Kaktu.si

Informativni center Kaktu.si

Sponzor
AstroKaktus
Portal za informiranje in obveščanje slovenskih ljubiteljev kaktusov in drugih sočnic
AstroKaktus
 
Forum Podatki Članki Koledar del Zanimivosti Povezave Zbirke Kontakt

Radioaktivnost in kaktusi

Po nesreči v Černobilski jedrski elektrarni se je na papirju posušilo na tisoče kilogramov črnila. Dolga leta po nesreči so na razne načine skušali prikazati, kako posvinjan je ta naš svet zaradi jedrskih elektrarn in poskusov z atomskimi bombami. Pri vseh strupenih snoveh, s katerimi imamo stik vsak trenutek, vendar se o njih nič ne piše, se mi je zdelo tisto pisanje in napihovanje malce smešno, vendar močno koristno. Vsekakor mi ni prišlo nikdar na pamet, da bi meril radioaktivnost kaktusov, dokler nisem nekega dne v službi slučajno ujel del pogovora med nekim viličaristom in skladiščnikom. Viličarist je na vsa usta razlagal, kako je doma meril radioaktivnost z Geigerjevim števcem in kako so nekatere rastline v njegovi hiši bolj radioaktivne kot druge. V pogovor se sicer nisem vmešal, dal pa mi je idejo, da bi tudi sam malce izmeril radioaktivnost kaktusov v svoji zbirki. Od gasilcev sem si sposodil vojaški Geigerjev števec, ostanek socialistične pripravljenosti na boj z nevidnim sovražnikom, preveril baterije in še tisto popoldne pričel z meritvami.

Geigerjev števec je majhna napravica, ki z enostavno sondo šteje razpade atomskih jeder. Na ušesa si natakneš slušalke, sondo usmeriš v neko smer in poslušaš prasketanje v slušalkah. Vsak radioaktivni delec, ki prileti v sondo, povzroči en kratek ‘tak’, na aparatu pa lahko opazujemo stopnjo radioaktivnosti na merilnem aparatu. Če kod blizu pade kakšna atomska bomba, se lahko odpeljemo tja in izmerimo radioaktivnost, vendar ne smemo preblizu, ker lahko oglušimo ali pa aparat pregori. V mirnih časih se ni bati, da bi od silnega prasketanja kdo oglušel; iz slušalk se sliši le poredko prasketanje, na primer nekako takole: ‘tak-tak-trrrrrrrr-tak’, nato pa aparatek za nekaj trenutkov utihne in nato spet zaškreblja. Približno nekaj takega kot na večer tistega dne, ko se najemo kostanja ali fižola. Tudi v sobi, kjer sem meril radioaktivnost mojih rastlin, se je zgodilo približno tako. Nad meritvami sem bil sprva zelo navdušen. Res je bilo videti tako, kot je rekel tisti viličarist: najbolj radioaktivna je difenbahija! Z veseljem sem hodil po sobi in opletal s sondo po zraku. Tako je škrepetalo, da je bilo veselje!

Naslednji korak je bil merjenje radioaktivnosti tistih reči, za katere sem predvideval, da so bolj radioaktivne kot druge, na primer mineralne snovi, svinčene cevi, barve, svetleči kazalci na uri, iskal sem radon na tleh v kleti in počel podobne neumnosti in tu sem se najprej streznil. Kazalci na uri in tla v kleti niso bili nič bolj radioaktivni kot vrba pred hišo! Zadevo sem zanemaril in korajžno naskočil kaktuse. Rezultati so bili čudoviti; najbolj radioaktiven je bil desetletni primerek Ferocactusa latispinusa, malo slabše pa se je izkazal Gymnocalycium hypopleurum. Bogve, kaj bodo pokazale stare islaje, morda so še importi iz Peruja ali Bolivije. Tam je menda desetkrat bolj radioaktivno kot tu in morda je v rastlinah še kaj ostalo, sem si mislil. Ko sem se malo pomiril, sem vzel v roke svinčnik in papir in se lotil zadeve kot pravi raziskovalec. Razdelati, izmeriti, zapisati, izračunati. Šele potem lahko izvlečem kakšne zaključke.

