Kaktu.si

Informativni center Kaktu.si

Sponzor
AstroKaktus
Portal za informiranje in obveščanje slovenskih ljubiteljev kaktusov in drugih sočnic
AstroKaktus
 
Forum Podatki Članki Koledar del Zanimivosti Povezave Zbirke Kontakt

Cepljenje kaktusov

Namen cepljenja kaktusov

Cepljenje kaktusov je način razmnoževanja in ohranjanja bolj zahtevnih vrst kaktusov, pogosto pa se cepi kaktuse tudi zaradi hitrejše rasti. Princip cepljenja kaktusov je podoben kot pri sadnem drevju: na trpežno podlago cepimo občutljiv cepič, ki necepljen ne bi dobro uspeval. Pri kaktusih namreč obstajajo vrste, ki dolgoročno v našem okolju nimajo možnosti preživetja. To so na primer kaktusi iz rodov Sclerocactus in Pediocactus, kaktusi Echinocactus horizonthalonius, E. polycephalus in Pyrrhocactus umadeave, pogosto pa se cepijo tudi Echinomastus, Ariocarpus, Discocactus in podobni. Slednji preživijo tudi necepljeni, vendar je pogosto namen cepljenja tudi na vsak način ohraniti primerek. To se pogosto pojavlja pri ogroženih vrstah, na primer mleček Strombocactus disciformisEuphorbia columnaris, ki je v naravi skoraj izumrl, vendar se ohranja precej cepljenih primerkov v zbirkah. Ker cepljeni kaktusi rastejo hitreje, se ceplenje uporablja tudi za zelo počasi rastoče vrste, kot so Blossfeldia, Aztekium in Strombocactus.

Cepljenje je priporočljivo tudi za začetnike, ki želijo na vsak način gojiti bolj zahtevne vrste. Trmasto vztrajanje pri gojenju zahtevnih rastlin na lastnih koreninah brez pravega predznanja ali dobrih pogojev za gojenje je obsojeno na neuspeh, razočaranje pa običajno prepriča mlajše nadebudneže, da vseeno posežejo po nožu. Cepljenje je sicer enostavno opravilo, po drugi strani pa sčasoma postane prava znanost, zato sem jo opisal v tem poglavju o cepljenju.

Reševanje nagnitih in okuženih kaktusov s cepljenjem je običajno obsojeno na neuspeh, vendar imajo taki primerki še vedno več možnosti za preživetje kot necepljeni.

Še beseda o izrazu cepljenje: v slovenskem jeziku sta poznani in pravilni obe besedi, cepljenje in ceplenje, zato sem tudi v tem tekstu uporabil oba.

Osnovni princip cepljenja

Strombocactus disciformisPri cepljenju odrežemo podlagi vrh in nanjo pritrdimo primerno obrezan cepič. Bistveno pri cepljenju kaktusov je, da cepič pritrdimo tako, da se kambija cepiča in podlage stikakta vsaj na enem mestu.

Kambij je žilno snopje, ki v v steblu kaktusa skrbi za prenos snovi po rastlini. Ko kaktus horizontalno prerežemo, na sredini vidimo svetlejši krog, ki je pri nekaterih kaktusih proti koreninam olesenel. Najboljši rezultat pri cepljenju kaktusov dosežemo, če spojimo mlada tkiva, zato moramo podlago prirezati ravno prav visoko, cepič pa mora biti čim mlajši. Običajno so rezultati najboljši, če je brst, uporabljen za cepič star eno do tri leta s premerom enega do treh centimetrov. S tako velikimi cepiči bomo imeli tudi najlažje delo.

Na sliki desno je stržen s kambijem v starem Echinocactus grusonii. Če je kambij tako olesenel, na uspešno spajanje s podlago ne smemo računati.

Orodje in material

Za cepljenje potrebujemo vitalno podlago za cepljenje kaktusov, zdrav cepič in ustrezno orodje.

Podlaga naj bo izbrana glede na način vzgoje in na vrsto cepiča. Nekateri cepiči utegnejo biti nekompatibilni s podlago.

Orodje za cepljenje kaktusov

Pri cepljenju bomo potrebovali oster nož, pinceto ali klešče, gumice ali narezana stekelca, alkohol in dobro merico previdnosti. Nekateri si za fiksiranje cepiča na podlago izdelajo stojalce z gibiljivo glavo na jekleno vzmet in cepič na podlago enostavno stisnejo kot s kleščami.

