Kaktu.si

Informativni center Kaktu.si

Sponzor
AstroKaktus
Portal za informiranje in obveščanje slovenskih ljubiteljev kaktusov in drugih sočnic
AstroKaktus
 
Forum Podatki Članki Koledar del Zanimivosti Povezave Zbirke Kontakt

Uporaba kaktusov v hortikulturiAzteški grb

Odkritje kaktusov in njihove dekorativne vrednosti

Pomen kaktusov v starih kulturah

Kaktus je po naključju postal del simbola azteške kulture. Mesto Tenochtitlan, danes Mexico City, je bil osnovano na prerokbi Azteškega vrača in ta prerokba naj bi vključevala kaktus. Iz severa priseljeni Azteki naj bi po prerokbi vrača postavili svoje mesto na kraju, kjer je na vrh visokega kaktusa priletel in sedel orel s kačo v krempljih. Ta kraj je bil na visoki mehiški planoti, kjer stoji danes eno najbolj onesnaženih mest na svetu - Mexico City.

Slika: http://www.rebadave.com/.a/6a00d83490636b69e201347fe039ed970c-800wi

Kakšno vlogo so imeli kaktusi v starih Azteških in inkovskih kulturah, ni veliko znanega. Znano je, da so se uporabljali kot obredne rastline, od uporabe halucinogenih in zdravilnih rastlin pa do iniciacije mladeničev in mučenja nasprotnikov z nabadanjem na velike sodaste kaktuse.

MelocactusŠirjenje prvih kaktusov po Evropi

Prve kaktuse je v Evropo prinesel že Krištof Kolumb. Iz otoka Hispaniola, kjer se je izkrcal, je prinesel melokaktuse. Ti so vzbudili veliko pozornosti, saj v starem svetu ni bila poznana nobena podobna rastlina Po odkritju novega sveta in kaktusov so raziskovalci prinašali v Evropo nove in nove vrste. To je povzročilo nastajanje zbirk kaktusov, vrtov kaktusov in nasadov kaktusov v botaničnih vrtovih.

Vrtovi kaktusov v preteklosti

Botanični vrtovi, zbirke in nasadi kaktusov po svetu

Botanical garden BerlinŽe najstarejši botanični vrtovi v starem svetu so zelo hitro vključili kaktuse in druge sočnice v svoje prostore. Najstarejši vrtovi - Kew, Berlinski botanični vrt, Huntington botanical garden in drugi - so uredili posebne nasade, kjer so bili kaktusi predstavljeni tako kot botanične vrste kot tudi urejeni nasadi s čimbolj naravnim videzom. Sčasoma so nasade s kaktusi postavili tudi bogati zbiralci, v krajih, kjer pa klima omogoča zunanje nasade, pa so nastali veliki nasadi, vključeni v okolje ali arhitekturo.

Slika: botanični vrt Berlin

Slika: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Botanical_Garden_Berlin_-_Cacti_House.jpg

Zunanji nasadi kaktusov

Jardin de Cactus na otoku Lanzarote

Jardin de Cactus na otoku LanzaroteV dvajsetem stoletju so kaktuse v naravi raziskovali večinoma nemški in češki raziskovalci, ki so z odkritjem novih vrst spodbujali večinoma zasebne zbirke rastlin, dekorativno vrednost pa so izkoristili arhitekti, ki so predvsem v mediteranskem okolju kaktuse vključili v arhitekturo. En tak primer je Jardin de Cactus na otoku Lanzarote v Kanarskem otočju.

Slika: http://www.huldasailing.com/images/atlantic%20islands/Cactus%20garden.JPG

Ta nasad, čudovito vključen v arhitekturo, je izdelan v jami, kjer so kopali vulkanski pesek. Klima Kanarskih otokov je blaga, zato tam uspevajo le nižinski kaktusi, ki ne prenašajo velikih temperaturnih nihanj. Nasad je po vrstni raznolikosti šibak, saj ne vsebuje za poznavalce zanimivih rastlin, za poprečnega obiskovalca pa naredi velik vtis, saj je arhitekturno in estetsko izredno usklajeno oblikovan.

