel le rod (sp.), predvsem pri sukulentah, kamor je ponavadi uvrščenih več vrst, ki imajo različne lastnosti, zato je tam podatek o zimotrdnosti le okviren.

Z -10 ACANTHOCALYCIUM griseum (ECHINOPSIS thionantha)

Z -10 ACANTHOCALYCIUM spiniflorum

M -10 ACANTHOCALYCIUM violaceum (ACANTHOCALYCIUM spiniflorum)

M -2 ACRODON sp.

L -20 AGAVE americana

J -20? AGAVE chrysantha

L -20 AGAVE fillifera

M -20 AGAVE hawardiana

M -10 AGAVE lechuguilla

L -20 AGAVE lophantha

J -20? AGAVE mckelvyana

J -20? AGAVE murpheyi

J -20? AGAVE neomexicana

M -10 AGAVE palmeri

L -20 AGAVE parrasana

M -10 AGAVE parryi

J -20? AGAVE parryi couesii

J -20? AGAVE parryi integrifolia

M -5 AGAVE parviflora

L -20 AGAVE stricta

M -2 AGAVE subsimplex

M -10 AGAVE toumeyana

J -20? AGAVE toumeyana bella

L -20 AGAVE utahensis

M -10 AGAVE utahensis eborispina

M -10 AGAVE utahensis kaibabensis

M -10 AGAVE utahensis nevadensis

M -10 AGAVE victoria-reginae

J -20? ALOE abyssinica

J -20? ALOE albida

J -20? ALOE aristata Cathedral Peak

J -20? ALOE aristata Montana

J -20? ALOE boylei

L -20 ALOE brevifolia

J -20? ALOE broomii

J -20? ALOE cooperii

J -20? ALOE davyana

J -20? ALOE davyana sobolifera

L -20 ALOE distans

J -20? ALOE ecklonis

J -20? ALOE frutescens rostrata

J -20? ALOE graciliflora

J -20? ALOE grandidentata

J -20? ALOE haemanthifolia

J -20? ALOE kniphofioides

J -20? ALOE minima blyderivarensis

L -20 ALOE mitriformis

J -20? ALOE modesta

J -20? ALOE narcissifolia

J -20? ALOE polyphylla

J -20? ALOE saundersiae

L -20 ALOE zebrina

J -20? ALOINOPSIS hilmarii

J -20? ALOINOPSIS luckhofii

J -20? ALOINOPSIS malherbei

J -20? ALOINOPSIS orpenii

J -20? ALOINOPSIS peersii

J -20? ALOINOPSIS rosulata

J -20? ALOINOPSIS rubrolineata

J -20? ALOINOPSIS schoonesii

J -20? ALOINOPSIS setifera

M -5 ALOINOPSIS sp.

J -20? ALOINOPSIS spathulata

J -20? ALOINOPSIS thudichumii

J -20? ALOINOPSIS villetii

M -10 ANCISTROCACTUS brevihamatus (SCLEROCACTUS brevihamatus)

M -5 ANCISTROCACTUS megarhizus (SCLEROCACTUS scheeri)

M -5 ANCISTROCACTUS scheerii (SCLEROCACTUS scheeri)

M -5 ANCISTROCACTUS tobuschii (SCLEROCACTUS brevihamatus)

M -2 ANTEGIBBAEUM sp.

M -2 ANTIMIMA sp.

Z -5 AREQUIPA longiflora (?)

M -2 ARGYRODERMA sp.

M -2 ARIDARIA sp.

M 5 ARIOCARPUS agavoides

M -5 ARIOCARPUS fissuratus

M -5 ARIOCARPUS lloydii (ARIOCARPUS fissuratus)

M -2 ARIOCARPUS retusus

M 5 ARROJADOA albiflora

M -2 ASTRIDIA sp.

M -5 ASTROPHYTUM asterias

Z -10 ASTROPHYTUM capricorne

M -5 ASTROPHYTUM capricorne crassispinoides (ASTROPHYTUM capricorne)

M -5 ASTROPHYTUM capricorne crassispinum (ASTROPHYTUM capricorne)

M -10 ASTROPHYTUM capricorne minus (ASTROPHYTUM capricorne)

M -10 ASTROPHYTUM capricorne niveum (ASTROPHYTUM capricorne)

M -5 ASTROPHYTUM coahuilense (ASTROPHYTUM myriostigma)

M -2 ASTROPHYTUM myriostigma

M -2 ASTROPHYTUM myriostigma columnare (ASTROPHYTUM myriostigma)

M -2 ASTROPHYTUM myriostigma potosinum tulense (ASTROPHYTUM myriostigma)

M -2 ASTROPHYTUM myriostigma quadricostatum (ASTROPHYTUM myriostigma)

M -2 ASTROPHYTUM myriostigma strongylogonum nudum (ASTROPHYTUM myriostigma)

M -2 ASTROPHYTUM myriostigma tulense (?)

M 5 ASTROPHYTUM ornatum

M -10 ASTROPHYTUM senile (ASTROPHYTUM capricorne)

M -10 ASTROPHYTUM senile aureum (ASTROPHYTUM capricorne)

M -15 AUSTROCACTUS bertinii

M -15 AUSTROCACTUS coxii

J -20? AUSTROCACTUS dusenii

M -15 AUSTROCACTUS gracilis (AUSTROCACTUS bertinii)

M -15 AUSTROCACTUS hibernus

M -15 AUSTROCACTUS patagonicus

M -15 AUSTROCYLINDROPUNTIA clavarioides (OPUNTIA clavarioides)

M -15 AUSTROCYLINDROPUNTIA clavarioides ruizlealii (?)

M -15 AUSTROCYLINDROPUNTIA exaltata (OPUNTIA subulata)

M -5 AUSTROCYLINDROPUNTIA haematacantha (OPUNTIA verschaffeltii)

Z -5 AYLOSTERA cajasensis (?)

Z -5 AYLOSTERA fiebrigii (REBUTIA fiebrigii)

M -2 BERGERANTHUS sp.

M -5 BERGEROCACTUS emoryi

M -2 BIJLIA sp.

M -2 BRAUNSIA sp.

J -20? CALANDRINIA caespitosa skottsbergii

J -20? CALANDRINIA chubutensis

J -20? CALANDRINIA fueguiana

J -20? CALANDRINIA patagonica

M -2 CALIBANUS sp.

M -10 CARNEGIA gigantea

J -20? CARRALUMA europaea confusa

J -20? CARRALUMA munbyana

J -20? CARRALUMA munbyana hispanica

M -2 CARRUANTHUS sp.

M 5 CEPHALOCEREUS senilis

M -2 CEPHALOPHYLLUM sp.

L -20 CEREUS peruvianus (CEREUS hildmannianus)

L -20 CEREUS variabilis (CEREUS fernambucensis)

M -2 CEROCLAMYS sp.

J -20? CHASMATOPHYLLUM musculinum

M -2 CHASMATOPHYLLUM sp.

M -5 CHEIRIDOPSIS sp.

J -20? CHIASTOPHYLLUM oppositiflorum

J -20? CHYASTOPHYLLUM oppositifolium

M -5 CLEISTOCACTUS candelilla

M -2 CLEISTOCACTUS hyalacanthus

M -5 CLEISTOCACTUS tupizensis

Z -5 COCHEMIEA poselgeri (MAMMILLARIA poselgeri)

M -10 CONOPHYTUM sp.

