Kaktu.si

Informativni center Kaktu.si

Sponzor
AstroKaktus
Portal za informiranje in obveščanje slovenskih ljubiteljev kaktusov in drugih sočnic
AstroKaktus
 
Forum Podatki Članki Koledar del Zanimivosti Povezave Zbirke Kontakt

Glivična obolenja kaktusov - analitske sheme

Zaključek

Glivic Drechslera (Helminthosporium) in Phytophtora nisem našel niti v enem primeru. Presenetilo me je predvsem dejstvo, da se je precej obolenj, katerim bi po literaturi prisodil prisotnost glivic Helminthosporium, Phytophtora ali Phytium, izkazalo kot fuzariozna obolenja. Te glivice se morda lahko pojavijo pri setvah, vendar jih očitno po prvem pikiranju izpodrinejo domače, v zemlji vedno prisotne vrste fuzarijev, posebno F. moniliforme in F. oxysporum. V rastlinjaku razmere niso ugodne za razvoj in preživetje prav vseh glivic, ki jih uvozimo s semenom ali prinesemo z vrtno prstjo. Pregled vseh posameznih poskusov in rezultatov bi bil precej dolgočasno branje, zato si potek dela in rezultate analiz oglejmo na skicah. Pri vseh obolenjih nisem opravil prav vseh poskusov. Če se je obolenje takoj izkazalo kot glivično, sem nadaljne biološke teste opustil. Kot že rečeno, sem v vseh primerih razen pri obročastem gnitju bradavičark našel glivico Fusarium, zato je v testih infektivnosti in agresivnosti uporabljena prav ta glivica.

Naslednja skica shematsko prikazuje način dela v primeru, ko je na hranilni podlagi takoj zrastla kultura glivice.

Ko sem iz rastline izoliral čisto glivično kulturo, sem paralelno nadaljeval s poskusi na zdravih rastlinah ali sterilnih kosih tkiva. Razlika med kosom tkiva in celo rastlino je v tem, da rastlina ohranja odpornost proti infekciji, kos tkiva pa v enem tednu izgubi življensko sposobnost. To delno pojasnjuje tudi primere, kjer se v starem neodpornem tkivu glivica lahko razširi, v mladem pa povzroči le začasen ožig.

V primerih, ko na gojišču ni bilo rasti glivic, sem poskusil še z drugimi metodami za odkrivanje možnega povzročitelja bolezni. Shemo dela prikazuje spodnja skica:

Zdravljenje

Glede na dejstvo, da v večini primerov brez mikrobiološke analize tkiva ni možno ločiti glivično obolenje od fiziološkega, je zdravljenje obolelih kaktusov vprašljivo. Tudi izkušnje kažejo, da je slepo zalivanje ali pršenje rastlin z raztopinami fungicidov jalovo. Z dodajanjem vode glivično rast kvečjemu pospešimo, poleg tega pa z namakanjem fiziološko neuravnovešenih rastlin stanje še poslabšamo. Lokalno obolelim rastlinam lahko nagnita mesta izrežemo in zasušimo, vendar se obolenje pogosto širi naprej, saj je le redkokdaj glivičnega izvora. Prave fuzarioze pogosto opazimo prepozno, ponavadi šele takrat, ko se rastlina že nagiba ali poseda, prvi znak pa je pogosto sprememba barve povrhnjice. Čeprav se glivični trosi nahajajo povsod okoli nas, moramo gnile rastline takoj uničiti, da zmanjšamo možnost nadaljnih okužb in raznašanja spor. V začetni fazi bolezni si lahko pomagamo tako, da obolelo rastlino prestavimo v prostor z drugačno klimo, vendar se lahko zanašamo le na srečo. Glivice Fusarium se v hladnem okolju ne razvijajo več, torej lahko z ohladitvijo zaustavimo širjenje epidemičnega glivičnega gnitja, posebno poleti, ko se epidemični napadi širijo v krogih okoli prve napadene rastline. V vsakem primeru je prvi pogoj prekinitev zalivanja za daljši čas. Če pa je obolenje fiziološkega značaja, se bo stanje v hladnem še poslabšalo. V takih primerih pomaga le topla, suha klima z veliko sonca.