Jardin de Cactus v Monaku

Jardin de Cactus v MonakuTam kjer klima to omogoča, so nastali razni manjši in večji nasadi kaktusov in drugih sočnic. Tako klimo v Evropi omogoča mediteransko okolje, kjer prezimi precejšnje število kaktusov in drugih sočnic. Najbolj znan, pa tudi največji je vsekakor nasad kaktusov v Monaku. Vzpetina nad mestom je urejena s potmi, ki vodijo do orjaških kaktusov. Te so pripeljali iz narave. Nasad je bogat z vrstami, med katerimi se pojavljajo tudi za mraz bolj občutljive rastline. Kljub toplem podnebju je pred letom 2000 zbirka pomrznila in so precej rastlin nasadili ponovno.

Jardin de Cactus v Monaku je primer široko zastavljenega cilja z dolgoročnimi finančnimi interesi. Za postavitev tako velikega nasada je potreben velik kapital, ki za manjše zainteresirane investitorje ni zanimiv. Tak nasad je zato zanimiv le za obravnavo, ne pa tudi kot ideja za postavitev nekega podobnega parka.

Red house cactusKaktusi in arhitektura

Kaktusi so zaradi oblike in nezahtevne vzgoje zanimiv objekt za urejanje sodobnih arhitektur. Za vključitev večjih odprtih nasadov so primerne arhitekture v mediteranskem klimatskem področju, v celinskem delu, kjer temperature padejo do 20 stopinj pod zmrzišče, pa so primerne le ureditve zaprtega tipa. Odprti nasadi vsebujejo velike rastline, kot so cereusi, agavovke in aloje, pri katerih je potrebno urediti tudi varnost uporabnikov prostorov. Nasadi so večinoma fiksni, torej so rastline vsajene v stacionarne posode. Zaradi velike teže materialov pri sajenju, ki presegajo tudi 2000 kg na kvadratni meter površine, je potrebno upoštevati te obremenitve gradnje že pri projektiranju zgradbe.

Slika: http://zainteriora.net/wp-content/uploads/2009/10/cactus-garden-red-house.jpg

Paviljon kaktusov Rogaška SlatinaRazstavni nasadi kaktusov in drugih sočnic

Razstavni nasadi kaktusov in drugih sočnic imajo nekaj dekorativne vrednosti, postavljeni pa so večinoma kot turistične točke za privabljanje obiskovalce hotelov, vrtnarij in drugih obratov. Taki nasadi so lahko botanično urejeni in se pogosto po kvaliteti in raznovrstnosti kosajo z manjšimi zbirkami sočnic v manjših botaničnih vrtovih. Tak primera pri nas sta Grašičev vrt kaktusov v Seči in Paviljon kaktej v Rogaški slatini. Oba nasada sta izdelana v betonskem koritu, rastline so vsajene v peščen substrat z globoko drenažo. Težava takih nasadov je počasno vraščanje po vsaditvi in težavno presajanje rastlin, ko te prerastejo svoj prostor.

Slika: nasad kaktusov v Paviljonu kaktej Rogaška Slatina.

Vključitev rastlin v kompozicijske celote

BKaktusi in arhitekturaotanični nasadi nimajo neke arhitekturne ali kompozicijske ureditve, saj so namenjene prikazu rastlin, ne pa tudi ambienta. Če je glavni namen nasada prikaz botaničnega materiala, potem se take nasade uredi v rastlinjakih in steklenikih, če pa je namen ureditev ambienta, tako notranjega kot zunanjega, pa se mora kaktus obravnavati le kot vložek v ta ambient, ne kot glavna komponenta ureditve. Iz tega stališča se pri izbiri rastlin ne gleda na raznovrstnost ali na vrsto kot tako, ampak predvsem na videz, na skladnost z arhitekturo in na možnost vključitve glede na vzgojo rastline. Tu nastane potreba po pripravi prostora za preživetje rastline in rešitev za enostavno manipuliranje in oskrbo. To vključuje izdelavo podestov, posod za vlaganje notranjih posod z rastlinami, osvetlitev in vse drugo, kar sodi v ambientalno rešitev prostora.

