Kaktu.si

Informativni center Kaktu.si

Sponzor
AstroKaktus
Portal za informiranje in obveščanje slovenskih ljubiteljev kaktusov in drugih sočnic
AstroKaktus
 
Forum Podatki Članki Koledar del Zanimivosti Povezave Zbirke Kontakt

Izkušnje z dobavitelji semen in rastlin

V članku bom opisal nekaj vrtnarij s kaktusi in ponudniki semen. Za začetek navajam nekaj prodajalcev semen:

Koehres kakteen

Koehres Kakteen je znani nemški ponudnik semen in tilandsij. V preteklosti je firmo vodil Gerhard Koehres, danes pa posle vodi Bettina Koehres. Imajo obširno ponudbo semen kaktusov in sočnic in dobro ponudbo tilandsij. Seme sem brez težav s carino kupoval že v preteklosti, danes pa je promet s semeni znotraj EGS tako ali tako neomejen. Cene so zmerne, nekatere redkosti so ustrezno dražje. Precej debat je teklo okoli kakovosti njihovih semen, vendar se je pri zadnjih nakupih pokazalo, da je seme redkih vrst kaktusov zelo dobro, šepa pa še vedno pri cereusih in takih vrstah, po katerih je manj povpraševanja. Včasih se v vrečkah znajde tudi seme hibridov namesto čiste vrste. Seme se danes dobi po pošti v nekaj dneh.

Doug and Vivi Rowland (SouthWest seeds)

Angleški par je ponudnik semen kaktusov in sočnic zelo dobre kvalitete. Posebno pohvalna je kvaliteta semen sočnic, ki pri drugih dobaviteljih včasih šepa. Cene so zmerne, pogosto se znajde na ceniku kakšna zelo redka vrsta za čisto nizko ceno. Njihova posebnost so dodatne ponudbe - sveže seme iz kakšnega področja ali rodu s poljskimi številkami. Rok dobave je kakšna dva tedna. Cenik običajno velja samo do marca ali aprila, seme pa je običajno sveže.

Gebr. de Herdt

Belgijska vrtnarija je bila v preteklosti dober ponudnik semen kaktusov. Na seznamu, ki je prispel v začetku februarja, se je znašlo cca 1900 vrst semen kaktusov, pretežno zelo dobre kaljivosti, za zelo ugodno ceno. Pred nekaj leti se je seznam skrajšal na malo več kot 1000 vrst in mislim, da vrtnarija semena ne prodaja več, vsaj v taki obliki ne, kot ga je v preteklosti.

Mesa Garden

Mesa Garden je vrtnarija v New Mexicu v ZDA, ki jo vodi Steven Brack. Steven je znan nabiralec semen kaktusov v naravi in ima zapisanih okoli 10000 poljskih številk. Seme je zelo kvalitetno in večinoma označeno s poljskimi številkami. Posebno kvalitetno je seme živih kamenčkov, ki jih je za vrtnarijo nabiral Steve Hammer. Težave so le s carinskim postopkom, kjer so v preteklosti carinski delavci zaradi nepoznavanja postopka pošiljko zaustavili, v nekaterih primerih pa kar spustili brez ustreznega postopka. Danes za uvoz potrebujete fitosanitarno spričevalo, brez tega pa pošiljka v celoti ne sme biti težja od 100 gramov.

Uhlig Kakteen

je nemški vrtnar s ponudbo kaktusov, sočnic in semen. Cene so sorazmerno zasoljene, vsaj pri redkih rastlinah, vendar so te sorazmerno kvalitetne. Seme je dokaj dobro. Uhliga pogosto srečamo na raznih prodajnih borzah kaktusov v Celovcu, Gazu ali Trstu.

Ponudniki rastlin

Exotica (Ernst Specks)

Je znana vrtnarija z afriškimi in drugimi sočnicami, ki ponuja razne zelo redke vrste, ki jih uvaža tudi direktno iz Afrike. Kvaliteta rastlin je zelo dobra, cene pa so zasoljene le v primeru redkosti ali novosti. Naročanje gre po novem samo preko spletne trgovine, ker ima vrtnarija urejeno moderno logistiko, dobavni rok pa je v sezoni lahko tudi en mesec. Rastline so zelo dobro zapakirane in se v večini primerov dobro vrastejo. Pozimi zaradi mraza rastlin ne pošiljajo. Objavljajo trenutne avkcije, ko sveže uvožene rastline takoj razprodajo, na seznamu pa se pogosto znajdejo zelo redke in neznane rastline. Moram priznat, da so me pri zadnjem nakupu presenetile za sorazmerno lepe cene dokaj majhne rastline, kar kaže, da vrtnarija sproti proda svoje zaloge. Pred leti sem namreč prejel za normalno ceno zelo velike rastline. Internetni asortiment je še vedno širok, vendar dokaj omejen. Kot mi je znano, pa se v vrtnariji dobi precej več, kot je na ceniku.