Z -5 COPIAPOA mollicula (COPIAPOA montana)

Z -5 COPIAPOA paposoensis (COPIAPOA humilis)

K -20 CORYNOPUNTIA clavata (OPUNTIA clavata)

K -20 CORYNOPUNTIA stanlyi (OPUNTIA emoryi)

M 5 CORYPHANTHA andreae (CORYPHANTHA pycnacantha)

M -2 CORYPHANTHA asterias (CORYPHANTHA ottonis)

M -2 CORYPHANTHA bergeriana

M 5 CORYPHANTHA bumamma

M 5 CORYPHANTHA calipensis

M -10 CORYPHANTHA chihuahuaensis (ESCOBARIA chiuahuaensis)

J -20? CORYPHANTHA chlorantha (ESCOBARIA desertii)

M 5 CORYPHANTHA clava

M -10 CORYPHANTHA cornifera

M -10 CORYPHANTHA delaetiana

M -5 CORYPHANTHA durangensis

M -10 CORYPHANTHA echinus

M 5 CORYPHANTHA erecta

M -10 CORYPHANTHA gladiispina (CORYPHANTHA delaetiana)

M -5 CORYPHANTHA henricksonii (ESCOBARIA henrichsonii)

M -5 CORYPHANTHA indensis

Z -15 CORYPHANTHA lauii (CORYPHANTHA delaetiana)

M -5 CORYPHANTHA longicornis

M -2 CORYPHANTHA odorata

J -20? CORYPHANTHA orcutii (ESCOBARIA orcutii)

M -2 CORYPHANTHA pallida

M -10 CORYPHANTHA palmeri (CORYPHANTHA gurkeana)

M -5 CORYPHANTHA poselgeriana

M -5 CORYPHANTHA poselgeriana valida (CORYPHANTHA valida)

M -5 CORYPHANTHA pseudoechinus

M -5 CORYPHANTHA pseudonickelsae (CORYPHANTHA delaetiana)

Z -5 CORYPHANTHA pulleineana

Z -5 CORYPHANTHA pycnacantha

M -5 CORYPHANTHA radians

M -5 CORYPHANTHA ramillosa

M -5 CORYPHANTHA recurvata

M 5 CORYPHANTHA retusa

M -5 CORYPHANTHA salm-dyckiana

M -5 CORYPHANTHA scheerii

Z -15 CORYPHANTHA scolymoides

M -5 CORYPHANTHA sulcata

Z -5 CORYPHANTHA sulcolanata

M -5 CORYPHANTHA vaupeliana

M 5 CORYPHANTHA villarensis

M -20 CORYPHANTHA vivipara arizonica (ESCOBARIA vivipara)

M -10 CORYPHANTHA vivipara bisbeeana (ESCOBARIA vivipara)

J -20? CORYPHANTHA vivipara buoflama (?)

M -10 CORYPHANTHA vivipara desertii (ESCOBARIA desertii)

M -10 CORYPHANTHA vivipara kaibabensis (ESCOBARIA vivipara)

M -20 CORYPHANTHA vivipara neomexicana (ESCOBARIA neomexicana)

M -10 CORYPHANTHA vivipara radiosa (ESCOBARIA radiosa)

M -10 CORYPHANTHA vivipara rosea (ESCOBARIA vivipara)

M -20 CORYPHANTHA vivipara vivipara (ESCOBARIA vivipara)

J -20? COTYLEDON oppositifolia

J -20? COTYLEDON orbiculata oblonga

J -20? CRASSULA alba

J -20? CRASSULA alpina (CRASSULA setulosa)

L -20 CRASSULA anomala

J -20? CRASSULA capitella

J -20? CRASSULA cephalophora (CRASSULA nudicaulis)

J -20? CRASSULA corallina

J -20? CRASSULA dependens

L -20 CRASSULA lycopodioides

J -20? CRASSULA natalensis

J -20? CRASSULA nudicaulis nudicaulis

J -20? CRASSULA obvallata (CRASSULA nudicaulis)

J -20? CRASSULA peploides

L -20 CRASSULA sarcocaulis

J -20? CRASSULA sarcocaulis rupicola

J -20? CRASSULA setulosa

J -20? CRASSULA setulosa rubra

M -2 CYLINDROPHYLLUM sp.

K -20 CYLINDROPUNTIA bigelowii (OPUNTIA bigelovii)

K -20 CYLINDROPUNTIA clavata (?)

K -20 CYLINDROPUNTIA imbricata (OPUNTIA imbricata)

K -20 CYLINDROPUNTIA spinosior (OPUNTIA spinosior)

K -20 CYLINDROPUNTIA viridiflora (OPUNTIA viridiflora)

M -2 DASYLIRON longissimum

M -5 DASYLIRON wheeleri

M -15 DELOSPERMA sp.

M -10 DENMOZA erythrocephala (DENMOZA rhodacantha)

M -10 DENMOZA rhodacantha

M -2 DIDYMAOTUS sp.

M -2 DINTERANTHUS sp.

U 8 DISCOCACTUS albispinus (DISCOCACTUS zehntnerii)

M -2 DRACOPHILUS sp.

M -5 DROSANTHEMUM sp.

M -2 EBERLANZIA sp.

M -2 EBRACTEOLA sp.

J -20? EBRACTEOLA wilmaniae

M -5 ECHEVERIA chihuahuaensis

M -5 ECHEVERIA shaviana

M -10 ECHEVERIA strictiflora

Z -5 ECHINOCACTUS grusonii

M -10 ECHINOCACTUS horizontalonius

M -5 ECHINOCACTUS platyacanthus

M -5 ECHINOCACTUS polycephalus

M -10 ECHINOCACTUS texensis

M -10 ECHINOCEREUS adustus

M -5 ECHINOCEREUS adustus schwarzii (ECHINOCEREUS adustus)

M -2 ECHINOCEREUS brandegei

M -10 ECHINOCEREUS chisoensis

M -10 ECHINOCEREUS chisoensis fobeanus (ECHINOCEREUS chisoensis)

M -10 ECHINOCEREUS chloranthus (ECHINOCEREUS viridiflorus)

M -20 ECHINOCEREUS chloranthus cylindricus (ECHINOCEREUS viridiflorus)

M -5 ECHINOCEREUS chloranthus neocapillus (ECHINOCEREUS viridiflorus)

M -5 ECHINOCEREUS cinerascens serpentrionalis (ECHINOCEREUS cinerascens)

M -20 ECHINOCEREUS coccineus

M -10 ECHINOCEREUS coccineus arizonicus (ECHINOCEREUS coccineus)

J -20? ECHINOCEREUS coccineus guerneyii (ECHINOCEREUS coccineus)

M -10 ECHINOCEREUS dasyacanthus

M -10 ECHINOCEREUS delaetii freudenbergii (ECHINOCEREUS freudenbergii)

M -10 ECHINOCEREUS engelmanii

M -10 ECHINOCEREUS engelmanii boyce-thompsonii (ECHINOCEREUS fendleri)

M -20 ECHINOCEREUS engelmanii chrysocentrus (?)

M -10 ECHINOCEREUS engelmanii fasciculatus (ECHINOCEREUS fendleri)

J -20? ECHINOCEREUS engelmanii purpureus (ECHINOCEREUS engelmanii)

M -10 ECHINOCEREUS engelmanii variegatus (ECHINOCEREUS engelmanii)

Z -10 ECHINOCEREUS enneacanthus

M -10 ECHINOCEREUS enneacanthus brevispinus (?)

M -20 ECHINOCEREUS fendleri

M -10 ECHINOCEREUS fendleri boyce-thompsonii (?)

J -20? ECHINOCEREUS fendleri fendleri

M -10 ECHINOCEREUS fendleri kuenzleri (ECHINOCEREUS fendleri)

M -10 ECHINOCEREUS fendleri rectispinus (ECHINOCEREUS rectispinus)

M -10 ECHINOCEREUS fitchii (ECHINOCEREUS reichenbachii)

M -2 ECHINOCEREUS grandis

M -10 ECHINOCEREUS knippelianus

M -10 ECHINOCEREUS knippelianus kruegeri (?)