Oglejmo si malo natančneje način širjenja glivic. Pri poskusih sem ugotavljal, da se intenzivne kulture glivic obnašajo zelo agresivno in infektivno, ne glede na to, ali intenzivno rastejo v rastlini (hitro gnitje) ali na umetnem gojišču, medtem ko se v enakih pogojih speče ali počasne kulture iz omejenih gnilobnih peg ne razraščajo. Oglejmo si primer Cipocereus: iz lokalno obolelega tkiva (speča okužba) sem na gojišču izoliral glivico Fusarium, ki je pričela na gojišču intenzivno rasti. Na dva sterilna kosa T. pachanoi sem nanesel vzorec obolelega tkiva iz Cipocereusa, na dva pa razvito hitro rastočo kulturo iz umetnega gojišča. V prvem primeru je prišlo le do površinskega ožiga, pri drugem pa je tkivo v nekaj dneh zgnilo zaradi hitrega širjenja glivice. Zdravo tkivo trihocereusa sem lahko uspešno okužil tudi s hitro napredujočim fuzarijem iz rastline v primeru Pediocactus peeblesianus. Do gnitja rastline torej ne pride zaradi kaljenja trosov na površini rastline in napredovanja v notranjost ali zaradi počasnega širjenja glivice iz okuženega tkiva, ampak zaradi prodiranja intenzivno rastočih glivičnih hif v rastlino.

Obrambni sistem zdrave rastline je premočan, da bi se lahko pričela glivica iz ene same speče točke intenzivno širiti v zdravo tkivo. V bližini zdravega tkiva mora biti torej neka mrtva ali propadajoča masa, kjer se prične glivica iz žarišča intenzivno širiti v obliki kolonij. Tako žarišče je običajno organska mrtva masa, najsibodi ostanki mrtvih živali, humusne ali gnojne mase, ali pa odmrli deli korenin ali povrhnjice prizadete rastline. Šele takrat, ko glivica hitro napreduje zunaj rastline in površinsko poškoduje rastlino, lahko podre tudi obrambne mehanizme zdrave rastline in se razširi v notranjosti.

NaprejOsmi del

AstroKaktus.com
Navodila za gojenje
Slovar pojmov

Rod Pachypodium

Volnata uš

Lophophora williamsii, Peyotl

Kaktus

Prva o kaktusarstvu

Druga o kaktusarstvu

Slabe strani zbiranja kaktusov

Kaktusarski zakoni

Zemlja za kaktuse

Fizikalne lastnosti substratov

Kaljivost semena in dormanca

Presnova kaktusov - uvod

Presnova kaktusov - preživetje v puščavi

Presnova kaktusov - razmnoževanje

Presnova kaktusov - zgradba kaktusov

Presnova kaktusov - organi kaktusov

Presnova kaktusov - funkcija reber

Presnova kaktusov - struktura tkiv I

Presnova kaktusov - struktura tkiv II

Presnova kaktusov - koreninski sistem

Presnova kaktusov-kemijske sestavin tkiv

Procesi presnove - CAM presnova

Procesi presnove - svetloba

Procesi presnove - ohranitev vode

Presnova kaktusov - Vreme

Presnova kaktusov - Bolezni

Ogrevanje rastlinjaka

Alternativno gojenje kaktusov

Sočasno cvetenje kaktusov

Astrophytum asterias cv. Super Knipping

Vegetativno razmnoževanje havortij

Kaktusi in digitalna fotografija

Sejem FlormartMiflor v Padovi

Radioaktivnost in kaktusi

Blosfeldia liliputana Werdermann

Glivična obolenja kaktusov I

Glivična obolenja kaktusov II

Glivična obolenja kaktusov III

Glivična obolenja kaktusov IV

Glivična obolenja kaktusov V

Glivična obolenja kaktusovh VI

Glivična obolenja kaktusov VII

Glivična obolenja kaktusov VII

Frailea grahliana

Discocactus horstii Buin & Bred

Kaj je Cintia odieri

Notocactus kovaricii (Haw.) Krainz

Neolloydia lophophoroides (Werd.)And.

Prezimni kaktusi I

Prezimni kaktusi II

Prezimni kaktusi III

Prezimni kaktusi V

Prezimni kaktusi IV

Če je seme zanič VI

Če je seme zanič V

Če je seme zanič IV

Če je seme zanič III

Če je seme zanič II

Če je seme zanič I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson II

Rod Sclerocactus II

Rod Sclerocactus I

 

Copiright - Zvone Rovšek
Domena Kaktu.si je nastala 1. aprila 2009.