Učinkovit nasad s kaktusi in sočnicami lahko vsebuje samo nekaj dokaj običajnih velikih rastlin, ki s primerno razporeditvijo in kombinacijami skal oblikujejo učinkovit vložek v arhitekturo.

Slika: http://lh6.ggpht.com/_zCUqjiZLoCg/SeASXEk943I/AAAAAAAAAi4/kiXZAPgLoqo/s640/IMG_0196.jpg

Skladnost nasada kaktusov in drugih sočnic

Običajno so nasadi kaktusov kompromis možnosti, torej prostora, denarja in možnosti vzdrževanja. Ker redko pri kreaciji sodeluje arhitekt, so nasadi bolj rezultat lastnikove všečnosti rastlin, kot uspešna kompozicijska celota. Pri projektiranju uspešne kreacije naj se upošteva dejstvo, da je rastlina tu le vložek v arhitekturo, ne objekt, zadosten že sam po sebi. V tem primeru je 'posoda' za rastlino pomembnejša kot rastlina sama.

SNasad z grusonovimi ježkarjikladnost nasada se najbolj enostavno reši z uporabo velikih kaktusov in nekaterih vrst aloj ali agav, s katerimi tvorimo oblikovne in barvne kombinacije. Med kaktusi sta najbolj uporabna Echinocactus grusonii in Ferocactus stainesii, prvi zaradi okrogle oblike in rumenih bodic, drugi zaradi nezahtevnosti in rdečih bodic, ki pritegnejo pozornost opazovalcev. Nasad kombiniramo z agavami ali alojami, ki vključijo modro barvo, belino pa dobimo z belimi mamilarijami, s katerimi se zapolni vrzeli v nasadu. V splošnem se nasad oblikuje amorfno, kaktusi se zdručijo v večje skupine, z manjšimi pa popestrimo vrstni izbor. V splošnem naj kompozicijo tvorijo velike rastline, vendar so manjše rastline za natančnega opazovalca pomembnejše, saj se bolj natančno ukvarja z njimi kot z osnovnimi kompozicijskimi elementi.

Slika: nasad kaktusov ob vhodu v stavbo.

Zunanji nasadi kaktusov v našem okolju

Kaktuse v našem okolju lahko uporabimo tudi za gojenje na prostem. Načina sta dva: sajenje prezimno trdnih vrst v gredo ali skalnjak in poletni nasad z zimskim skladiščenjem v toplem prostoru.

Nasad prezimnih kaktusovNasad prezimnih kaktusov

V zadnjih letih so postali zelo popularni zunanji nasadi prezimnih kaktusov. Za nasade lahko uporabi skalnjak, lahko pa se uporabi kotiček na vrtu, kjer se uredi nasad s kaktusi in drugimi sočnicami. Pogostejša oblika je skalnjak, kamor se vsadi prezimno trdne rastline in se take prezimi brez ali z zaščito. Popolnoma prezimne vrste se vsadijo med skale v mešanico prsti in peska, skalnjak pa mora imeti dobro drenažo. Običajno se tak skalnjak izdela v klančini, tako da večina vode hitro odteče.

Prezimne rastline so običajno nizke in se razraščajo počasi, zato tak nasad nima velike dekorativne vrednosti, je pa zagotovo zanimivost, ki pritegne veliko pozornosti. Največje rastline zrastejo največ do metra višine in za zapolnitev prostora potrebujejo veliko let rasti, zato za učinkovite kreacije ti nasadi niso najbolj primerni.

Vrtiček s kaktusiPoletni nasad z zimskim skladiščenjem rastlin

Zunanje nasade sukulentnih rastlin lahko izdelamo tudi iz vrst, ki niso prezimno trdne s tem, da jih pozimi skladiščimo v ogrevanem prostoru. Prostor uredimo tako, da posode z rastlinami vstavimo v oblikovano gredo in posode zasujemo s peskom. V jeseni se rastline odstranijo, se pred skaldiščenjem osušijo in nato skladiščijo v ogrevanem prostoru. Temperatura prostora naj bo okoli 5 stopinj Celzija, prostor pa je laho tudi temen. Med skladiščenjem rastlin ne zalivamo.