Cactusmania

je italjanska vrtnarija v bližini Monaca. Ogromna vrtnarija ponuja mnogo zanimivih vrst kaktusov in sočnic, zelo zanimive pa so njihovi kristatni kaktusi enormnih dimenzij. V prodaji so rastline različnih velikosti za sorazmerno ugodno ceno. Pogosto se v vrtnariji najdejo nenavadne redkosti, kot je na primer 'totem kaktus', v zbirki pa sem opazil celo zelo redko sočnico Escheveria metallica 'carunculata'.

Panarotto

Italijanski vrtnar iz bližine Padove je zelo znan ponudnik kaktusov, predvsem mehiških raritet. Rastline pošilja tudi po pošti. Cene so sorazmerno ugodne, rastline pa zelo lepe in zdrave, tako da kupec pri nakupu niti ne razmišlja o cenah. Pri zadnjem obisku nam je dovolil tudi ogled njegove zbirke, ki obsega pretežno mehiške rastline.

Il Sole Rarita Botaniche (Zanovello)

Zanovelo je zanimiv vrtnar iz Italije, ki ponuja razne kaktuse in sočnice, posebej pa je zanimiv zaradi bogate zbirke evforbij in monadenijev. Ponudba je sicer zanimiva, cene pa sorazmerno nizke, vendar so rastline bolj majhne in pogosto šibke. Pogosto se pojavi na borzah kaktusov v Celovcu ali Trstu, kejr vedno ponudi kakšne zanimive rastline, tako da nisem nikoli odšel mimo njegove stojnice brez polne vrečke.

Brookside Nursery (Alan Butler)

Je znana vrtnarija, ki se je iz Britanije preselila v Italijo. Pred leti sem bil z njihovo ponudbo zelo zadovoljen, saj so za normalno ceno ponujali zelo zanimive rastline. Pri zanjem nakupu sem bil žal razočaran, tako nad dobavnim rokom kot nad rastlinami, saj sem za zasoljene cene v nekaterih primerih dobil le majhne brste brez korenin.

Karel Rys

je češki gojitelj kaktusov, specializiran za gojenje zelo zahtevnih vrst kaktusov, kot so Ariocarpus, Echinocactus horizonthalonius, Digitostigme in podobno. Kaktuse goji v treh majhih rastlinjakih, v enem manjšem pa ima le kaktuse za prodajo. Cene so kljub redkostim sorazmerno visoke, željenih rastlin pa pogosto nima. Zanimiv je ogled njegove zbirke ariokarpusov enormnih velikosti, ki dosegajo skoraj pol metra v višino. Redke kaktuse prodaja večinoma nemškim kupcem.

Paul Shirley

je anglež z manjšo vrtnarijo v Holandiji, kjer goji pretežno stapelijevke. Običajno za en evro pošlje košček rastline z etiketo na zanki. Tako se da sicer za mali denar hitro razširit zbirko, vendar moramo računat na vsaj 5% izgub. Zaradi tega sem pri Shirleyu kupoval samo enkrat, saj sta bili že pri prevzemu dve rastlini od šestdesetih rumeni in sta v kratkem odmrli.

Cactus Heaven, Malta (John Gauci)

Malteški ponudnik semen je do danes precej razširil svojo ponudbo, vendar so njegove cene sorazmerno visoke. Na seznamu se najde seme zelo zanimivih vrst. Pošiljko semen sem pri Gauciju kupil pred leti, ko je komaj začel s prodajo, zato težko povem več o današnjem poslovanju.

Kakteengaertnerei Albert Plapp

Plapp je danes med našimi zbiralci ena najbolj čislanih vrtnarij s kaktusi. Za normalne cene ponuja zelo kvalitetne zdrave rastline, med njimi zelo veliko redkosti. Pojavlja se na skoraj vseh borzah kaktusov v soseščini, tako da skoraj ni obiskovalca borz, ki ne bi imel vsaj ene njihove rastline v zbirki.

Navajo Country

Fritz Hochstaetter je znani nabiralec semen in gojitelj zimotrdnih Pedio- in Sclerocactusov. Seme je sorazmerno drago, pač ustrezno vrsti rastlin, na seznamu pa se najdejo skoraj vse prezimne vrste kaktusov. Specializiran je tudi za prezimne juke. Z njim sem trgoval pred dolgimi leti, tako da danes nimam izkušenj s kvaliteto njihovih semen.