M -10 ECHINOCEREUS lauii

M -10 ECHINOCEREUS ledingii (ECHINOCEREUS fendleri)

M -5 ECHINOCEREUS leonensis (ECHINOCEREUS pentalophus)

M -5 ECHINOCEREUS longisetus

M -5 ECHINOCEREUS nicholii

M -20 ECHINOCEREUS pectinatus

M -10 ECHINOCEREUS pectinatus venigeri (ECHINOCEREUS pectinatus)

M -2 ECHINOCEREUS pentalophus

M -10 ECHINOCEREUS polyacanthus

M -5 ECHINOCEREUS poselgeri

M -5 ECHINOCEREUS poselgeri kroenleinii (ECHINOCEREUS poselgeri)

M -5 ECHINOCEREUS poselgerianus (ECHINOCEREUS berlandieri)

M -5 ECHINOCEREUS primolanatus

M -10 ECHINOCEREUS pulchellus

M -10 ECHINOCEREUS pulchellus weinbergii (ECHINOCEREUS weinbergii)

M -20 ECHINOCEREUS reichenbachii

M -20 ECHINOCEREUS reichenbachii albispinus (ECHINOCEREUS reichenbachii)

M -20 ECHINOCEREUS reichenbachii bailei (ECHINOCEREUS baileyi)

M -20 ECHINOCEREUS reichenbachii caespitosus (ECHINOCEREUS reichenbachii)

M -20 ECHINOCEREUS reichenbachii castaneus (ECHINOCEREUS reichenbachii)

M -20 ECHINOCEREUS reichenbachii minor (ECHINOCEREUS reichenbachii)

M -20 ECHINOCEREUS reichenbachii oklahomensis (ECHINOCEREUS oklahomensis)

M -20 ECHINOCEREUS reichenbachii perbelus (ECHINOCEREUS perbellus)

M -15 ECHINOCEREUS rigidissimus

M -15 ECHINOCEREUS rigidissimus rubrispinus (ECHINOCEREUS rigidissimus)

M -10 ECHINOCEREUS roetteri

L -20 ECHINOCEREUS rosei (ECHINOCEREUS triglochidiatus)

M -10 ECHINOCEREUS russanthus

M -10 ECHINOCEREUS russanthus cowperii (ECHINOCEREUS russanthus)

M -10 ECHINOCEREUS schmollii

M -2 ECHINOCEREUS sciurus

M 5 ECHINOCEREUS sciurus floresii (ECHINOCEREUS floresii)

M -2 ECHINOCEREUS spinigemmatus

M -10 ECHINOCEREUS stoloniferus

M -10 ECHINOCEREUS stramineus

M 5 ECHINOCEREUS subinermis

M -2 ECHINOCEREUS subinermis ochoteranae (ECHINOCEREUS ochoteranae)

M -2 ECHINOCEREUS subterraneus (ECHINOCEREUS sciurus)

M -20 ECHINOCEREUS triglochidiatus

M -20 ECHINOCEREUS triglochidiatus arizonicus (ECHINOCEREUS triglochidiatus)

M -20 ECHINOCEREUS triglochidiatus gonacanthus (ECHINOCEREUS triglochidiatus)

M -20 ECHINOCEREUS triglochidiatus hexaedrus (ECHINOCEREUS triglochidiatus)

M -20 ECHINOCEREUS triglochidiatus inermis (ECHINOCEREUS triglochidiatus)

M -20 ECHINOCEREUS triglochidiatus melanacanthus (ECHINOCEREUS triglochidiatus)

M -20 ECHINOCEREUS triglochidiatus mojavensis (ECHINOCEREUS mojavensis)

M -20 ECHINOCEREUS triglochidiatus monacanthus (ECHINOCEREUS triglochidiatus)

M -20 ECHINOCEREUS triglochidiatus paucispinus (ECHINOCEREUS triglochidiatus)

J -20? ECHINOCEREUS triglochidiatus torowaepensis (ECHINOCEREUS triglochidiatus)

M -5 ECHINOCEREUS viereckii

M -5 ECHINOCEREUS viereckii morricalii (ECHINOCEREUS viereckii)

M -20 ECHINOCEREUS viridiflorus

M -20 ECHINOCEREUS viridiflorus chloranthus (ECHINOCEREUS viridiflorus)

M -20 ECHINOCEREUS viridiflorus cylindricus (ECHINOCEREUS viridiflorus)

M -20 ECHINOCEREUS viridiflorus davisii (?)

M -20 ECHINOCEREUS viridiflorus intermedius (ECHINOCEREUS viridiflorus)

M -20 ECHINOCEREUS viridiflorus montanus (ECHINOCEREUS viridiflorus)

M -20 ECHINOCEREUS viridiflorus neocapillus (ECHINOCEREUS viridiflorus)

M -20 ECHINOCEREUS viridiflorus robustior (ECHINOCEREUS viridiflorus)

J -20? ECHINOCEREUS viridiflorus viridiflorus (?)

M -2 ECHINOFOSSULOCACTUS albatus (STENOCACTUS vaupelianus)

M -5 ECHINOFOSSULOCACTUS coptonogonus (STENOCACTUS coptonogonus)

M -10 ECHINOFOSSULOCACTUS erectocentrus (STENOCACTUS multicostatus)

M -2 ECHINOFOSSULOCACTUS lamellosus (STENOCACTUS crispatus)

M -10 ECHINOFOSSULOCACTUS multicostatus (STENOCACTUS multicostatus)

M -2 ECHINOFOSSULOCACTUS ochoteranaus rosasianus (STENOCACTUS ochoterenanus)

M -5 ECHINOFOSSULOCACTUS phyllacanthus (STENOCACTUS phyllacanthus)

M -5 ECHINOFOSSULOCACTUS phyllacanthus grandicornus (STENOCACTUS phyllacanthus)

M -5 ECHINOFOSSULOCACTUS phyllacanthus violaciflorus (STENOCACTUS crispatus)

M -2 ECHINOFOSSULOCACTUS vaupelianus (STENOCACTUS vaupelianus)

M -10 ECHINOFOSSULOCACTUS zacatecasensis (STENOCACTUS multicostatus)

M -10 ECHINOMASTUS dasyacanthus (SCLEROCACTUS intertextus)

M -5 ECHINOMASTUS durangensis (SCLEROCACTUS unguispinus)

M -5 ECHINOMASTUS erectocentrus (SCLEROCACTUS erectocentrus)

M -5 ECHINOMASTUS intertextus (SCLEROCACTUS intertextus)

M -10 ECHINOMASTUS intertextus dasyacanthus (SCLEROCACTUS intertextus)

M -5 ECHINOMASTUS johnsonii (SCLEROCACTUS johnsonii)

M -5 ECHINOMASTUS johnsonii lutescens (SCLEROCACTUS johnsonii)

M -5 ECHINOMASTUS lauii (SCLEROCACTUS unguispinus)

M -15 ECHINOMASTUS macdowellii (THELOCACTUS macdowellii)

M -5 ECHINOMASTUS mariposensis (SCLEROCACTUS mariposensis)

M -5 ECHINOMASTUS unguinispinus (SCLEROCACTUS unguispinus)

M -5 ECHINOMASTUS warnockii (SCLEROCACTUS warnockii)

M -5 ECHINOPSIS ancistrophora

Z -5 ECHINOPSIS arachnacantha

M -5 ECHINOPSIS eyriesii

Z -5 ECHINOPSIS huascha

M -10 ECHINOPSIS leucantha

M -5 ECHINOPSIS mamillosa

M -10 ECHINOPSIS mirabilis

M -5 ECHINOPSIS multiplex (ECHINOPSIS oxygona)

M -5 ECHINOPSIS obrepanda

Z -5 ECHINOPSIS pachanoi

Z -5 ECHINOPSIS pasacana

M -10 ECHINOPSIS rhodotricha

M -5 ECHINOPSIS subdenudata

M -2 ECHINOPSIS tapecuana tropica (ECHINOPSIS tapecuana)

Z -5 ECHINOPSIS tubiflora

M -5 EPITHELANTHA bookei

M -10 EPITHELANTHA micromeris

M -5 EPITHELANTHA sp.

M -5 ERIOCEREUS guelichii (HARRISIA guelichii)

M -5 ERIOCEREUS jusbertii (HARRISIA Jusbertii)

M -5 ERIOCEREUS martinii (HARRISIA martinii)

M -10 ERIOSYCE aurata (?)