Slika: http://1.bp.blogspot.com/_o4I0skPGvsY/SXgb9w77ZLI/AAAAAAAApYY/OaIFd0GI89E/s400/220109+077.jpg

Za zunanje nasade so primerni le tisti kaktusi, ki na prostem oblikujejo lepše oblike kot gojeni v pokritem prostoru. Zelo primerne za zunanjo vzgojo so aloje in agave, vendar moramo upoštevati dejstvo, da jim lahko škoduje že padec temperature za kakšno stopinjo pod ničlo. Za tak način dekoracije raje uporabimo vrste, ki bolje tolerirajo mraz.

Poletni nasad kaktusovRazmislek o varnosti

Pri vseh zunanjih nasadih razmišljajmo o varnosti, saj so rastline, ki so najbolj primerne za zunanjo vzgojo - opuncije, agave in velike aloje - zelo nevarne. Nasade zaščitimo z ograjo, štrleče bodice pa odstranimo s sadnimi škarjami.

Manjše nasade lahko obvladujemo z zimskim pokrivanjem rastlin. Če uporabimo prezimne rastline, jim mraz ne škodi, poškoduje jih dolgotrajna moča, sploh v začetku pomladi. Rastline zaščitimo z ogrodjem, preko katerega napnemo polivinilno folijo.

Slika: poletni nasad kaktusov, Patrik Prša, Lendava

 

Kaktusi in druge sočnice privabljajo kupce zaradi svojih zanimivih oblik. Pri tem jih redko zmotijo nevarne bodice, strupenost v primeru mlečkov ali kakšna druga lastnost. Nakupi so večinoma spontani in se ravnajo predvsem po všečnosti, kjer prednjači vpliv barve, sledijo pa nenavadnost oblike in novost.

Aloe veraUporabne rastline

Če se pogovarjamo o upurabi sukulentnih rastlin, ne smemo mimo uporabnih rastlin. Med sočnicami je precej uporabnih rastlin, ki pa zaradi drage vzgoje v ogrevanih rastlinjakih nimajo perspektive. V naravnem okolju vzgojeni kaktusi in njihovi plodovi se uporabljajo za prehrano ljudi in živali in od teh je verjetno najbolj znan plod Opuntia ficus-indica. Med zelo uporabnimi rastlinami se znajde tudi agave tequilana, americana in sisalana, iz katerih izdelujejo pijače in vrvi, V načih kraji se za neposredno uporabo gojijo samo zdravilne rastline, od kateih so omembe vredne Aloe vera, Aloe arborescens in Selenicereus grandiflorus. Te rastline se gojijo tudi v rastlinjakih, predvsem na biološki način, saj se uporabljajo za uživanje v presni obliki ali z minimalno obdelavo.

Slika: aloe vera

Iz borze na polico

Kaktusi v skledahVečina kaktusov, vzgojenih v velikih evropskih vrtnarijah, konča kot dekoracija v bivalnem okolju. Rastline so vzgojene v šotnem substratu z intenzivno hitro vzgojo, zato pri končnem uporabniku nimajo dolgega roka trajanja. Čeprav imajo pri uporabi za nasade in aranžmaje kaktusi in sočnice zaradi svoje trpežnosti in enostavne vzgoje velike prednosti pred drugimi rastlinami, se jih aranžerji in cvetličarji izogibajo. Vzroki so različni, prednjači pa ogibanje bodicam in pomanjkanje idej. Tisti, ki pa izkoristijo prednosti sukulentnih rastlin, jih sadijo v nasade v keramične in steklene posode, bodisi z naravnimi materiali, pogosto pa v kombinacijah z barvnim peskom in sodobnimi dekorativnimi materiali.

Pogosto pri izdelavi nasadov prednjači cena materialov, kjer se pokaže vrednost idej. Dober nasad se da naredit tudi s cenenimi materiali in med temi prednjači predvsem steklo.