Cepič lahko na podlago pritrdimo tudi z bodico kaktusa, vendar danes te metode ne uporablja nihče. V preteklosti je bila pogosto uporabljena za cepljenje epifilov.

Najboljši čas za cepljenje kaktusov

Teoretično lahko cepimo skoraj kadarkoli, vendar izkušnje kažejo, da so najboljši rezultati cepljenja v maju in juniju. Nekateri češki avtorji propagirajo zgodnje spomladansko cepljenje na neaktivno podlago. To je mišljeno predvsem za Eriocereus jusbertii, vendar moje izkušnje kažejo nasprotno. Cepič in podlaga naj bosta v aktivni rasti.

Konec julija in avgusta se v rastlinjakih zaradi visoke vlage pojavijo insekti in razne okužbe z glivicami. Najbolj nevaren čas je od začetka avgusta do sredine septembra. V tem času se cepiči sicer sprimejo s podlago, vendar se pojavi visok odstotek okuženih cepljenk in zavrnitve, ki so posledica okužbe na spoju, v nekaterih primerih pa tudi sluzi, ki se izloči iz podlage ali cepiča. To zadnje je posebno izrazito pri opuncijah.

Strombocactus disciformisJeseni sicer lahko cepimo, vendar je dobro, da se cepič že v prvi sezoni dobro zraste s podlago. Na primer, jeseni cepljeni sejanci na Echinopsis se sicer dobro sprimejo, vendar jih čez zimo podlaga 'potegne vase'.

Postopek cepljenja kaktusov

Podlage narežemo že eno sezono prej, da se dobro ukoreninijo. Možno je tudi cepljenje na neukoreninjene podlage, vendar jih vsaj desetina propade. Ko posedujemo več cepljenih kaktusov, lahko pridelamo dovolj novih podlag z ukoreninjanjem brstov, ki poženejo iz podlag pod cepljenimi kaktusi. Če pa teh ni dovolj, kupimo nekaj preverjenih vrst podlag, ki jih potem režemo za podlage.

Drobne in olesenele kaktuse odstrižemo kar s sadnimi škarjami, debelejše in mehke podlage pa z nožem. Pri dolžini podlage računajmo na to, da bo do uporabe še nekaj zrastla.

Kaktusi za podlage se običajno hitro ukoreninijo, zato tretiranje z rastnim hormonom ni potrebno.

Izbira dobre podlage za cepljenjePriprava podlage za cepljenje

Dobro ukoreninjeno podlago imejmo posajeno v zadosti velik lonček z ravnim dnom, sicer se bo pri obrežitvi s stekelcem prevračal. Če pritrdimo cepič z gumico, o tem ni treba razmišljati. Nekaj dni pred cepljenjem podlage zalijmo, da se ne bodo po cepljenju preveč sesedle.

Pred cepljenjem običajno porežem tudi korenine, ki so rastle iz lončka skozi spodnje luknje. Če so debele, jih odrežem s kratkim nožem. Do sedaj se še ni zgodilo, da bi se podlaga na ta način okužila.

Čistoča pri delu

Pri cepljenju pogosto pride do okužb, zato je pri delu potrebna čistoča. Najprej si običajno očistim prostor, Izbira dobre podlage za cepljenjeodstranim smeti z morebiti okuženim materialom, počistim delovno mizo in se nazadnje spravim k dezinfekciji orodja. Nož, pinceto, škarje in ostalo orodje pred uporabo operem z vodo in ga pustim, da se odcedi in osuši. Pred rezanjem nož polijem z alkoholom in ga obrišem s papirjem. Dober bo navaden toaletni papir, boljšega, pa tudi cenejšega pa dobite v kakšni kmečki zadrugi.

Za cepljenje uporabljam dolg kuhinjski nož, katerega občasno pred cepljenjem nabrusim s finim brusnim kamnom. Zelo dobre so tudi britvice ali skalpel, vendar je za raven enakomeren rez najbolj priročen nož. Ta je pri zelo bodičastih podlagah skoraj nepogrešljivo orodje.