Kolikor bolj sem zijal na tisti počečkan papir, toliko bolj jasno mi je postajalo. Dokler sem meril prasketanje po občutku, so se mi zdele nekatere rastline bolj radioaktivne kot druge. Ko pa sem štel poke v desetih sekundah, se je poprečje pokcev v desetih sekundah približalo sedmim pokcem na deset sekund. Vse rastline so bile torej enako radioaktivne; poprečno sedem pokcev na deset sekund. Tudi zrak okoli rastlin, les ogrodja rastlinjaka, beton po tleh, češnja na vrtu, sod katrana, žrelo dimnika, opeka iz stare peči, vse je enako škrepetalo. Nategnili so me torej! Sam sem se nategnil! Kot so se nategnili že marsikateri raziskovalci v preteklosti - šteli so le po predpostavkah, meritve, ki jim niso potrdile predpostavk, so pa zanemarili. Imel sem srečo, da znam šteti; tudi jaz bi se lahko nepovratno nategnil, če bi ocenil stopnjo radioaktivnosti le po glasbi iz slušalk. Tako je poskus uspel, vprašanje pa je ostalo odprto: kje se skriva napaka, če predpostavimo, da so rastline različno radioaktivne. Čisto jasno je, da so, le da s to metodo tega ne moremo izmeriti. Lahko vam povem rešitev: vzameš nekaj vrst kaktusov in pošlješ po eno kilo vzorca od vsake vrste na inštitut, pa ti izmerijo vse - cezij, stroncij, torij, še plutonij, če hočeš. Le tega ne vem, kateri osel bi bil pripravljen plačati račun.

AstroKaktus.com
Navodila za gojenje
Slovar pojmov

Rod Pachypodium

Volnata uš

Lophophora williamsii, Peyotl

Kaktus

Prva o kaktusarstvu

Druga o kaktusarstvu

Slabe strani zbiranja kaktusov

Kaktusarski zakoni

Zemlja za kaktuse

Fizikalne lastnosti substratov

Kaljivost semena in dormanca

Presnova kaktusov - uvod

Presnova kaktusov - preživetje v puščavi

Presnova kaktusov - razmnoževanje

Presnova kaktusov - zgradba kaktusov

Presnova kaktusov - organi kaktusov

Presnova kaktusov - funkcija reber

Presnova kaktusov - struktura tkiv I

Presnova kaktusov - struktura tkiv II

Presnova kaktusov - koreninski sistem

Presnova kaktusov-kemijske sestavin tkiv

Procesi presnove - CAM presnova

Procesi presnove - svetloba

Procesi presnove - ohranitev vode

Presnova kaktusov - Vreme

Presnova kaktusov - Bolezni

Ogrevanje rastlinjaka

Alternativno gojenje kaktusov

Sočasno cvetenje kaktusov

Astrophytum asterias cv. Super Knipping

Vegetativno razmnoževanje havortij

Kaktusi in digitalna fotografija

Sejem FlormartMiflor v Padovi

Radioaktivnost in kaktusi

Blosfeldia liliputana Werdermann

Glivična obolenja kaktusov I

Glivična obolenja kaktusov II

Glivična obolenja kaktusov III

Glivična obolenja kaktusov IV

Glivična obolenja kaktusov V

Glivična obolenja kaktusovh VI

Glivična obolenja kaktusov VII

Glivična obolenja kaktusov VII

Frailea grahliana

Discocactus horstii Buin & Bred

Kaj je Cintia odieri

Notocactus kovaricii (Haw.) Krainz

Neolloydia lophophoroides (Werd.)And.

Prezimni kaktusi I

Prezimni kaktusi II

Prezimni kaktusi III

Prezimni kaktusi V

Prezimni kaktusi IV

Če je seme zanič VI

Če je seme zanič V

Če je seme zanič IV

Če je seme zanič III

Če je seme zanič II

Če je seme zanič I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson II

Rod Sclerocactus II

Rod Sclerocactus I

 

Copiright - Zvone Rovšek
Domena Kaktu.si je nastala 1. aprila 2009.