Za konec navajam še dve veliki proizvodnji kaktusov.

Ubink (Holandija)

Ubink je verjetno največja evropska proizvodnja kaktusov in to proizvodnja v pravem pomenu besede. Njihovo blago se dobi le preko borze, torej posrednikov, tako da sami kaktusov sploh ne grosirajo. Nakup preko posrednikov je odvisen od lokacije in količin, večinoma pa je treba nabavit vsaj 2000 E mesečno. Vrtnarijo je možno obiskat v dnevih odprtih vrat. Kaktusi iz firme Ubink se pogosto prodajajo tudi pri nas, običajno pakirani v kartonske ogledne kartone.

Albani & Ruggieri

je italijanska vrtnarija v bližini Rima. Proizvaja različne rastline na površini kakšnih dvajsetih hektarov, od tega sta približno dva hektara rezervirana za kaktuse. Cene so malo višje kot borzne, vendar je firmam omogočen nakup direktno v vrtnariji. Na razpolago so samo tiste rastline, ki so tudi v ceniku. Minimalna nabava je vsaj 1500 E, kvaliteta rastlin pa je podobna ponudbi holandskih proizvajalcev. Kaktusi so seveda vsajeni v šotnat substrat in hitro vzgajani. V ponudbi se pogosto za smešno ceno najdejo zanimive rastline, kot na primer Didera ali razni pahipodiji.

Grossi Francesco Floricola

je italjanska vrtnarija v Rimu, ki ponuja kaktuse za preprodajo, kaktuse pa je možno v vrtnariji kupit tudi na drobno. Poleg običajnega trgovskega blaga ponujajo tudi velike kaktuse, ki jih povečini uvažajo preko Španije iz Kanarskih otokov in drugih področij. Dobra stran nakupa velikih rastlin pri njih je v tem, da jih vsadijo v dober substrat z lavo in jih pred prodajo dobro ukoreninijo.

AstroKaktus.com
Navodila za gojenje
Slovar pojmov

Rod Pachypodium

Volnata uš

Lophophora williamsii, Peyotl

Kaktus

Prva o kaktusarstvu

Druga o kaktusarstvu

Slabe strani zbiranja kaktusov

Kaktusarski zakoni

Zemlja za kaktuse

Fizikalne lastnosti substratov

Kaljivost semena in dormanca

Presnova kaktusov - uvod

Presnova kaktusov - preživetje v puščavi

Presnova kaktusov - razmnoževanje

Presnova kaktusov - zgradba kaktusov

Presnova kaktusov - organi kaktusov

Presnova kaktusov - funkcija reber

Presnova kaktusov - struktura tkiv I

Presnova kaktusov - struktura tkiv II

Presnova kaktusov - koreninski sistem

Presnova kaktusov-kemijske sestavin tkiv

Procesi presnove - CAM presnova

Procesi presnove - svetloba

Procesi presnove - ohranitev vode

Presnova kaktusov - Vreme

Presnova kaktusov - Bolezni

Ogrevanje rastlinjaka

Alternativno gojenje kaktusov

Sočasno cvetenje kaktusov

Astrophytum asterias cv. Super Knipping

Vegetativno razmnoževanje havortij

Kaktusi in digitalna fotografija

Sejem FlormartMiflor v Padovi

Radioaktivnost in kaktusi

Blosfeldia liliputana Werdermann

Glivična obolenja kaktusov I

Glivična obolenja kaktusov II

Glivična obolenja kaktusov III

Glivična obolenja kaktusov IV

Glivična obolenja kaktusov V

Glivična obolenja kaktusovh VI

Glivična obolenja kaktusov VII

Glivična obolenja kaktusov VII

Frailea grahliana

Discocactus horstii Buin & Bred

Kaj je Cintia odieri

Notocactus kovaricii (Haw.) Krainz

Neolloydia lophophoroides (Werd.)And.

Prezimni kaktusi I

Prezimni kaktusi II

Prezimni kaktusi III

Prezimni kaktusi V

Prezimni kaktusi IV

Če je seme zanič VI

Če je seme zanič V

Če je seme zanič IV

Če je seme zanič III

Če je seme zanič II

Če je seme zanič I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson II

Rod Sclerocactus II

Rod Sclerocactus I

 

Copiright - Zvone Rovšek
Domena Kaktu.si je nastala 1. aprila 2009.