M -10 ERIOSYCE ausseliana (?)

M -10 ERIOSYCE ceratistes (ERIOSYCE sandillon)

M -10 ERIOSYCE ihotzkyanae

Z -10 ESCOBARIA aguirreana

M -5 ESCOBARIA albicolumnaria

M -10 ESCOBARIA chaffeyi

M -10 ESCOBARIA chiuahuaensis

M -2 ESCOBARIA cubensis

Z -15 ESCOBARIA emscoetteriana

M -10 ESCOBARIA guadalupensis

M -5 ESCOBARIA henrichsonii

M -10 ESCOBARIA laredoi

M -10 ESCOBARIA leii

M -10 ESCOBARIA minima

M -20 ESCOBARIA missouriensis

Z -10 ESCOBARIA nelliae (ESCOBARIA minima)

M -10 ESCOBARIA orcutii koenigii (ESCOBARIA orcutii)

J -20? ESCOBARIA orcutii macraxina (ESCOBARIA orcutii)

M -10 ESCOBARIA organensis

Z -15 ESCOBARIA roseana

M -5 ESCOBARIA runyonii

M -10 ESCOBARIA sanbergii

M -10 ESCOBARIA sneedii

J -20? ESCOBARIA sneedii leeii (?)

J -20? ESCOBARIA strobiliformis (ESCOBARIA chiuahuaensis)

M -10 ESCOBARIA tuberculosa

M -10 ESCOBARIA villardii

M 5 ESCONTRIA chiotilla

L -20 EUPHORBIA cereiformis

J -20? EUPHORBIA clavarioides

J -20? EUPHORBIA clavarioides clavarioides

L -20 EUPHORBIA heptagona

L -20 EUPHORBIA marlothiana

J -20? EUPHORBIA pulvinata

L -20 EUPHORBIA resinifera

J -20? EUPHORBIA restricta

J -20? EUPHORBIA schinzii

M -5 FAUCARIA sp.

Z -10 FEROCACTUS acanthodes (FEROCACTUS cylindraceus)

M -2 FEROCACTUS chrysacanthus

Z -10 FEROCACTUS coleratus

M -5 FEROCACTUS cylindraceus

Z -2 FEROCACTUS flavovirens

M 5 FEROCACTUS glaucescens

M -2 FEROCACTUS gracilis

M -10 FEROCACTUS haematacanthus

Z -5 FEROCACTUS herrerae

M -5 FEROCACTUS histrix

M 5 FEROCACTUS santa-maria

M -5 FEROCACTUS stainesii pringlei (FEROCACTUS pilosus)

M -5 FEROCACTUS viridescens

M -5 FEROCACTUS wislizenii

M -10 FOUQUIERIA sp.

M -2 FRITHIA sp.

M -10 GLANDULICACTUS uncinatus (SCLEROCACTUS uncinatus)

M -10 GLANDULICACTUS uncinatus wrightii (SCLEROCACTUS uncinatus)

M -2 GLOTIPHYLLUM sp.

M -5 GRUSONIA bradtiana (OPUNTIA bradtiana)

J -20? GYMNOCALYCIUM albispinum (GYMNOCALYCIUM bruchii)

M -2 GYMNOCALYCIUM andreae

M 5 GYMNOCALYCIUM anisitsii

M -5 GYMNOCALYCIUM baldianum

M -5 GYMNOCALYCIUM bicolor

M -20 GYMNOCALYCIUM bruchii

M -20 GYMNOCALYCIUM calochlorum

M -20 GYMNOCALYCIUM calochlorum proliferum (?)

Z -10 GYMNOCALYCIUM cardenasianum

Z -10 GYMNOCALYCIUM carminanthum

M -10 GYMNOCALYCIUM chubutense (GYMNOCALYCIUM gibbosum)

M 5 GYMNOCALYCIUM damsii (GYMNOCALYCIUM anisitsii)

M -5 GYMNOCALYCIUM deeszianum

M 5 GYMNOCALYCIUM denudatum

Z -10 GYMNOCALYCIUM eurypleurum

M 5 GYMNOCALYCIUM friedrichii

M -20 GYMNOCALYCIUM gibbosum

M -20 GYMNOCALYCIUM gibbosum nigrum (?)

M -2 GYMNOCALYCIUM horridispinum

M -2 GYMNOCALYCIUM horstii

M -2 GYMNOCALYCIUM hybopleurum

M -5 GYMNOCALYCIUM intertextum

Z -5 GYMNOCALYCIUM knebelii (GYMNOCALYCIUM marsoneri)

M -2 GYMNOCALYCIUM kozelskyanum (?)

Z -10 GYMNOCALYCIUM megalothelos (?)

Z -5 GYMNOCALYCIUM megatae (GYMNOCALYCIUM marsoneri)

M -2 GYMNOCALYCIUM mihanovichii

Z -10 GYMNOCALYCIUM monvillei

M -2 GYMNOCALYCIUM mostii

M -10 GYMNOCALYCIUM multiflorum

M 5 GYMNOCALYCIUM pungens

M -5 GYMNOCALYCIUM quehlianum

M -10 GYMNOCALYCIUM saglionis

M -10 GYMNOCALYCIUM stellatum

M -10 GYMNOCALYCIUM tilcarense (GYMNOCALYCIUM saglionis)

Z -5 GYMNOCALYCIUM uebelmannianum

M -2 GYMNOCALYCIUM vatteri

Z -5 HAMATOCACTUS setispinus (THELOCACTUS setispinus)

M -10 HAMATOCACTUS sinuatus (FEROCACTUS hamatacanthus)

M -10 HAMATOCACTUS sinuatus papyracanthus (FEROCACTUS hamatacanthus)

Z -15 HAMATOCACTUS uncinatus wrightii (SCLEROCACTUS uncinatus)

-5 HARRISIA Jusbertii

M -2 HEREROA sp.

J -20? HEREROA uncipetala

J -20? HEREROA wilmaniae

M -10 HESPERALOE parviflora

J -20? HESPERALOE parviflora engelmannii

M -10 HOMALOCEPHALA texensis (ECHINOCACTUS texensis)

M -10 HOMALOCEPHALA texensis zaragozae (ECHINOCACTUS texensis)

J -20? HUERNIA barbata

J -20? HUERNIA insigniflora

J -20? HYLOTELEPHIUM sp.

M -2 JACOBSENIA sp.

J -20? JOVIBARBA globifera

J -20? JOVIBARBA heuffelii

M -2 JUTTADINTERIA sp.

M -5 LAMPRANTHUS sp.

M -2 LAPIDARIA sp.

M -2 LEIPOLDTIA sp.

M -5 LEUCHTENBERGIA principis

J -20? LEWISIA sp.

M -20 LEWISIA cotyledon

M -5 LITHOPS sp.

M -10 LOBIVIA atrovirens

M -10 LOBIVIA backebergii (ECHINOPSIS backebergii)

Z -10 LOBIVIA calochrisea (?)

M -10 LOBIVIA chrysantha (ECHINOPSIS chrysantha)

M -10 LOBIVIA famatimensis (REBUTIA famatimensis)

M -10 LOBIVIA haagei (?)

M -10 LOBIVIA haagei orurensis (?)

M -10 LOBIVIA haematantha densispina (ECHINOPSIS haematantha)

M -10 LOBIVIA haematantha rebutioides (ECHINOPSIS haematantha)

Z -15 LOBIVIA jajoiana (ECHINOPSIS marsoneri)

M -10 LOBIVIA pentlandii varians (ECHINOPSIS pentlandii)

M -10 LOBIVIA pygmaea (?)

M -10 LOBIVIA pygmaea diersiana (?)

M -5 LOPHOPHORA williamsii

Z -5 MACHAEROCEREUS gumosus (STENOCEREUS gumosus)

M -2 MACHAIROPHYLLUM sp.

