Kaktu.si

Informativni center Kaktu.si

Sponzor
AstroKaktus
Portal za informiranje in obveščanje slovenskih ljubiteljev kaktusov in drugih sočnic
AstroKaktus
 
Forum Podatki Članki Koledar del Zanimivosti Povezave Zbirke Kontakt

Zimotrdni kaktusi

Definicija zimotrdnosti

Razširjenost kaktusov v naravi pogojuje veliko faktorjev, ki postavljajo meje rasti posameznih vrst. Kaktusi so se prilagodili surovi suhi klimi v pustinjah z bornim rastlinjem. Uspeli so se prilagoditi tudi tako nemogočim pogojem, da so v nekaterih ekstremnih eko-sistemih edine žive rastline. Rastejo na slanih in sadrastih tleh, v samem apnencu ali granitu, na sončni pripeki, kjer odmrejo vse druge oblike življenja in v suši, kjer včasih več let ne pade niti kaplja dežja. Eden od najvažnejših faktorjev pri razširjanju kaktusov, pa tudi drugih rastlin v naravi, pa je še vedno prenašanje najnižjih zimskih temperatur.

Čeprav nekatere vrste kaktusov severne Amerike in visokogorja Argentine, Bolivije in Čila rastejo v področjih, kjer pogosto pade sneg, pa kaktusi v splošnem niso nagnjeni k zimotrdnosti. Zaradi sukulentnega značaja težijo k čimvišji vsebnosti vode v celicah. Stopnjo zimotrdnosti določa več faktorjev, pri večini rastlin pa velja pravilo, da za vsako vrsto obstaja neka točno določljiva najnižja mejna temperatura v povrhnjici kaktusa, pod katero rastlina odmre zaradi nekroze zmrznjenega tkiva. Faktorje, ki sodelujejo pri ustvarjanju zimotrdnosti neke rastline, bi razdelil v dva dela: prvi faktor je naravna zimotrdnost tkiva s sposobnostjo utrjevanja, drugi pa ekološka prilagodljivost vrste in uporaba zaščitnih mehanizmov. Tu bi uporabil tudi pojem delne zimotrdnosti. Absolutno zimotrdna rastlina namreč ne obstaja. Zimotrdnost je namreč relativen pojem, pač odvisno od izhodišča avtorja, torej klime v njegovem okolju. Jaz osebno pravim, da je neka rastlina popolnoma zimotrdna, če prenese najnižje možne lokalne temperature. V naših krajih je to okoli -20 oC. Vse rastline, ki ne prenesejo dolgotrajne podhladitve pod to temperaturo, pri nas ne moremo obravnavati kot popolnoma zimotrdne in jaz jih uvrščam med delno zimotrdne rastline.

Če rast kaktusov na nekem terenu ne omeji kakšna druga okoliščina, se meja rasti pogosto ravna po najnižjih zimskih temperaturah na posameznih mestih. V krajih, kjer ni velikega vpliva morja ali toplih in mrzlih zračnih tokov, je najnižja temperatura približno določljiva glede na oddaljenost od ekvatorja in nadmorsko višino, sploh v suhih predelih, kjer ni anomalij klime zaradi borne vegetacije in oblačnosti. Oblačnost namreč prepreči oddajanje dolgovalovne energije nazaj v vesolje in tako so noči v oblačnih dneh toplejše. Tipična primera, pri katerih se meja rasti ravna točno po lokalni klimi in trdnosti rastlin, sta andska Eriosyce ceratistes in Trichocereus chilensis. Z vsako stopinjo južneje od ekvatorja se rastna meja teh kaktusov umakne za približno 100 m niže. Temperatura okolja namreč na vsakih 100 m više pade za 0.54oC in za 0.61oC za vsako kotno stopinjo južneje. Iz tega lahko zaključimo, da se lahko najnižja točka zimotrdnosti posameznih vrst na nek način predpostavi glede na lego rastišča, ki je ponavadi znano. Čeprav na krajevno klimo vpliva več dejavnikov, se ta matematika potrjuje v naravi, v kulturi pa se za vrste, za katere ni podatkov o zimotrdnosti, s poskusi potrjuje verjetnost te teze.

Najnižja toplotna meja za preživetje delno zimotrdnih rastlin je v večini primerov odvisna od najnižje temperature, ki jo prenese mlado tkivo temena. Posebno poglavje so stebričarji, pri katerih je opazovanje mehanizmov zimotrdnosti najlažje. Pri mehiških stebričarjih se je pokazalo, da večina teh kaktusov razen nekaj izjem ne raste daleč preko mrazne meje. Od 65 Sonorskih stebričarjev rastejo le Carnegiea gigantea, Lophocereus schotii in Stenocereus thurberi bolj severno čez mrazno mejo, vendar je precej saguarov v ekstremni klimi v skrajnih severnih delih rastišč Arizone že precej omrznjenih in poškodovanih zaradi mrazu. Stebri so nasploh bolj izpostavljeni kot kroglaste rastline, poškodbe pa seveda nastajajo le v zelo hladnih zimah. Poškodovane rastline kažejo prekinitev ali zmanjšanje rasti stebla, zniževanje količine presnovnih substanc in nekrozo mlajšega tkiva na temenu. Saguaro lahko raste več kot 200 let in po poškodbah lahko tudi po dolgem času izračunamo, v katerih letih so bile zime v tistih krajih izjemno ostre.

