Kaktu.si

Informativni center Kaktu.si

Sponzor
AstroKaktus
Portal za informiranje in obveščanje slovenskih ljubiteljev kaktusov in drugih sočnic
AstroKaktus
 
Forum Podatki Članki Koledar del Zanimivosti Povezave Zbirke Kontakt

Glivična obolenja kaktusov - opis glivic in simptomov

Obstoječa diagnostika

V razni literaturi sem našel različno opisane poteke obolenj, ki jih povzročajo glivice in bakterije. Ponekod so opisi zelo pomanjkljivi, sledijo pa jim dolgovezni napotki o zdravljenju in o uporabi raznih fungicidov. Če bi skušali po tej diagnostiki ugotoviti povzročitelja kakšne navadne gnilobe ali netipične pegavosti, bi naleteli na precejšnje težave, saj bi lahko po teh opisih bolezni izbirali med več povzročitelji. Za primer navajam poteke bolezni pri napadih gliv in bakterij po nekaterih avtorjih:

Andersohn G.; Kakteen und andere Sukkulenten 1982

Vardjan F.; Varujmo sobne rastline pred boleznimi in škodljivci 1968

Haude, Kündiger, Erfolg mit Kakteen 1983

Hecht H.; BLV Handbuch der Kakteen 1982

Fleischer-Schütz; Gojenje kaktusov 1983

Bakterije

Pri svojih analizah nisem našel v obolelih tkivih nobene bakterije, čeprav nekateri avtorji navajajo bakterijske gnilobe, katere naj bi povzročila predvsem bakterija Pseudomonas cactivorum. Pojavlja se baje predvsem na divje razraščenih opuncijah v južni Italiji. Omenja se tudi Agrobacterium tumefaciens, vendar ni natančnih podatkov o obolenjih. Erwinia cacticida povzroča vodeno gnitje Cephalocereus senilis-a, verjetno pa napada še druge kaktuse v naravi. Bakterija razkraja pektine v celičnih stenah kaktusov in je verjetno tudi primarni povzročitelj obolenj. Ponavadi je s to bakterijo okužena tudi okolica obolelih rastlin. Tkivo oboleli kaktusov se obarva rdečkasto zaradi organskih antibakterijskih snovi-fitoaleksinov (eden je determiniran kot cefaloceron), ki nastajajo pri okužbi.

Kvasovke

Kvasovke se pogosto pojavljajo v gnijočih plodovih kaktusov, tako v naravi kot v kulturi. Kvasovke v naravi prenašajo sadne mušice kot je recimo Drosophyla mojavensis, kvasovka pa je determinirana kot Pichia cactophilia. Kvasovke so očitno zelo pogoste v naravi, saj sem jih našel v večini uvoženih semen, ki verjetno izvira iz narave, najpogosteje v semenih vrst Copiapoa, Echinofossulocactus, Espostoa itd. Kvasovke bomo verjetno našli tudi v rastlinjaku v vseh plodovih, ki vsebujejo sladkorno pulpo (npr. Echinocereus, Gymnocalycium, Echinofossulocactus, Lobivia...), vendar pri setvah niso nevarne. Na obolenja komaj vzklilih sejancev vplivajo le posredno; na razpadajočih ostankih semena, ki so ga razkrojile kvasovke, se pogosto pojavijo gnilobne plesni, ki pa se lahko kasneje razširijo na zdrave sejance. Kvasovke lahko povzročijo gnitje tkiva kaktusov, če pustimo plodove gniti v rastlinah. Kvasovk v semenu ne moremo uničiti s fungicidi ali s čiščenjem z antiseptičnimi sredstvi!

Glivice

Literatura navaja kar precej vrst glivic, ki naj bi napadale kaktuse. Nekaterih izmed teh glivic mikologi v kulturi sploh ne poznajo (Fusarium cactacearum, F. cacti-maxonii), ali pa so uvrščeni med sinonime (npr. Fusarium aloes = F.acuminatum, F. opuntianum = F. oxysporum, F. roseum var. dracaenae = F. lateritium, F. yuccae = F. lateritium, Phytophtora cactorum = P. omnivora). Pri navedbi botaničnih imen nisem preverjal točnost taksonomije glivic, ampak sem uporabil najpogosteje uporabljeno ime.