Za nabrizgavanje alkohola so najboljše plastične laboratorijske puhalke. Za razkuževanje naj bi bil sicer boljši 67% alkohol, vendar uporabljam kar nerazredčen 96% denaturiran alkohol. Ta se na orodju tudi hitreje posuši. Tudi tega dobite v kmečkih zadrugah ali v tehničnih trgovinah, lekarniški bo precej dražji.

Med ceplenjem izklopim tudi ventilatorje, da ne pride do prenašanja prahu in glivičnih trosov.

Obrezovanje podlage

Izbira dobre podlage za cepljenjePodlagi najprej odrežemo vrh, vendar tako visoko, da bo neposredno pred cepljenjem še vedno mogoče narediti končni rez. Če so bodice goste in debele, na primer pri Trichocereus pasacana ali pri Ferocactus glaucescens, najprej porežimo areole z bodicami. Te najlažje porežemo tako, da s konico noža zarežemo od spodaj navzgor na bočni strani kaktusa, približno na mestu, kjer bo kasneje potekal končni rez. Ko prerežemo notranji del podlage, bomo zlahka prerezali tudi areole z debelimi bodicami. Če pa je kaktus gol ali so bodice drobne, pa kaktus primemo s pinceto ali s kleščami in naredim en močan rez, seveda proč od sebe, tako, da je pinceta pravokotno na smer reza. Če režemo vzporedno s pinceto, se nam utegne kaktus izmuzniti in ne samo, da bo rez neuspešen, lahko se nam zgodi tudi kakšna nesreča.

Če pričakujemo, da se bo podlaga nožu upirala, jo z vrhom naslonimo ob rob mize in naredimo rez pravokotno glede na rob mize.

Podlagi takoj konično prirežemo rebra, saj se bo tkivo malo sesedlo. Režemo od zgoraj navzdol. Pri debelih podlagah se raven rez brez obrezovanja reber usloči in tam po zalivanju zastaja voda. To v nekaterih primerih povzroči gnitje zdravega cepiča.

Pred dokončnim spajanjem odrežemo tanek zgornji sloj tkiva in ga v primeru, ko nimamo pripravljenega cepiča, pustimo na podlagi. Tako bo tkivo do spajanja ostalo vlažno.

Izbira dobre podlage za cepljenjePriprava cepiča in spajanje

Cepič naj bo primerne velikosti in zdrav. Običajno je to manjši brst, zato ga prijemamo s pinceto. Odrežemo mu spodnji del, nato pa ga konično prirežemo. Podobno kot pri podlagi, pustimo malo tkiva na spodnji strani, tako da lahko pred spajanjem naredimo še en tanek rez.

Izbira dobre podlage za cepljenjeČe je cepič podolgovat, ga lahko prirežemo postrani, kot je prikazano na sliki. Če je podlaga široka, je dobro, če ga porežemo tudi ob straneh.

Ko sta podlaga in cepič obrezana, še enkrat dezinficiramo nož, odrežemo podlagi tanek sloj tkiva na vrhu podlage in enako tanek sloj cepiča na spodnjem delu. Če smo rez že naredili in pustili prekritega s tanko plastjo tkiva, to samo odstranimo. Nato spojimo cepič s podlago in ga fiksiramo, bodisi z gumicami, bodisi s stekelcem. Obtežitev naj bo primerna velikosti cepiča in podlage.

Najenostavnejši način obtežitve cepiča je verjetno obtežitev s stekelcem. Če je teža stekelca premajhna, nanj položim že dodatno utež, na primer matico, vijak, kladivo, macolo, traverzo...

Izbira dobre podlage za cepljenjeNa koncu je zadeva videti takole.

Ne pozabimo na označevanje cepljenk.

Odstranjevanje obtežitve

Dobro je, če je po cepljenju prostor nekaj dni suh, zato cepljenje planirajmo dva dni po zalivanju. Če so podlage izsušene, jih lahko previdno zalijemo, vendar to počnimo zjutraj, da se do večera voda na površinah posuši. Če bomo vse skupaj zalili s pršenjem, bo voda pod stekelcem ostala še kakšen dan in se nam utegne cepič okužit.

Stekelca iz enoletnih sejancev odstranim še isti dan, običajno po nekaj urah, iz večjih cepičev pa po nekaj dneh. Uspešnost cepljenja ne preverjamo s premikanjem cepiča, ker se bo ta dokončno vrasel šele v nekaj mesecih. Cepljenke damo na običajno mesto in ravnamo z njimi kot z ostalimi podlagami. Cepljenke namreč niso občutljive tako kot so bili cepiči.