J -20? MAIHUENIA albolanata (MAIHUENIA patagonica)

J -20? MAIHUENIA andicola (MAIHUENIA patagonica)

J -20? MAIHUENIA brachydelphys (MAIHUENIA patagonica)

J -20? MAIHUENIA cumulata (MAIHUENIA patagonica)

J -20? MAIHUENIA latispina (MAIHUENIA patagonica)

M -10 MAIHUENIA patagonica

M -10 MAIHUENIA poeppigii

J -20? MAIHUENIA tehuelches (MAIHUENIA patagonica)

J -20? MAIHUENIA valentinii (MAIHUENIA patagonica)

J -20? MAIHUENOPSIS darwinii (OPUNTIA darwinii)

J -20? MAIHUENOPSIS darwinii hickenii (?)

M -10 MAIHUENOPSIS minusculus (OPUNTIA pentlandii)

J -20? MALEPHORA crocea

M -10 MALEPHORA sp.

M -15 MAMILOPSIS senilis (MAMMILLARIA senilis)

M -5 MAMMILLARIA albiarmata

M 5 MAMMILLARIA albicans

M -2 MAMMILLARIA albicoma

M 5 MAMMILLARIA anniae

M 5 MAMMILLARIA armillata

M 5 MAMMILLARIA aureilanata

M -2 MAMMILLARIA aurihamata

M 5 MAMMILLARIA backebergiana

M -10 MAMMILLARIA barbata

M 5 MAMMILLARIA baumii

M 5 MAMMILLARIA baxteriana

M 5 MAMMILLARIA bella

M 5 MAMMILLARIA blossfeldiana

M -2 MAMMILLARIA bocasana

M 5 MAMMILLARIA bocensis

M -2 MAMMILLARIA bombycina

M 5 MAMMILLARIA boolii

M 5 MAMMILLARIA brandegeei

M 5 MAMMILLARIA bullardiana (MAMMILLARIA hutchisoniana)

M -2 MAMMILLARIA calacantha

Z -5 MAMMILLARIA candida

M -2 MAMMILLARIA canelensis

M 5 MAMMILLARIA carmenae

M 5 MAMMILLARIA carmenae albispina (MAMMILLARIA carmenae)

M 5 MAMMILLARIA carmenae rubriflora (MAMMILLARIA carmenae)

M 5 MAMMILLARIA carmenae rubrispina (MAMMILLARIA carmenae)

M 5 MAMMILLARIA carnea

M 5 MAMMILLARIA carretii

M 5 MAMMILLARIA centraliplumosa

M 5 MAMMILLARIA cerralboa

M -5 MAMMILLARIA coahuilensis

M 5 MAMMILLARIA columbiana

M 5 MAMMILLARIA compressa

M -2 MAMMILLARIA craigii

M -2 MAMMILLARIA crinita (MAMMILLARIA wildii)

M 5 MAMMILLARIA crucigera

M -2 MAMMILLARIA decipiens

M -2 MAMMILLARIA deherdtiana

M 5 MAMMILLARIA densispina

M 5 MAMMILLARIA dioica

M -2 MAMMILLARIA discolor

M 5 MAMMILLARIA dixanthocentron

M 5 MAMMILLARIA duoformis

M 5 MAMMILLARIA durangicola

M -2 MAMMILLARIA duwei (MAMMILLARIA nana)

M 5 MAMMILLARIA eichlamii

M 5 MAMMILLARIA erectacantha

M 5 MAMMILLARIA erythrosperma

M 5 MAMMILLARIA estebanensis

M 5 MAMMILLARIA evermanniana

M 5 MAMMILLARIA flavicentra

M -5 MAMMILLARIA formosa

M 5 MAMMILLARIA fraileana

M -2 MAMMILLARIA gasseriana

M 5 MAMMILLARIA gasterantha

M 5 MAMMILLARIA gaumerii

M 5 MAMMILLARIA gigantea

M 5 MAMMILLARIA gilensis

M 5 MAMMILLARIA glareosa

M -5 MAMMILLARIA glassii

M -5 MAMMILLARIA glassii ascensionis (MAMMILLARIA glassii)

M -5 MAMMILLARIA glassii silberiensis (MAMMILLARIA glassii)

M 5 MAMMILLARIA graessneriana

M -5 MAMMILLARIA grahamii

M -5 MAMMILLARIA grusonii

M 5 MAMMILLARIA haageana

M 5 MAMMILLARIA hahniana

M 5 MAMMILLARIA heidiae

M 5 MAMMILLARIA herrerae

M 5 MAMMILLARIA herrerae albiflora (MAMMILLARIA herrerae)

M -10 MAMMILLARIA heyderi

M -5 MAMMILLARIA heyderi applanata (MAMMILLARIA heyderi)

M -10 MAMMILLARIA heyderi bullingtoniana (MAMMILLARIA heyderi)

M -5 MAMMILLARIA heyderi hemisphaerica (MAMMILLARIA heyderi)

M -5 MAMMILLARIA heyderi macdougalii (?)

M -5 MAMMILLARIA huiguerensis

M 5 MAMMILLARIA huitzilipochtli

M 5 MAMMILLARIA huitzilipochtli longispina (MAMMILLARIA huitzilipochtli)

M 5 MAMMILLARIA hutchisoniana

M 5 MAMMILLARIA insularis

M 5 MAMMILLARIA johnstonii

M 5 MAMMILLARIA karwinskiana

M 5 MAMMILLARIA kewensis

M 5 MAMMILLARIA klissingiana

M 5 MAMMILLARIA knebeliana (MAMMILLARIA sp.)

M 5 MAMMILLARIA knippeliana

M -5 MAMMILLARIA lenta

M 5 MAMMILLARIA leucantha

M -5 MAMMILLARIA lindsayii

M -2 MAMMILLARIA lloydii

M 5 MAMMILLARIA louisae

M -5 MAMMILLARIA magallanii

M 5 MAMMILLARIA magnifica

M -2 MAMMILLARIA magnimamma

M -2 MAMMILLARIA mainiae

M 5 MAMMILLARIA mammillaris

M 5 MAMMILLARIA maritima

M -2 MAMMILLARIA marksiana

M 5 MAMMILLARIA mathildae

M 5 MAMMILLARIA matudae

M 5 MAMMILLARIA mazatlanensis

M -20 MAMMILLARIA meiacantha

M -10 MAMMILLARIA melanocentra

M -2 MAMMILLARIA mercadensis

M -10 MAMMILLARIA meridirosei (MAMMILLARIA wilcoxii)

M 5 MAMMILLARIA meyranii

M -2 MAMMILLARIA microcarpa (MAMMILLARIA grahamii)

M 5 MAMMILLARIA microhelia

M -2 MAMMILLARIA miegiana

M -2 MAMMILLARIA moelleriana

M -2 MAMMILLARIA mollendorffiana

M 5 MAMMILLARIA morganiana (MAMMILLARIA sp.)

M -5 MAMMILLARIA morricalii

M 5 MAMMILLARIA muehlenpfordtii

M 5 MAMMILLARIA multidigitata

M 5 MAMMILLARIA mundtii

M 5 MAMMILLARIA mystax

M -2 MAMMILLARIA nana

M 5 MAMMILLARIA nejapensis

M 5 MAMMILLARIA neoschwarzeana

M 5 MAMMILLARIA nivosa

M 5 MAMMILLARIA nunezii

M 5 MAMMILLARIA obconella

M -5 MAMMILLARIA obscura

M 5 MAMMILLARIA oteroi

M 5 MAMMILLARIA painteri

M 5 MAMMILLARIA parkinsonii

M 5 MAMMILLARIA pectinifera

M 5 MAMMILLARIA peninsularis

M -5 MAMMILLARIA pennispinosa

M 5 MAMMILLARIA petrophila

M 5 MAMMILLARIA petterssonii

M 5 MAMMILLARIA phitauiana

M 5 MAMMILLARIA pilcayensis

M -5 MAMMILLARIA pilispina

M -5 MAMMILLARIA plumosa

M 5 MAMMILLARIA polyedra

M 5 MAMMILLARIA polythele

M 5 MAMMILLARIA pringlei

M -5 MAMMILLARIA prolifera

M -5 MAMMILLARIA prolifera texana (MAMMILLARIA prolifera)

M 5 MAMMILLARIA pseudoperbella (MAMMILLARIA sp.)