Pepelasta plesen

Botrytis cinerea (Sclerotinia fuckeliana)

Haude

Vodenica, mehka gniloba; vdrta mesta v povrhnjici, ki se hitro širijo; lahko se širi iz ostankov cvetov ali plodov.

Hecht

Najprej nastanejo na povšini rastline steklaste pege lešnikove barve, ki se hitro širijo. Obolelo tkivo se pogrezne, pod površino pa je sluzasta kašasta masa. Na gnilih mestih se v vlažnem vremenu pojavi prašnata sivkasta plesniva prevleka. Kasneje lahko nastanejo tudi drobni beli sklerociji, ki kasneje počrne.

Schuetz

Sive prevleke konidijev, ki se pri dotiku pretvorijo v prah; napada odmrle dele rastline, posebno ostanke cvetov, pri hujših napadih prodre tudi v zdravo tkivo; pri višji temperaturi se širjenje glivice ustavi.

Vardjan

Siva plesen; siva prevleka na površini stebla; saprofit, napada zelo oslabljene rastline.

Sclerotinia fuckeliana je v rastlinjakih sicer zelo razširjena (našel sem jo skupaj z Aspergilusi in Mucorji v plodovih plesnivih mamilarij in obdajajočem obolelem tkivu, v gnilih tilandsijah ter v razkrajajočih se ostankih kaktusov, ki so jih fuzariji že razkrojili), vendar nisem zasledil niti en primer z zgoraj opisanimi znaki obolenja, koder bi našel omenjeno glivico kot globalnega napadalca.

Rdeča gniloba

Fusarium (oxysporum, dimerum var. violaceum in druge)

Andersohn

Sušica; obolenje se širi od korenin navzgor po prevodnem snopju; tipično rdeče obarvanje stržena oz. prevodnega snopja, korenine pa razpadejo in ostanejo le vlaknaste štrene; na prizemnem delu rastline kmalu nastane rdečkasta ali vijoličasta prevleka spor; najpogosteje na členkarjih, a tudi na kroglastih rastlinah in stebrih.

Haude

Odmiranje korenin, stržen pordeči od spodaj navzgor, na povrhnjici pa nastane volnata rdečkasta ali bela plesniva prevleka.

Hecht

Rjava vodena gniloba, ki napada od korenin navzgor, vendar koreninski vršički pogosto ostanejo neoboleli; rastlino zlahka iztrgamo iz zemlje, saj se gnile korenine odtrgajo; gnila rastlina se sesede in posuši. Žilno snopje je rjavkasto obarvano, obolela površina je svetleče belkasto, rožnato ali vijolično obarvana z rdečkasto prevleko spor. Gliva se lahko prenaša naprej z vbodi insektov ali okuženih bodic, kjer vrh rastline posivi in se rahlo posede, vendar ni drugih simtomov.

Schuetz

Vodena gniloba od korenin navzgor, pri poškodbah tudi od vrha rastline navzdol; napada predvsem gosto posajene starejše sejance, na katerih nastane bela ali rožnata prevleka plesni.

V večini primerov sem v glivičnih gnilobah z različnimi znaki obolenja (pege, vodeno gnitje, različno obarvanje obolelega tkiva) vrst našel glivice iz rodu Fusarium. Natančnejši opisi bodo v nadaljevanju.

Plutavost

Gleosporium ammoenum, G. josephynae, G. opuntiae, G. cactorum

Haude

Ožig, plutavost; nastanek obrobljenih, vdrtih temnorjavih ali črnih ploskev, iz katerih teče rjava tekočina. Iz napadenega tkiva nastane vdrta trda plutasta tvorba.

Hecht

Nastanek raznih okroglih svetlorjavih do rdečerjavih vdrtih peg z temnordečerjavim robom. Tkivo se izsuši, otrdi in postane skorjasto-plutasto. Na obolelih mestih se pojavijo rumenkaste ali rjaste tvorbe eliptičnih ali valjastih brezbarvnih spor.

Sušica

Helminthosporium cactivorum (Drechslera cactivora)

Andersohn

Sušica; posedanje, krčenje in mumificiranje sejancev; na rastlini nastane žametna zelena prevleka spor; bolezen se iz okužene rastline hitro širi v kolobarjih na ostale; širi se le pri nizkih temperaturah in visoki vlagi.