Slika: http://www.lapshin.org/cultivar/N37/Edelcactus/Bos-2-Cactus-schalen.jpg

Prodaja rastlin

Kaktusi in večina manjših ostalih sočnic so zaradi majhnosti in redkega in kratkotrajnega cvetenja kupcu nezanimive. Vseeno se veliko kupcev odloča za nakup teh rastlin, sprva zaradi všečnosti, sčasoma pa se pri nekaterih zbudi zbirateljska strast. Nasprotno od cvetočih lončnic, ki so same po sebi dokaj nezanimive in privlačijo z bujnim cvetenjem, pa kaktusi privlačijo kupce z zanimivo obliko, dolgimi in barvitimi bodicami, podobno kot pri drugih rastlinah pa ima posebno mesto cvetenje. Vseeno so kaktusi za marsikaterega cvetličarja nujno zlo in jih nekateri ponujajo le zaradi morebitnega povpraševanja kupcev. V večini primerov se kupci odločajo za nakup kaktusa po všečnosti, torej ko ga opazijo in se jim zazdi zanimiv. Kaktusi moraj biti zato v trgovinah ponujeni na takih mestih, kjer se kupec po končanem nakupu drugih stvari po naključju ustavi na kaktusih. Iz tega lahko zaključimo, da so izložbe in zakrite police neprimerno mesto za prodajo kaktusov, saj jih kupec sploh ne bo opazil.

Vzdrževanje rastlin v trgovinah

Kaktusi so zelo enostavni za vzdrževanje v trgovinah, ne glede na klimo in svetlobo. Vsekakor je bolje, da imajo dobre pogoje, kar je možno le v vrtnarijah. Tam se kaktusi vzdržujejo tako kot v gojilnicah, torej se poleti redno tedensko zalivajo, prezračujejo in senčijo. V trgovskih centrih in cvetličarnah so svetlobni in toplotni pogoji bolj podobni okolju, primernem za zimski počitek, zato se tako ravna tudi njihova oskrba. V hladnih cvetličarnah se rastline zalije enkrat na mesec ali dva v poletju, sicer pa se jih sploh ne zaliva. Podobno se ravna z nasadi in aranžmaji. Obilno zalitje rastlin v zimskem času v prostoru, kjer ni močnejšega ogrevanja, vodi do anomaličnih sprememb oblike rastlin in posledično do propada.

Ideje dekoracij s kaktusi in drugimi sočnicami

Pomen kaktusov v našem okolju v preteklosti

Echinopsis subdenudatusV preteklosti je kaktus v domačem okolju nekako nadomeščal cvetočo lončnico. Poleg znanih božičnih in velikonočnih kaktusov ter epifilov je bil verjetno najbolj popularen Echinopsis eyriesii, nezahtevna vrsta kaktusa z obilnim cvetenjem in hitro rastjo. Znan je bil po kratkotrajnem nočnem cvetenju in svoji trdoživosti. Z razvojem potrošniške družbe se je na trgu pojavilo mnogo različnih vrst kaktusov, ki so hitro izpodrinili klasične oblike kaktusov, tako da so nekateri, na primer Aporocactus flagelliformis, postali v kulturi celo redki. Sprememba je pomenila tudi vstop drugačne obravnave kaktusov, ki so iz izziva postali kratkotrajna dekoracija, ki je po določenem času zaradi zdolgočasenosti lastnika ali deformiranosti rastline romala v smeti. Tako se je začela pojavljati potreba po dodatni dekoraciji, kar je pomenilo, da se je kaktus iz rastline spremenil v embalažo za dekorativne elemente.

 

Začetek 'kičaste' dobeGymnocalycium mihanovichii - hibotan

Najbolj očiten minimalistični dekorativni pristop je pomenil pojav rdečih in rumenih brezklorofilnih cepljenk vrste Gymnocalycium mihanovichii Hibotan, ki so nastale na Japonskem. Med desettisoči sejancev je vedno nekaj deformiranih rastlin in če je napaka v tvorbi klorofila, nastane rdeča ali rumena brezklorofilna oblika rastline. Ta ne more preživeti več kot nekaj tednov, če pa se takoj cepi na ustrezno podlago, pa nastane kombinacija, ki daje videz trajno cvetoče rastline.

Na Japonskem še vedno letno pocepijo miljone takih rastlin, ki pa so tržno naravnane: podlaga je občutljiva na različne dejavnike in v kratkem času odmre, z njo pa tudi rdeči cepič.