Razširjenost nekaterih delno zimotrdnih vrst je odvisna bolj od zaščitnih mehanizmov kot pa od odpornosti tkiva. Te vrste prenašajo le kratkotrajne nočne ohladitve in pri dolgotrajnih podhladitvah v naši klimi odmrejo. V pol-puščavah in na gorskih terenih so oblačni dnevi zelo redki, zrak se tudi pozimi čez dan ogreje do 30oC, čez noč pa kljub nizki dnevni relativni zračni vlagi pade slana in temperatura lahko pade tudi pod -10oC. Kaktusi morajo preživeti le kratkotrajno, a hitro podhladitev. Na istem področju lahko najdemo več vrst z različno občutljivostjo tkiva, ker se občutljivejše vrste ščitijo z dodatnimi mehanizmi kot npr. z gostejšo trnatostjo in z debelejšo plastjo volne na temenskih areolah, akumulacijo toplote v debelejšem steblu, z rastjo v zaščiti dreves itd. Na prvi pogled se nam morda zdijo ti malenkostni faktorji zanemarljivi, vendar za pol stopinje Celzija povišana žilavost rastline v naravi pomeni za 50 ali 100 km povečan pas pokrajine, kjer lahko ta rastlina uspeva.

Na temperaturo v povrhnjici telesa kaktusov močno vpliva količina akumulirane energije v sredici, obseg poškodb tkiva pa je odvisen od dogajanj pri zmrzovanju tkiva pod ničlo. Tkivo prične razpadati, ko celice zaradi kakršnihkoli poškodb niso več sposobne za življenje in to se lahko zgodi tudi zaradi poškodb celic pri zmrzovanju. Temperatura tkiva pod povrhnjico se pri zniževanju zunanje temperature ne znižuje po podobni paralelni krivulji. Pri ohlajevanju se temperatura tkiva še nekaj časa zmanjšuje brez tvorbe kristalov (podhladjevanje), nato pa prične voda pri zmrzovanju v kristale sproščati toploto, kar povzroči celo rahel dvig temperature v tkivu. Pri zamrznitvi vode v rastlini se sprosti ravno toliko energije, kot jo je potrebno za taljenje enake količine ledu.

Naslednji diagram prikazuje padanje temperature v asimilacijskem tkivu Carnegia gigantea (saguaro) pri zmrzovanju: Pri približno -5oC temperatura v tkivu za nekaj časa rahlo naraste.

Led nastaja predvsem v medceličnih prostorih, ne pa tudi v celicah samih. Ti kristali ledu ne vsebujejo soli, zato se koncentracija raztopine okoli kristalov ledu poveča, kar poveča osmotski pritisk na stenah celic. Pri nadaljnjem zniževanju temprature tkiva prične voda iz celic zaradi različnih koncentracij raztopin pronicati skozi celične stene in tvorba medceličnega ledu se nadaljuje do stopnje, ko se skrčeni protoplasti zaradi dehidracije pričnejo ločevati od celičnih sten. Take celice so nepovratno poškodovane (mrazna plazmoliza) in pri ogretju ne obnovijo svoje aktivnosti. Tkivo v nekaj dneh razpade. Ni sicer znano, ali se v končni fazi zmrzovanja pojavijo kristali ledu tudi znotraj celice, vsekakor pa je tak pojav ledu v vsakem primeru poguben. Življenjska sposobnost celic se prične zmanjševati nekaj stopinj nad popolno zamrznitvijo. Vsi deli rastline, tako steblo kot korenine, so enako občutljivi.

3. del

AstroKaktus.com
Navodila za gojenje
Slovar pojmov

Rod Pachypodium

Volnata uš

Lophophora williamsii, Peyotl

Kaktus

Prva o kaktusarstvu

Druga o kaktusarstvu

Slabe strani zbiranja kaktusov

Kaktusarski zakoni

Zemlja za kaktuse

Fizikalne lastnosti substratov

Kaljivost semena in dormanca

Presnova kaktusov - uvod

Presnova kaktusov - preživetje v puščavi

Presnova kaktusov - razmnoževanje

Presnova kaktusov - zgradba kaktusov

Presnova kaktusov - organi kaktusov

Presnova kaktusov - funkcija reber

Presnova kaktusov - struktura tkiv I

Presnova kaktusov - struktura tkiv II

Presnova kaktusov - koreninski sistem

Presnova kaktusov-kemijske sestavin tkiv

Procesi presnove - CAM presnova

Procesi presnove - svetloba

Procesi presnove - ohranitev vode

Presnova kaktusov - Vreme

Presnova kaktusov - Bolezni

Ogrevanje rastlinjaka

Alternativno gojenje kaktusov

Sočasno cvetenje kaktusov

Astrophytum asterias cv. Super Knipping

Vegetativno razmnoževanje havortij

Kaktusi in digitalna fotografija

Sejem FlormartMiflor v Padovi

Radioaktivnost in kaktusi

Blosfeldia liliputana Werdermann

Glivična obolenja kaktusov I

Glivična obolenja kaktusov II

Glivična obolenja kaktusov III

Glivična obolenja kaktusov IV

Glivična obolenja kaktusov V

Glivična obolenja kaktusovh VI

Glivična obolenja kaktusov VII

Glivična obolenja kaktusov VII

Frailea grahliana

Discocactus horstii Buin & Bred

Kaj je Cintia odieri

Notocactus kovaricii (Haw.) Krainz

Neolloydia lophophoroides (Werd.)And.

Prezimni kaktusi I

Prezimni kaktusi II

Prezimni kaktusi III

Prezimni kaktusi V

Prezimni kaktusi IV

Če je seme zanič VI

Če je seme zanič V

Če je seme zanič IV

Če je seme zanič III

Če je seme zanič II

Če je seme zanič I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson II

Rod Sclerocactus II

Rod Sclerocactus I

 

Copiright - Zvone Rovšek
Domena Kaktu.si je nastala 1. aprila 2009.