Haude

Stebelna črna gniloba; steklasto tkivo s temnovijolično ali črnozeleno prevleko na temenu ali bazi; počrnitev sejancev; deluje predvsem v vročini.

Hecht

Krčenje in sušica sejancev, stare rastline napade poredko; na bazi rastline nastanejo temne steklaste pege, kjer se tkivo zmehča, madež pa se hitro širi; na površini nastane žametno olivnozelena, temnovijolična ali črnozelena prevleka spor; napada pri visoki temperaturi in vlagi.

Schuetz

Sušica sejancev, ki se v dveh dneh skrčijo, stare rastline napada redko; do infekcije pride skozi reže v povrhnjici.

Vardjan

Mokra gniloba; najprej nastanejo temne steklaste pege; gniloba se širi od korenin navzgor, rastlina se prekucne in skrči v mumijo.

Glivic vrste Drechslera cactivora pri svojih poskusih nisem našel niti v tipičnih opisanih primerih, ko se obolenje širi med sejanci v krogih (v teh primerih sem vedno določil fuzariozo). Tudi pri setvah te glivice nisem zasledil. Glivica je očitno ugotovljena na kaktusih le v Evropi, zato menim, da je povezava s kaktusi vprašljiva.

Krastavost

Diplodia opuntiae, Hendersonia opuntiae, Phyllostica concava, Leptodermells opuntiae, Melanos sp.

Haude

Krastavost; v jeseni nastanejo okrogle-ovalne rjavkaste, svetlosive ali črne površinske pege, ki so rumenorjavo obrobljene. Gliva napade primarno skorjo do globine nekaj milimetrov.

Hecht

Krastavost opuncij; nastanek neenakomernih okroglih ali eliptičnih rjavih do črnih krast, obrobljenih z rumenorjavim robom. Obolenje se počasi širi in lahko pokrije večji del rastline. Odmrlp tkivo kasneje razpade, se osuši in obledi. Odmrla plast primarne skorje se loči v ploščah.

Povzročiteljev krastavosti v svojih poskusih nisem iskal, saj vzorci, vzeti s površine rastlin, ne dajo prave slike o povzročiteljih obolenja. V tkivu pod krastavimi tvorbami omenjenih glivic nisem našel.

Padavica

Phytium debayranum, P. cactacearum in drugi

Hecht

V kulturi o okužbah le ugibajo, omenjene so le kot možne setvene padavice!

Schuetz

Padavica sejancev; najprej nastane micelij na površini substrata, nato napade rastline, ki se nagnejo na stran, kjer tkivo razpada. Gliva raste v vročih soparnih dneh; pod 7°C gliva ne raste, obolela mesta pa prekrije debela skorja, katero lahko kasneje odluščimo od zdravega tkiva.

Vardjan

Padavica; uniči tkivo ob koreninskem vratu, ki počrni in zgnije.

Rjava gniloba

Phytophtora omnivora (sin. Phytophtora cactorum)

Andersohn

Bolezen mokrih korenin, ki se širi v rastlino zaradi okužene zemlje; obolelost stebelne baze in brozgavo gnitje tkiva

Haude

Koreninska in stebelna gniloba; gnitje jedra od korenin navzgor; tkivo postane temnorjavo in smrdi po gnilem krompirju.

Hecht

Bolezen mokrih korenin, ki se širi navzgor in obarva gnilo tkivo rjavo, sploh na bazi rastline.

Schuetz

Rjava gniloba korenin in bazalnega dela, ki se hitro širi navzgor; nastajajo rjave pege, ki se včasih zasušijo in jih lahko odluščimo do zdravega tkiva.

Vardjan

Kaktejina plesen; gnitje jedra od korenin navzgor; gnilo tkivo postane rjave barve.

V poskusih glivic Phytium in Phytophtora nisem našel v obolelih tkivih. Predvidevam, da so se znašle med povzročitelji obolenj kaktusov zaradi pogostosti v naravi pri nas in zaradi podobnosti nekaterih obolenj kaktusov s padavicami trav in zelenjavnih sejancev. Glivice teh dveh rodov pri nas povzročajo padavico kalčkov.

Mokra gniloba

Rhizoctonia sp.