Slika: http://farm4.static.flickr.com/3611/3415214641_02b89ede0d.jpg

 

Nasad je kreacija

Unikatno oblikovan lonecPri izdelavi nasada se zavedajmo, da to ni botanični vrtiček. Na končni videz in vtis vpliva predvsem posoda, barvne kombinacije in oblike, ne pa toliko raznovrstnost rastlin. Nasad kreiramo kompozicijsko, torej izberemo posodo in materiale, ki nam dajo neko kompozicijsko celoto, pri čemer lahko upoštevamo običajne kompozicijske prijeme. Pri tem upoštevajmo nekaj vodil:

- zanimiva posoda ne potrebuje kreativnih in zanimivih rešitev z rastlinami, sicer te preglasijo posodo

- elegantna posoda ne prenese kičastih in barvitih kombinacij. Raje se odločimo za monokromatsko ali kontrastno dvobarvno rešitev.

- visoka posoda naj vsebuje visoke ali viseče rastline, sicer se bodo vizuelno izgubile

- pri širokih nizkih posodah skušajmo izdelati trikotno piramidalno kompozicijo

- posode v obliki ladij narekujejo zaporedja ali simetrijo

- rastline kontrastno izpostavimo s peskom v tonsko nasprotni ali v komplementarni barvi

- steklene posode so nezanimive, zato mora biti toliko bolj zanimiv nasad, ki ga popestrimo z barvnim peskom

Videli bomo, da je rastlina v vseh primerih le objekt, ki služi le za zapolnitev neke kompozicijske vrzeli, ni pa v tej fazi kupcu zanimiva kot vrsta. Pogosto pa ravno z izbiro kakšne nenavadne rastline kupca prepričamo, da se odloči za nakup celega nasada zaradi ene same rastline.

Klasični nasad s kaktusi in sočnicami

Nasad v terakotiNajbolj pogosta oblika nasada je enostavna klasična nasaditev rastlin v keramično posodo. Pri izbiri posod so možnosti zelo omejene, saj pri masovni izdelavi keramike proizvajalci ne izdelujejo namenskih posod za nasade. Pogosto cvetličarji za ta namen uporabijo celo kuhinjsko keramiko, po unikatni lončeni posodi pa zaradi visoke cene posežejo bolj redko.

Pri sajenju v take posode moramo upoštevati, da posoda nima luknje v dnu za odcejanje odvečne vode. Substrat je lahko tudi šotnat, bolje pa bo če uporabimo peščeno - ilovnatega. Substrat naj bo pri sajenju malo vlažen, niakor pa popolnoma suh ali moker. Zasaditev naj bo trdna, takoj po vsaditvi pa nasad malo zalijemo, da ze substrat sprime. Površino substrata po vsaditvi posujemo s peskom ali dekoriramo.

Pri izbiri rastlin za nasad skušajo združiti vrste, ki imajo podobne zahteve glede vzgoje. Ločimo kaktuse od sočnic, tako da ne bo težav pri zalivanju nasada. Vzdrževanje nasada je enostavno - nasad enkrat na mesec ali dva malo zalijemo, pozimi in v primeru nasada s kaktusi pa manj pogosto.

Slika: nasad v kitajski terakoti. Posoda ima luknjo v dnu.

Izbira kvalitetne posode

Nasad v unikatni glineni posodiPri izdelavi kvalitetnega nasada ne morem mimo izbire kakovostne posode, ki je v novejši dobi bolj izjema kot pravilo. Ekonomija izloči unikatne izdelke kot morebitno embalažo že v osnovni kalkulaciji, saj se predvideva, da trg drage posode ne bo prenesel. To je le izgovor za kreiranje dobrega zaslužka, saj se z izbiro dražje posode krči cvetličarjev zaslužek. Posredno se tako znižuje kvalitetni nivo ponudbe, zato je pomembno ohranjanje dobrih izdelkov na polici tudi na ceno visokega zaslužka. Dolgoročno gledano se z vzgojo kupca v smeri dobre kvalitete izdleka tega lahko usmeri k nakupu izdelka, ki ga ne bo takoj zavrgel.