M 5 MAMMILLARIA pygmaea

M -2 MAMMILLARIA rhodantha

M -2 MAMMILLARIA ritteriana

M -5 MAMMILLARIA roseocentra

M 5 MAMMILLARIA ruestii

Z -2 MAMMILLARIA schiedeana

M -2 MAMMILLARIA schwarzii

M 5 MAMMILLARIA sempervivi

M -10 MAMMILLARIA senilis

M 5 MAMMILLARIA setispina

M 5 MAMMILLARIA sheldonii

M -5 MAMMILLARIA sinistrohamata

M 5 MAMMILLARIA slevinii

M -2 MAMMILLARIA sonorensis brevispina (MAMMILLARIA sonorensis)

M 5 MAMMILLARIA spinosissima

M -5 MAMMILLARIA stampferii

M 5 MAMMILLARIA standleyi

M 5 MAMMILLARIA supertexta

M 5 MAMMILLARIA swinglei

M 5 MAMMILLARIA tayloriorum

M -10 MAMMILLARIA tetrancistra

M -10 MAMMILLARIA theresae

M -2 MAMMILLARIA uncinata

M 5 MAMMILLARIA viereckii

M -5 MAMMILLARIA viescensis

M 5 MAMMILLARIA viperina

M 5 MAMMILLARIA virginis

M -10 MAMMILLARIA viridiflora

M -10 MAMMILLARIA weingartiana

M -2 MAMMILLARIA weisingeri

M -2 MAMMILLARIA wildii

M -5 MAMMILLARIA winterae

M -20 MAMMILLARIA wrightii

M 5 MAMMILLARIA xaltianguensis

Z -5 MAMMILLARIA yaquensis

M 5 MAMMILLARIA yucatanensis

M -2 MAMMILLARIA zacatecasensis

M 5 MAMMILLARIA zeilmanniana

M -5 MAMMILLARIA zeyeriana

M -2 MAMMILLARIA zuccariniana

J -20? MANFREDA virginica

J -20? MANFREDA virginica tigrina

Z -2 MELOCACTUS bahiensis (?)

Z -2 MELOCACTUS oreas

M -2 MESTOKLEMA sp.

J -20? METEROSTACHYS sikokiana

M -2 MONILLARIA sp.

Z -5 MORAVETZIA sericata (OREOCEREUS doelzianus)

J -20? MOSSIA intervallaris

M 5 MYRTILLOCACTUS cochal

J -20? NANANTHUS aloides

J -20? NANANTHUS broomii

M -5 NANANTHUS sp.

J -20? NANANTHUS transvaalensis

J -20? NANANTHUS vittatus

J -20? NANANTHUS wilmaniae

M -20 NAVAJOA fickeisenii (PEDIOCACTUS peeblesianus)

M -20 NAVAJOA maia (PEDIOCACTUS peeblesianus)

M -20 NAVAJOA peeblesiana (PEDIOCACTUS peeblesianus)

Z -15 NEOBBESEYA asperispina (ESCOBARIA asperispina)

M -2 NEOBBESEYA cubensis (ESCOBARIA cubensis)

M -20 NEOBBESEYA missouriensis (ESCOBARIA missouriensis)

M -20 NEOBBESEYA missouriensis caespitosa (ESCOBARIA missouriensis)

Z -20 NEOBBESEYA similis (ESCOBARIA missouriensis)

J -20? NEOHENRICIA sibbettii

M -2 NEOHENRICIA sp.

Z -5 NEOLLOYDIA gielsdorfiana (TURBINICARPUS gielsdorfianus)

M -5 NEOLLOYDIA horripila (TURBINICARPUS horripilus)

M -5 NEOLLOYDIA knuthiana (TURBINICARPUS knuthianus)

M -2 NEOLLOYDIA lauii (TURBINICARPUS lauii)

M -2 NEOLLOYDIA lophophoroides (TURBINICARPUS lophophoroides)

M -5 NEOLLOYDIA mandragora (TURBINICARPUS mandragora)

M -2 NEOLLOYDIA odorata (CORYPHANTHA odorata)

M -2 NEOLLOYDIA pseudomacrochelle (TURBINICARPUS pseudomacrochelle)

M -2 NEOLLOYDIA pseudopectinata (TURBINICARPUS pseudopectinatus)

M -2 NEOLLOYDIA schmiedickeana (TURBINICARPUS schmiedickeanus)

M -10 NEOLLOYDIA smithii (TURBINICARPUS gautii)

M -10 NEOLLOYDIA smithii beguinii (TURBINICARPUS gautii)

M -2 NEOLLOYDIA subterranea (TURBINICARPUS subterraneus)

M -2 NEOLLOYDIA valdeziana (TURBINICARPUS valdezianus)

M -2 NEOLLOYDIA valdeziana albiflora (TURBINICARPUS valdezianus)

M -10 NEOPORTERIA bulbocalyx

Z -2 NEOPORTERIA nigrihorrida (NEOPORTERIA clavata)

M -10 NEOPORTERIA umadeave

Z -5 NEORAIMONDIA gigantea (NEORAIMONDIA arequipensis)

J -20? NOLINA georgiana

J -20? NOLINA greenei (NOLINA microcarpa)

J -20? NOLINA microcarpa

M -20 NOLINA texana

Z -10 NOTOCACTUS laetivirens (PARODIA ottonis)

Z -10 NOTOCACTUS linkii buenekerii (PARODIA ottonis)

Z -5 NOTOCACTUS mammulosus (PARODIA mammulosa)

Z -5 NOTOCACTUS ottonis (PARODIA ottonis)

Z -10 NOTOCACTUS roseoluteus (PARODIA mammulosa)

M -5 NOTOCACTUS submammulosus (PARODIA mammulosa)

M -10 NOTOCACTUS submammulosus pampeanus (PARODIA mammulosa)

M 5 OBREGONIA denegrii

M -2 OPHTALMOPHYLLUM sp.

J -20? OPUNTIA acanthocarpa

J -20? OPUNTIA acanthocarpa coloradensis

M -5 OPUNTIA acanthocarpa thornbergii (OPUNTIA acanthocarpa)

L -20 OPUNTIA alcahes (OPUNTIA prolifera)

M -10 OPUNTIA alta (?)

M -5 OPUNTIA ammophyla

J -20? OPUNTIA arbuscula

M -10 OPUNTIA atrispina

J -20? OPUNTIA basilaris

J -20? OPUNTIA basilaris heilii (?)

J -20? OPUNTIA basilaris woodburyi (?)

L -20 OPUNTIA bergeriana

M -10 OPUNTIA cacanapa ellisiana (?)

M -10 OPUNTIA canada (?)

L -20 OPUNTIA cantabrigiensis

M -10 OPUNTIA chlorotica

J -20? OPUNTIA clavarioides

M -20 OPUNTIA clavata

M -20 OPUNTIA compressa (OPUNTIA humifusa)

L -20 OPUNTIA crassa

M -20 OPUNTIA cycloides (?)

M -20 OPUNTIA cymochila

L -20 OPUNTIA drummondii (OPUNTIA pusilla)

L -20 OPUNTIA durangensis

J -20? OPUNTIA echinocarpa

M -10 OPUNTIA engelmannii

M -10 OPUNTIA engelmannii dillei (?)

J -20? OPUNTIA engelmannii lindheimeri (OPUNTIA lindheimeri)

J -20? OPUNTIA erinacea

J -20? OPUNTIA erinacea aurea (?)

J -20? OPUNTIA erinacea columbiana (?)

