Kaktu.si

Informativni center Kaktu.si

Sponzor
AstroKaktus
Portal za informiranje in obveščanje slovenskih ljubiteljev kaktusov in drugih sočnic
AstroKaktus
 
Forum Podatki Članki Koledar del Zanimivosti Povezave Zbirke Kontakt

Uvod

Kaktusi so evolucijsko zelo mlada družina. Zmožnost preživetja v puščavah je posledica prilagoditve te družine na ekstremne sušne pogoje in visoko temperaturo. Poleg svojevrstne oblike rastlin je najpomembnejši faktor preživetja kaktusov poseben način presnavljanja, ki omogoča rast z minimalno porabo vode. Preživetje se prične z razmnoževanjem. Kaktusi se razmnožujejo pretežno s kaljenjem semena, vendar je za preživetje mladih kaktusov potrebno več kot le seme, voda in zemlja.

Članek v nadaljevanjih opisuje vse faktorje, ki pogojujejo življenje kaktusov v naravi. Ti faktorji so kazalci za ravnanje s kaktusi v kulturi, kjer klimatske pogoje ustvarja rastlinjak in lokalna klima. Članek je povezava novejših dognanj, opisanih v delu Cactus Primer avtorjev A.C. Gibsona in P.S. Nobela s primerjavo s klimatskimi pogoji v Sloveniji in meritvami v rastlinjaku.

Slovenija je majhna dežela. Kljub svoji majhnosti je na tem prostoru našlo svoj življenski prostor na stotisoče kaktusov pri desetinah srčnih ljudi, ki z vso ljubeznijo skrbijo za svoje rastline. Kaktus je živo bitje. Vsak dan ga lahko z veseljem opazujemo, kako raste, smo zaskrbljeni, kadar usiha in žalostni, kadar umre. Vsaka rastlina ima svojo dušo, svojo preteklost, podarja pa nam skrivnostni mir, večno skrb in obilo veselja. Kljub vsej skrbi in trudu pa nismo vselej sposobni dajati rastlini tisto, kar potrebuje. Izdaja nas neznanje. Ne razumite me napak, ne bom vam skušal soliti pamet, saj večina vas ravna s svojimi ljubljenci bolje kot jaz. Večina tega, kar je napisano na tem papirju, je narejeno s pomočjo odkritij in dela drugih ljudi. Namen tega članka, ki bo izhajal v nadaljevanjih, je prikazati srž rasti in vzgoje kaktusa v našem okolju, v rastlinjaku, in to v slovenskem jeziku. To niso navodila za vzgojo; splošna navodila za gojenje kaktusov so napisana v marsikateri knjigi, tudi v slovenskem jeziku. Obravnaval bom nekatera dejstva iz narave in kulture, ki razlagajo pravilnost ali napačnost nekaterih tolmačenj o kaktusih. Upam, da ne bo kdo nekih aspektov vzgoje vzel absolutno; tudi meni se je v začetkih dela s kaktusi dogajalo, da sem nekatera navodila upošteval brez pomislekov. Ko sem nekoč prebral, da potrebujejo brazilski melonarji, diskosi in ibelmanije več vode, sem jih pričel temeljiteje zalivati. Diskokaktusi tega niso preživeli. Podobnih doživetij je bilo več, zato sem sčasoma doumel, da je bolj pomembno razumevanje procesov, ki sodelujejo pri nastajanju in življenju rastline, kot upoštevanje navodil iz knjig in preizkušanje tujih nasvetov. Odvisni smo namreč od klime, ki jo izdela naš rastlinjak in kar nekaj let traja, da ugotovimo vse njegove muhe.

Danes je na razpolago precej knjig o kaktusih, posebno v tujini. Na žalost se s kaktusi ukvarja le nekaj strokovnjakov iz področja botanike, zato nastaja mnogo knjig z obilo fotografije, a pičlo razlago o presnovnih in drugih procesih kaktusov. Tudi pri nas se s kaktusi strokovnjaki ne ukvarjajo, zato je delo na tem področju prepuščeno nam, amaterjem. Zato vam ponujam tole pisanje z namenom, da v našem jeziku prikažem do sedaj odkrita dejstva o dogajanjih v telesih kaktusov. Poseganje v rastline in obravnavanje kaktusa kot predmet raziskave je na videz precej neosebno, če ne že kruto dejanje. Pa vseeno, ali ni že cepljenje, začetniški poskusi in gojenje kaktusa izven njegove domovine po naših receptih, ko pogosto odmre, ravno tako sebično in neosebno?

Nadaljevanje

AstroKaktus.com
Navodila za gojenje
Slovar pojmov

Rod Pachypodium

Volnata uš

Lophophora williamsii, Peyotl

Kaktus

Prva o kaktusarstvu

Druga o kaktusarstvu

Slabe strani zbiranja kaktusov

Kaktusarski zakoni

Zemlja za kaktuse

Fizikalne lastnosti substratov

Kaljivost semena in dormanca

Presnova kaktusov - uvod

Presnova kaktusov - preživetje v puščavi

Presnova kaktusov - razmnoževanje

Presnova kaktusov - zgradba kaktusov

Presnova kaktusov - organi kaktusov

Presnova kaktusov - funkcija reber

Presnova kaktusov - struktura tkiv I

Presnova kaktusov - struktura tkiv II

Presnova kaktusov - koreninski sistem

Presnova kaktusov-kemijske sestavin tkiv

Procesi presnove - CAM presnova

Procesi presnove - svetloba

Procesi presnove - ohranitev vode

Presnova kaktusov - Vreme

Presnova kaktusov - Bolezni

Ogrevanje rastlinjaka

Alternativno gojenje kaktusov

Sočasno cvetenje kaktusov

Astrophytum asterias cv. Super Knipping

Vegetativno razmnoževanje havortij

Kaktusi in digitalna fotografija

Sejem FlormartMiflor v Padovi

Radioaktivnost in kaktusi

Blosfeldia liliputana Werdermann

Glivična obolenja kaktusov I

Glivična obolenja kaktusov II

Glivična obolenja kaktusov III

Glivična obolenja kaktusov IV

Glivična obolenja kaktusov V

Glivična obolenja kaktusovh VI

Glivična obolenja kaktusov VII

Glivična obolenja kaktusov VII

Frailea grahliana

Discocactus horstii Buin & Bred

Kaj je Cintia odieri

Notocactus kovaricii (Haw.) Krainz

Neolloydia lophophoroides (Werd.)And.

Prezimni kaktusi I

Prezimni kaktusi II

Prezimni kaktusi III

Prezimni kaktusi V

Prezimni kaktusi IV

Če je seme zanič VI

Če je seme zanič V

Če je seme zanič IV

Če je seme zanič III

Če je seme zanič II

Če je seme zanič I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson II

Rod Sclerocactus II

Rod Sclerocactus I

 

Copiright - Zvone Rovšek
Domena Kaktu.si je nastala 1. aprila 2009.