Zaradi nekonkurenčnosti ročnega dela na trgu so unikatne glinene posode skoraj izginile iz trgovin. Kljub temu obstaja nek delež teh izdlekov na trgu, ki kljub visoki ceni najdejo kupca. Izdelava nasadov z boljšimi posodami potrebuje prav toliko znanja kot kreacija iz cenenih materialov, saj lahko s slabo izdelavo in posledično neprodanim izdlekom naredimo še več škode.

Unikatna glinena posoda je običajno izdelana iz rdeče glazirane gline, ki ima to lastnost, da zaradi vlage razpoka in postane propustna za vodo, ki počasi pronica skozi glino. Zato se v take posode daje več drenaže, kupca pa na to dejstvo opozori, da ta pri zalivanju ne uniči pohištva. Pri nasadu upoštevajmo, da je embalaža boljša kot rastline, da te ne preglasijo unikatnega izdelka.

Barviti nasadi z dodatki

Barviti nasadi s kaktusi in dodatkiV iskanju novih načinov pospeševanja prodaje so nastale različne izvedbe dekoracij s kaktusi. Prvi korak je bil dodajanje umetnih cvetov na kaktuse, kasneje pa nasajanje v steklo, kombinacije z barvnim peskom, dekoracija z različnimi dodatki kot so plastične oči, klobučki in drugi dodatki. Ponudba takih izdelkov je večinoma sezonske narave in je zelo učinkovita. Taki izdelki iz polic izginejo v dobrem tednu.

Rastline so vstavljene v posodo z lončki vred ali brez, barvni pesek je zlepljen z lepilom. Plastični dodatki so na rastlino nalepljeni ali preprosto nabodeni vanjo, kar pogosto pomeni, da bo rastlina zaradi lepila deformirana in tako nima velikih možnosti za preživetje. Namen takih izdelkov je dekoracija in jo moramo tako tudi jemati.

Slika: http://www.gardeningoncloud9.com/wp-content/uploads/2010/08/attila-cactus-garden-03.jpg

Nasadi za na prosto

Nasad sočnic v posodi z več odprtinamiZa zunanje poletne nasade izkoristimo predvsem sočnice. Te imajo nekaj dobrih lastnosti, slaba pa je predvsem slaba odpornost na zmrzal. Sočnice se namreč na prostem odlično obnašajo, dobro prenašajo nihanja temperature, močno sonce, direktne padavine, po poškodbah pa se hitro obrastejo. Za sajenje sočnic se pogosto uporabijo posode z več odprtinami, v katere nasadimo več različnih rastlin. Glede substrata so nezahtevne in lahko uporabimo tudi običajen šotni substrat za sajenje lončnic. Velika prednost je v tem, da nasada ni treba zalivati, saj je dovolj, če ga občasno zalije dež. Pred mrazom ga prenesemo v zaprt ogrevan prostor, vendar je dobro, da se substrat osuši že pred prenosom. Če želimo čas gojenja podaljšati na celo sezono, vsadimo prezimne rastline kot so netreski in homulice.

Slika: http://cache.gifts.com/photos/opd/Z/T/R/L/ZTRLR4GGCPR3C8QHHEFB.jpg

Sezonski zunanji nasadi

Zunanji sezonski nasadi so zanimivi, vendar so zaradi tradicionalne uporabe nizkih trajnic pri nas redki. Sočnice, kot so na primer aloje, eševerije in krasule, so kot zunanje poletne rastline zelo odporne na sušo in zunanje vplive, zato so zunanji nasadi teh rastlin idealne rešitve za prostore, kjer se lastnik nima časa ukvarjati z njimi. Tak primer so grobovi, katere imajo lastniki pogosto na oddaljenih lokacijah. S preprosto kombinacijo izvrtine v plošči in standardne posode z nasadi, ki jih sezonsko menjamo, se lahko učinkovito in enostavno uredi površino v zelo dekorativno kombinacijo. Nasad žarnega groba s sočnicamiMožnosti so različne: v prst lahko vkopljemo lončke in vanje vstavimo lonce z rastlinami, torej lonček v lonček. Površino posujemo s peskom, jeseni pa rastline izvlečemo in v praznine vstavimo prezimne rastline kot so netreski. Vzdrževanje takega nasada je minimalno, zalivanje ni potrebno, saj vse uredi narava. Nasad morebitna toča ali sončni ožig le začasno poškodujeta, zato so taki nasadi dobra rešitev.