J -20? OPUNTIA erinacea hystricina (OPUNTIA hystricina)

M -20 OPUNTIA erinacea ursina (OPUNTIA erinacea)

J -20? OPUNTIA erinacea utahensis (?)

M -5 OPUNTIA ficus-indica

Z -20 OPUNTIA fragilis

J -20? OPUNTIA fragilis brachyarthra (?)

M -10 OPUNTIA gilvescens (?)

L -20 OPUNTIA grandiflora

L -20 OPUNTIA herrfeldtii (OPUNTIA rufida)

L -20 OPUNTIA hickenii (OPUNTIA platyacantha)

J -20? OPUNTIA humifusa

J -20? OPUNTIA humifusa austrina

J -20? OPUNTIA imbricata

L -20 OPUNTIA juniperina (OPUNTIA sphaerocarpa)

J -20? OPUNTIA kleiniae

M -10 OPUNTIA laevis

J -20? OPUNTIA leoncito (OPUNTIA glomerata)

L -20 OPUNTIA leptocaulis

J -20? OPUNTIA leptocaulis longispina

M -10 OPUNTIA lindheimeri

L -20 OPUNTIA linguiformis

M -20 OPUNTIA loomisii (?)

L -20 OPUNTIA mackensenii (OPUNTIA cymochila)

L -20 OPUNTIA macrarthra (OPUNTIA stricta)

M -20 OPUNTIA macrocentra

M -20 OPUNTIA macrorhiza

J -20? OPUNTIA martiniana

M -5 OPUNTIA microdasys

M -20 OPUNTIA nicholii (OPUNTIA polyacantha)

M -2 OPUNTIA oricola

L -20 OPUNTIA ovata

J -20? OPUNTIA pampeana (?)

J -20? OPUNTIA penicilligera

J -20? OPUNTIA phaeacantha

M -20 OPUNTIA phaeacantha albispina (?)

J -20? OPUNTIA phaeacantha camanchica (?)

J -20? OPUNTIA phaeacantha major (?)

M -20 OPUNTIA polyacantha

M -20 OPUNTIA polyacantha hystricina (OPUNTIA hystricina)

J -20? OPUNTIA polyacantha juniperina (?)

J -20? OPUNTIA polyacantha rufispina (?)

J -20? OPUNTIA polyacantha trichophora (?)

J -20? OPUNTIA pulchella

J -20? OPUNTIA pusilla

M -5 OPUNTIA quimilo

L -20 OPUNTIA rafinesquei microsperma (OPUNTIA humifusa)

L -20 OPUNTIA ramosissima

L -20 OPUNTIA rhodantha

M -5 OPUNTIA robusta

M -10 OPUNTIA rufida

L -20 OPUNTIA russellii (OPUNTIA ovata)

L -20 OPUNTIA santa-rita

L -20 OPUNTIA scheerii

J -20? OPUNTIA scheinvariana (OPUNTIA puberula)

J -20? OPUNTIA securigera

L -20 OPUNTIA sphaerica

J -20? OPUNTIA spinosior

M -5 OPUNTIA stenopetala

M -2 OPUNTIA stricta

M -10 OPUNTIA sulphurea

M -20 OPUNTIA tortispina (OPUNTIA rubrifolia)

J -20? OPUNTIA tunicata davisii

M -10 OPUNTIA valida

J -20? OPUNTIA viridiflora

J -20? OPUNTIA whipplei

J -20? OPUNTIA whipplei multigenticulata (?)

M -10 OREOCEREUS trollii

J -20? OROSTACHYS aggregata

J -20? OROSTACHYS boehmeri

J -20? OROSTACHYS cartilaginea

J -20? OROSTACHYS erubescens

J -20? OROSTACHYS fimbriata

J -20? OROSTACHYS japonica

J -20? OROSTACHYS malacophylla

J -20? OROSTACHYS malacophylla lioutchenngoi

J -20? OROSTACHYS spinosa

J -20? OROSTACHYS thyrsiflora

Z -5 PARODIA amblayensis (PARODIA gutekunstiana)

M -5 PARODIA aureicentra (PARODIA setifera)

M -10 PARODIA aureispina

Z -2 PARODIA ayopayana

M -5 PARODIA elachistantha

Z -5 PARODIA schwebsiana

Z -5 PARODIA tredecimcostata

M -5 PARODIA yamparaezii

H -20 PEDIOCACTUS bradyi

H -20 PEDIOCACTUS bradyi knowltonii (PEDIOCACTUS knowltonii)

H -20 PEDIOCACTUS despainii

M -20 PEDIOCACTUS knowltonii

-20 PEDIOCACTUS papyracanthus (SCLEROCACTUS papyracanthus)

M -20 PEDIOCACTUS paradinei

M -10 PEDIOCACTUS peeblesianus

M -10 PEDIOCACTUS peeblesianus fickeiseniae (PEDIOCACTUS peeblesianus)

M -10 PEDIOCACTUS sileri

M -20 PEDIOCACTUS simpsonii

H -20 PEDIOCACTUS simpsonii beastonii (PEDIOCACTUS simpsonii)

H -20 PEDIOCACTUS simpsonii caespitosus (PEDIOCACTUS simpsonii)

H -20 PEDIOCACTUS simpsonii hermannii (PEDIOCACTUS simpsonii)

H -20 PEDIOCACTUS simpsonii indraianus (PEDIOCACTUS simpsonii)

H -20 PEDIOCACTUS simpsonii major (PEDIOCACTUS simpsonii)

M -20 PEDIOCACTUS simpsonii minor (PEDIOCACTUS simpsonii)

H -20 PEDIOCACTUS simpsonii nigrispinus (PEDIOCACTUS simpsonii)

H -20 PEDIOCACTUS simpsonii robustior (PEDIOCACTUS robustior)

M -20 PEDIOCACTUS winklerii

M 5 PELECYPHORA asseliformis

M -5 PENIOCEREUS gregii transmontana (?)

J -20? PHYLLOBOLUS resurgens

M -5 PLEIOSPILOS sp.

M -20 PORTULACA mundula

J -20? PORTULACA sp.

M -15 PORTULACA suffrescens

M -2 PSAMMOPHORA sp.

J -20? PSEUDOSEDUM sp.

J -20? PTEROCACTUS araucanus

J -20? PTEROCACTUS australis

J -20? PTEROCACTUS fischeri

J -20? PTEROCACTUS hickenii

J -20? PTEROCACTUS kuntzei

J -20? PTEROCACTUS skotsbergii

J -20? PTEROCACTUS valentinii

M -10 PYRRHOCACTUS bulbocalyx (NEOPORTERIA bulbocalyx)

M -10 PYRRHOCACTUS umadeave (NEOPORTERIA umadeave)

J -20? RABIEA albinota

J -20? RABIEA albipuncta

M -5 RABIEA sp.

M -10 REBUTIA fulviseta

J -20? RHINNEPHYLLUM broomii

J -20? RHINNEPHYLLUM schoenlandii

M -2 RHINNEPHYLLUM sp.

J -20? RHODIOLA sp.

M -10 RHODIOLA kirilowii

M -2 RHOMBOPHYLLUM sp.

M -5 ROSEOCACTUS fissuratus (ARIOCARPUS fissuratus)

M -5 ROSEOCACTUS lloydii (ARIOCARPUS fissuratus)

J -20? ROSULARIA sp.

J -20? RUSCHIA elevata

J -20? RUSCHIA hamata

J -20? RUSCHIA indurata

L -20 RUSCHIA karooica

J -20? RUSCHIA nelii

J -20? RUSCHIA putterillii

J -20? RUSCHIA uncinata

M -2 RUSCHIANTHUS sp.

M -2 SCELETIUM sp.

M -2 SCHWANTESIA sp.