Andersohn

Vodna gniloba sejancev in potaknjencev od korenin navzgor; zadrževanje kaljenja in rasti sejancev.

Schuetz

Napada predvsem sejance; na koreninskem vratu napadene rastline se nagnejo na stran. Podobni simptomi kot Phytium.

Koreninska gniloba

Sclerotium cacticola

Hecht

Koreninska bolezen opuncij; korenine obolijo in rastlina odmre. Na odmrlih delih najdemo 1-2 mm velike okrogle ali podolgovate, najprej bele, nato sive do rjave sklerocije.

Pegavost

Staganospora assans

Schuetz

Pegavost primarne skorje, ki se širi v intervalih, dokler ne prekrije večji del rastline; napada predvsem spomladi in poleti.

Tudi teh glivic pri svojih analizah nisem našel. Rekel bi, da so nekatere vrste glivic odkrite v redkih primerih obolenj kaktusov v Evropi, kar sicer zadostuje za vpis glivice kot možnega povzročitelja obolenja na neki rastlini v kataloge rastlinskih bolezni, vendar pa to še ne pomeni, da se obolenje redno pojavlja v rastlinjakih in da bo imelo prav take znake obolenja, kot je opisano v literaturi.

Poleg opisanih obolenj naštevajo avtorji še razne ožige zaradi različnih vzrokov, pretežno glivičnih napadov (Andersohn) brez navedbe vrste povzročitelja. V novejših knjigah so avtorji bolj previdni in opisujejo glivične napade v splošnem brez navedbe povzročiteljev. Za večino primerov bi rekel, da so diagnoze postavljene brez mikološke determinacije glivice, precej primerov, predvsem krastavosti in pegavosti, pa je celo v resni literaturi obdelano precej nenatančno.

Naprej Tretji del

AstroKaktus.com
Navodila za gojenje
Slovar pojmov

Rod Pachypodium

Volnata uš

Lophophora williamsii, Peyotl

Kaktus

Prva o kaktusarstvu

Druga o kaktusarstvu

Slabe strani zbiranja kaktusov

Kaktusarski zakoni

Zemlja za kaktuse

Fizikalne lastnosti substratov

Kaljivost semena in dormanca

Presnova kaktusov - uvod

Presnova kaktusov - preživetje v puščavi

Presnova kaktusov - razmnoževanje

Presnova kaktusov - zgradba kaktusov

Presnova kaktusov - organi kaktusov

Presnova kaktusov - funkcija reber

Presnova kaktusov - struktura tkiv I

Presnova kaktusov - struktura tkiv II

Presnova kaktusov - koreninski sistem

Presnova kaktusov-kemijske sestavin tkiv

Procesi presnove - CAM presnova

Procesi presnove - svetloba

Procesi presnove - ohranitev vode

Presnova kaktusov - Vreme

Presnova kaktusov - Bolezni

Ogrevanje rastlinjaka

Alternativno gojenje kaktusov

Sočasno cvetenje kaktusov

Astrophytum asterias cv. Super Knipping

Vegetativno razmnoževanje havortij

Kaktusi in digitalna fotografija

Sejem FlormartMiflor v Padovi

Radioaktivnost in kaktusi

Blosfeldia liliputana Werdermann

Glivična obolenja kaktusov I

Glivična obolenja kaktusov II

Glivična obolenja kaktusov III

Glivična obolenja kaktusov IV

Glivična obolenja kaktusov V

Glivična obolenja kaktusovh VI

Glivična obolenja kaktusov VII

Glivična obolenja kaktusov VII

Frailea grahliana

Discocactus horstii Buin & Bred

Kaj je Cintia odieri

Notocactus kovaricii (Haw.) Krainz

Neolloydia lophophoroides (Werd.)And.

Prezimni kaktusi I

Prezimni kaktusi II

Prezimni kaktusi III

Prezimni kaktusi V

Prezimni kaktusi IV

Če je seme zanič VI

Če je seme zanič V

Če je seme zanič IV

Če je seme zanič III

Če je seme zanič II

Če je seme zanič I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson II

Rod Sclerocactus II

Rod Sclerocactus I

 

Copiright - Zvone Rovšek
Domena Kaktu.si je nastala 1. aprila 2009.