Primer je poskusni nasad žarnega groba v razstavnem delu parka Mozirski gaj.

Njiva z nasajenimi kaktusiZanimivosti

Velike kaktuse za okras naših pisarn danes gojijo takole.

Slika: http://image.made-in-china.com/2f0j00iBwtdIbCLPcH/Cactus-and-Succulent.jpg

Miza-kaktusNasprotno - iz rastline v umetno

Kaktusi so očitno dokaj zanimive rastline, saj se njihove oblike posnemajo v raznih idejah za uporabne predmete. Poglejmo nekaj primerov.

Miza-kaktus

http://www.heavenlygiftsrus.com/35154-1%20cactus%20corner%20table.jpeg

 

Volneni kaktusiVolneni kaktusi

Slika: http://gittenerdun.files. wordpress.com/2010/08/cactus.jpg

Kaktus iz blagaKaktus iz blaga

Slika: http://4.bp.blogspot.com/_uEXTLjTUKA8/SHFTdw-ZjbI/AAAAAAAAAJw/o3miQCIYcM4/s320/Cactus+Side.JPG

Keramični kaktusiKeramični kaktusi

http://4.bp.blogspot.com/_N7FiXwKHEhs/TBrYyQfWqXI/ AAAAAAAADLw/oY4sWMg0qpQ/s1600/cacti02+by+aviary.jpg

Stojalo za stekleniceStojalo za steklenice v obliki kaktusa

Slika: http://www.kitchencritic.co.uk/upload/2009/05/cactus-wine-rack.jpg

AstroKaktus.com
Navodila za gojenje
Slovar pojmov

Rod Pachypodium

Volnata uš

Lophophora williamsii, Peyotl

Kaktus

Prva o kaktusarstvu

Druga o kaktusarstvu

Slabe strani zbiranja kaktusov

Kaktusarski zakoni

Zemlja za kaktuse

Fizikalne lastnosti substratov

Kaljivost semena in dormanca

Presnova kaktusov - uvod

Presnova kaktusov - preživetje v puščavi

Presnova kaktusov - razmnoževanje

Presnova kaktusov - zgradba kaktusov

Presnova kaktusov - organi kaktusov

Presnova kaktusov - funkcija reber

Presnova kaktusov - struktura tkiv I

Presnova kaktusov - struktura tkiv II

Presnova kaktusov - koreninski sistem

Presnova kaktusov-kemijske sestavin tkiv

Procesi presnove - CAM presnova

Procesi presnove - svetloba

Procesi presnove - ohranitev vode

Presnova kaktusov - Vreme

Presnova kaktusov - Bolezni

Ogrevanje rastlinjaka

Alternativno gojenje kaktusov

Sočasno cvetenje kaktusov

Astrophytum asterias cv. Super Knipping

Vegetativno razmnoževanje havortij

Kaktusi in digitalna fotografija

Sejem FlormartMiflor v Padovi

Radioaktivnost in kaktusi

Blosfeldia liliputana Werdermann

Glivična obolenja kaktusov I

Glivična obolenja kaktusov II

Glivična obolenja kaktusov III

Glivična obolenja kaktusov IV

Glivična obolenja kaktusov V

Glivična obolenja kaktusovh VI

Glivična obolenja kaktusov VII

Glivična obolenja kaktusov VII

Frailea grahliana

Discocactus horstii Buin & Bred

Kaj je Cintia odieri

Notocactus kovaricii (Haw.) Krainz

Neolloydia lophophoroides (Werd.)And.

Prezimni kaktusi I

Prezimni kaktusi II

Prezimni kaktusi III

Prezimni kaktusi V

Prezimni kaktusi IV

Če je seme zanič VI

Če je seme zanič V

Če je seme zanič IV

Če je seme zanič III

Če je seme zanič II

Če je seme zanič I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson II

Rod Sclerocactus II

Rod Sclerocactus I

 

Copiright - Zvone Rovšek
Domena Kaktu.si je nastala 1. aprila 2009.