Kaktu.si

Informativni center Kaktu.si

Sponzor
AstroKaktus
Portal za informiranje in obveščanje slovenskih ljubiteljev kaktusov in drugih sočnic
AstroKaktus
 

Astrophytum asterias

cv. Super Knipping, sp. fut.

Kdor je pred leti naročil seme kaktusov pri belgijskem prodajalcu de Herdtu, je lahko v ceniku opazil fascinantno obliko kultivarja zvezdastega astrofita z močno poudarjenim vzorcem belih pik. Seme je prodajal pod imenom Astrophytum asterias cv. Super Kabuto (na sliki spodaj) in iz imena sem sklepal, da so si ga izmislili Japonci.

Seme sem seveda kupil in po dveh ali treh letih ugotovil, da je rastlina iz tega semena res Astrophytum asterias cv. super Kabuto, vendar le kot forma Speckless, ki pa je zelo podobna navadnemu, malo bolj oguljenemu Astrophytum asterias.

Čez leta mi je v glavo šinila ideja, da bi lahko nadebudni Japonci pogruntali še kaj boljšega, na primer križanec, ki bi bil lep in obenem še koristen. V ta namen sem narisal predlog, kako naj bi bila ta rastlina videti in ga ponujam v delo.Astrophytum asterias super KabutoZa uporabo ideje bom izvajalcem zaračunal le 5 procentov od prodaje koristnega dela rastline.Tistemu, ki uspe križanec, ki bi po odstranitvi ponovno pognal koristne dele iz areole, računam samo 3 procente, vsamo razširjanje rastlin pa se ne bom vtikal.

Slika levo je vzeta iz semenskega cenika de Herdt iz leta 1992.

Pri vsem tem sem povsem prepričan, da bodo Japonci spet boljši od drugih in naredili Astrophytum cv. Super Imbus. Vsekakor bo rastlina postala ekološko zelo pomembna, ker pričakujem, da bo izločala težke kovine iz okolja, predvsem krom in nikelj.

Astrophytum asterias super Knipping

Etikete za označevanje!

24 maja je bil portal obnovljen s svežimi podatki. Zamenjan je tudi menu.

Novost tega tedna!

Obregonia denegrii

Stapelia_olivaceae

Rastline lahko naročite ali kupite v vrtnariji Astrokaktus. Premer rastlin 3 cm.

Copiright - Zvone Rovšek