Ukoreninjanje odrezanih cepljenk

Pogosto se odločimo, da veliko cepljenko odrežemo in ukoreninimo. To je ponavadi uspešno, pogosto pa odrezan cepič ponovno cepimo. Spodnji del cepiča požene brste, ki jih lahko precepimo. Na tak način lahko uspešno in hitro razmnožimo zelo redke in počasi rastoče vrste kaktusov.

V primeru, da podlaga odmre, cepič pa je videti zdrav, pogosto ne pride do uspešnega ukoreninjanja cepiča. To se opaža pri večjih cepičih iz odmrlih podlag opuncije. V teh primerih je bolje cepiču odrezati spodnji del in ga koreniniti kot odrezan potaknjenec, sicer na korenine lahko čakamo leta.

Povzetek

Uspešno cepljenje torej pogojujejo faktorji:

- podlaga in cepič naj bosta v intenzivni rasti
- cepljenje je najbolj uspešno v suhem vremenu
- nasprotno velja za pereskiopsis; tega je dobro celo pokrit
- cepi se na mlado tkivo
- cepi se lahko tudi na neukoreninjene brste, vendar je uspeh malo slabši
- obtežitev naj bo primerna velikosti cepiča
- obtežitev se lahko (predvsem tudi lažje) izvede s stekelci in podobnimi predmeti. Za uporabo gumice morate imeti ravno podlago, idealen cepič in jeklene živce.
- obtežitev se na sejancih pusti le nekaj ur, za večje cepiče nekaj dni
- če potegne podlago skupaj, se obtežitev pusti dlje; ko se podlaga napne, ta lahko cepič dvigne in ga odlušči
- nož naj bo gladek, najboljše so sveže britvice, vendar je z njimi težko delat
- če so prisotni škodljivci - rdeči pajki, mrtvaške mušice ali kakšni drugi insekti, bo rez okužen, krivili bomo pa nerazkužen nož
- nekatere podlage niso kompatibilne s cepiči (npr. opuncije za P. papyracantha, Pune itd)
- jesensko cepljenje je sicer uspešno, vendar je dolgoročno odstotek preživetja slab
- za neuspeh je vedno kriva nenatančnost (slab rez, nečisto delo, poenostavljanje pri rezu, uporaba slabih podlag, ceplenje ob nepravem času itd.)

Težave

Pri cepljenju sta najpogostejši težavi nesprijet cepič in podlaga ter okužbe. Poglejmo vzroke.

Izbira dobre podlage za cepljenje

 

Izločanje sluzi

Po ceplenju se na cepiču ali na podlagi pojavi močno izločanje sluzi. Večinoma se zasuši, pogosto pa splesni.

Sluz se izloča iz sluznih kanalov iz rastline. Nekatere vrste kaktusov je vsebujejo več, nekatere manj. Sluz na spoju med cepičem in podlago povzroči neprevoden sloj, ki povzroči ločenje cepiča. Težavo zmanjšamo, če cepič pred dokončnim fiksiranjem pritisnemo na rez podlage in ga malo premikamo sem ter tja.

Sluz je možno delno odstraniti tako, da kapljice poberemo s toaletnim papirjem. Če ne drugega, vsaj zmanjšamo količino vlage in s tem možnost okužbe.

Izbira dobre podlage za cepljenje

 

Cepič odpade takoj po odstranitvi obtežitve:

kambij cepiča ni bil pravilno nastavljen na kambij podlage;

premajhna obtežitev

če je površina rjavkasta: okužba

Izbira dobre podlage za cepljenje

 

Cepič (sejanec) se zelo dobro sprime, vendar se čez čas dvigne in izpod njega zraste brst podlage:

previsoko odrezana podlaga. Najpogosteje se to pojavi pri cepljenju na echinopsis, ki ga je treba prirezati zelo nizko, vendar še vedno tako visoko, da ima prevodno snopje premer 2-4 mm.

Izbira dobre podlage za cepljenje

 

 

Podlaga bujno brsti, cepič pa ne raste, čeprav je trdno zraščen:

cepič nima dobre rastne sposobnosti ali pa ni kompatibilen s podlago. Pogost primer so cepiči Pyrrhocactus.