H -20 SCLEROCACTUS blainei

H -20 SCLEROCACTUS busekii (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS contortus

M -2 SCLEROCACTUS erectocentrus

H -20 SCLEROCACTUS franklinii (SCLEROCACTUS glaucus)

M -20 SCLEROCACTUS glaucus

H -20 SCLEROCACTUS gradyi (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS havasupaiensis (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS havasupaiensis roseus (SCLEROCACTUS whipplei)

M -20 SCLEROCACTUS heilii (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS heilii gradyi (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS heilii multiflorus (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS heilii reevesii (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS intermedius

M -20 SCLEROCACTUS mesae-verdae

M -10 SCLEROCACTUS nevadensis (?)

M -20 SCLEROCACTUS parviflorus (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS parviflorus blessingiae (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS parviflorus contortus (SCLEROCACTUS contortus)

H -20 SCLEROCACTUS parviflorus gradyi (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS parviflorus heilii (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS parviflorus intermedius (SCLEROCACTUS intermedius)

H -20 SCLEROCACTUS parviflorus reevesii (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS parviflorus terrae-canyonae (SCLEROCACTUS terrae-canyonae)

H -5 SCLEROCACTUS polyancistrus

H -20 SCLEROCACTUS pubispinus

H -20 SCLEROCACTUS pygmaeus (SCLEROCACTUS whipplei)

M -20 SCLEROCACTUS schlesseri

M -20 SCLEROCACTUS spinosior

M -20 SCLEROCACTUS terrae-canyonae

H -20 SCLEROCACTUS wetlandicus

M -20 SCLEROCACTUS whipplei

H -20 SCLEROCACTUS whipplei busekii (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS whipplei heilii (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS whipplei intermedius (SCLEROCACTUS intermedius)

H -20 SCLEROCACTUS whipplei pygmaeus (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS whipplei reevesii (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS whipplei roseus (SCLEROCACTUS whipplei)

H -20 SCLEROCACTUS whipplei spinosior (SCLEROCACTUS spinosior)

H -20 SCLEROCACTUS whipplei tutemdius (SCLEROCACTUS whipplei)

M -20 SCLEROCACTUS wrightiae

-20 SEDUM sp.

M -2 SEMNANTHE sp.

-20 SEMPERVIVUM sp.

Z -10 SETIECHINOPSIS mirabilis

Z -10 SOEHRENSIA bruchii (ECHINOPSIS bruchii)

Z -5 SOEHRENSIA korethroides (ECHINOPSIS bruchii)

J -20? STAPELIA grandiflora

J -20? STOMATIUM alboroseum

J -20? STOMATIUM beaufortense

J -20? STOMATIUM fulleri

J -20? STOMATIUM meyeri

J -20? STOMATIUM mustillenum

J -20? STOMATIUM niveum

J -20? STOMATIUM peersii

J -20? STOMATIUM pyrodorum

M -20 STOMATIUM sp.

J -20? STOMATIUM suaveolens

M 5 STROMBOCACTUS disciformis

Z -5 SULCOREBUTIA crispata

J -20? TALINUM sp.

M -10 TALINUM longipes

M -20 TALINUM parviflorum

M -5 THELOCACTUS bicolor

M -5 THELOCACTUS bicolor bolansis (THELOCACTUS bicolor)

M -10 THELOCACTUS bicolor flavidispinus (THELOCACTUS flavidispinus)

M -5 THELOCACTUS bicolor heterochromus (THELOCACTUS heterochromus)

M -2 THELOCACTUS conothelos

M -5 THELOCACTUS conothelos argenteus (THELOCACTUS conothelos)

Z -5 THELOCACTUS heterochromus

M -5 THELOCACTUS hexaedrophorus

M -2 THELOCACTUS hexaedrophorus fossulatus (?)

M -2 THELOCACTUS leucacanthus

M -10 THELOCACTUS lloydii (THELOCACTUS hexaedrophorus)

M -5 THELOCACTUS rinconensis

M -2 THELOCACTUS tulensis

J -20? TITANOPSIS calcarea

J -20? TITANOPSIS fulleri

M 5 TITANOPSIS sp.

M -10 TOUMEYA papyracantha (SCLEROCACTUS papyracanthus)

M -2 TRICHODIADEMA sp.

J -20? UMBILICUS horizontalis

J -20? UMBILICUS intermedius

J -20? UMBILICUS luteus

J -20? UMBILICUS oppositifolius

M -15 UMBILICUS rupestris

M -2 VANHEERDEA sp.

M -5 VILLADIA sp.

Z -5 WEINGARTIA lanata

Z -5 WIGGINSIA sessiliflora (PARODIA erinacea)

Z -5 WIGGINSIA tephracantha (PARODIA erinacea)

J -20? YUCCA aloifolia

J -20? YUCCA angustissima

J -20? YUCCA angustissima avia

J -20? YUCCA angustissima kanabensis

J -20? YUCCA angustissima toftiae

J -20? YUCCA baccata

J -20? YUCCA baccata vespertina

J -20? YUCCA baileyi

J -20? YUCCA baileyi intermedia

J -20? YUCCA elata

J -20? YUCCA elata utahensis

J -20? YUCCA elata verdiensis

M -15 YUCCA filamentosa

J -20? YUCCA flaccida

M -20 YUCCA glauca

M -15 YUCCA glauca elata

J -20? YUCCA glauca gurneyi

M -20 YUCCA glauca intermedia

M -10 YUCCA glauca kanabensis

J -20? YUCCA glauca mollis

J -20? YUCCA glauca striata

J -20? YUCCA gloriosa

J -20? YUCCA harrimaniae

J -20? YUCCA harrimaniae neomexicana

J -20? YUCCA harrimaniae sterilis

J -20? YUCCA karlsruhensis

M -20 YUCCA recurvifolia

M -20 YUCCA schottii

M -10 YUCCA torreyi

6. del

AstroKaktus.com
Navodila za gojenje
Slovar pojmov

Rod Pachypodium

Volnata uš

Lophophora williamsii, Peyotl

Kaktus

Prva o kaktusarstvu

Druga o kaktusarstvu

Slabe strani zbiranja kaktusov

Kaktusarski zakoni

Zemlja za kaktuse

Fizikalne lastnosti substratov

Kaljivost semena in dormanca

Presnova kaktusov - uvod

Presnova kaktusov - preživetje v puščavi

Presnova kaktusov - razmnoževanje

Presnova kaktusov - zgradba kaktusov

Presnova kaktusov - organi kaktusov

Presnova kaktusov - funkcija reber

Presnova kaktusov - struktura tkiv I

Presnova kaktusov - struktura tkiv II

Presnova kaktusov - koreninski sistem

Presnova kaktusov-kemijske sestavin tkiv

Procesi presnove - CAM presnova

Procesi presnove - svetloba

Procesi presnove - ohranitev vode

Presnova kaktusov - Vreme

Presnova kaktusov - Bolezni

Ogrevanje rastlinjaka

Alternativno gojenje kaktusov

Sočasno cvetenje kaktusov

Astrophytum asterias cv. Super Knipping

Vegetativno razmnoževanje havortij

Kaktusi in digitalna fotografija

Sejem FlormartMiflor v Padovi

Radioaktivnost in kaktusi

Blosfeldia liliputana Werdermann

Glivična obolenja kaktusov I

Glivična obolenja kaktusov II

Glivična obolenja kaktusov III

Glivična obolenja kaktusov IV

Glivična obolenja kaktusov V

Glivična obolenja kaktusovh VI

Glivična obolenja kaktusov VII

Glivična obolenja kaktusov VII

Frailea grahliana

Discocactus horstii Buin & Bred

Kaj je Cintia odieri

Notocactus kovaricii (Haw.) Krainz

Neolloydia lophophoroides (Werd.)And.

Prezimni kaktusi I

Prezimni kaktusi II

Prezimni kaktusi III

Prezimni kaktusi V

Prezimni kaktusi IV

Če je seme zanič VI

Če je seme zanič V

Če je seme zanič IV

Če je seme zanič III

Če je seme zanič II

Če je seme zanič I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson II

Rod Sclerocactus II

Rod Sclerocactus I

 

Copiright - Zvone Rovšek
Domena Kaktu.si je nastala 1. aprila 2009.