 

Izbira dobre podlage za cepljenje

 

Cepič raste počasi, podlaga pa neprestano brsti:

šibak spoj ali neprimerna podlaga

Izbira dobre podlage za cepljenje

 

Cepič kakšno leto ali dve dobro raste, nato pa se rast ustavi. Če cepič odlomimo, je pod njim rjava olesenela plast:

nekompatibilnost cepiča s podlago; zasušena plast sluzi; okužba,

Izbira dobre podlage za cepljenje

 

 

Cepič raste, vendar se sčasoma pokaže, da je priraščen slabo, vendar ne odpade:

slab spoj, pogosto zaradi premajhne obtežitve, vendar ni okužbe. Kaktus bo treba pravočasno precepiti.

Izbira dobre podlage za cepljenje

 

 

Na podlagi se pojavijo črne pege, ki se postopno širijo. Podlaga in cepič pogosto zgnijeta:

okužba, običajno po cepljenju v avgustu. Če pravočasno odrežemo okuženo tkivo, bomo morda cepljenko še rešili.

Izbira dobre podlage za cepljenje

 

 

Črna snov na spoju:

okužba pri ceplenju, ki se bo v vlažnem vremenu verjetno razširila.

Izbira dobre podlage za cepljenje

Med cepičem in podlago je vrzel; površina je rdečkasto rjava:

slab spoj; cepljenka je okužena z rdečim pajkomIzbira dobre podlage za cepljenje

Izbira dobre podlage za cepljenje

 

Težava, imenovana upanje umre zadnje:

Cepljenje areol in mamil je bilo v preteklosti že omenjeno, v zadnjem času pa se uporablja za ceplenje Digitostigma caput-medusae. Če cepimo mamilo brez areole in to še na napačno podlago, bomo zaman dolga leta pričakovali brstenje v novo rastlino.

AstroKaktus.com
Navodila za gojenje
Slovar pojmov

Rod Pachypodium

Volnata uš

Lophophora williamsii, Peyotl

Kaktus

Prva o kaktusarstvu

Druga o kaktusarstvu

Slabe strani zbiranja kaktusov

Kaktusarski zakoni

Zemlja za kaktuse

Fizikalne lastnosti substratov

Kaljivost semena in dormanca

Presnova kaktusov - uvod

Presnova kaktusov - preživetje v puščavi

Presnova kaktusov - razmnoževanje

Presnova kaktusov - zgradba kaktusov

Presnova kaktusov - organi kaktusov

Presnova kaktusov - funkcija reber

Presnova kaktusov - struktura tkiv I

Presnova kaktusov - struktura tkiv II

Presnova kaktusov - koreninski sistem

Presnova kaktusov-kemijske sestavin tkiv

Procesi presnove - CAM presnova

Procesi presnove - svetloba

Procesi presnove - ohranitev vode

Presnova kaktusov - Vreme

Presnova kaktusov - Bolezni

Ogrevanje rastlinjaka

Alternativno gojenje kaktusov

Sočasno cvetenje kaktusov

Astrophytum asterias cv. Super Knipping

Vegetativno razmnoževanje havortij

Kaktusi in digitalna fotografija

Sejem FlormartMiflor v Padovi

Radioaktivnost in kaktusi

Blosfeldia liliputana Werdermann

Glivična obolenja kaktusov I

Glivična obolenja kaktusov II

Glivična obolenja kaktusov III

Glivična obolenja kaktusov IV

Glivična obolenja kaktusov V

Glivična obolenja kaktusovh VI

Glivična obolenja kaktusov VII

Glivična obolenja kaktusov VII

Frailea grahliana

Discocactus horstii Buin & Bred

Kaj je Cintia odieri

Notocactus kovaricii (Haw.) Krainz

Neolloydia lophophoroides (Werd.)And.

Prezimni kaktusi I

Prezimni kaktusi II

Prezimni kaktusi III

Prezimni kaktusi V

Prezimni kaktusi IV

Če je seme zanič VI

Če je seme zanič V

Če je seme zanič IV

Če je seme zanič III

Če je seme zanič II

Če je seme zanič I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson II

Rod Sclerocactus II

Rod Sclerocactus I

 

Copiright - Zvone Rovšek
Domena Kaktu.si je nastala 1. aprila 2009.