Kaktu.si

Informativni center Kaktu.si

Sponzor
AstroKaktus
Portal za informiranje in obveščanje slovenskih ljubiteljev kaktusov in drugih sočnic
AstroKaktus
 
Forum Podatki Članki Koledar del Zanimivosti Povezave Zbirke Kontakt

Dionaea muscipula - muholovka

Dionaea muscipula

Muholovka je majhna rastlina iz družine rosikovk, ki uspeva v revnih tleh, kot so mokrišča. Pomanjkanje hranil rastlina nadomešča s proteini živali, ki jih lovi v pasti. Muholovka večinoma lovi muhe in pajke in jih je sposobna prebaviti. Dionaea muscipula je monotipska rastlina. Njena najbližja sorodnica je Aldrovanda vesiculosa. Znanstveniki domnevajo, da se je rastlina razvila iz sorodnih rastlin iz rodu Drosera.

Rastišče

Muholovka raste v vlažnih savanah v tleh, revnih z dušikom in fosforjem. Je majhna in počasi rastoča rastlina in prenaša oziroma potrebuje občasne požare, ki uničijo večje konkurenčne rastline. Preprečevanje požarov s strani prebivalstva v njenem naravnem okolju pomeni resno grožnjo njenem obstoju. Raste le v Severnih in južnh delih Karoline v ZDA v območju, širokem le slabih 100 km. Obstajajo tudi naravno razširjene populacije muholovk v severni Floridi in New Jerseyu.

Imena

Muholovka, mesojedka, čeljustnica, venus flytrap (an.).

Dionaea je dobila ime po Dioni (Afroditi), boginji ljubezni, hčerki Jupitra. Rod je opisal J. Ellis leta 1773. Vrstno ime muscipula je dobila po muhi (Musca = muha). V angleščini jo imenujejo Venus Flytrap, kar pomeni 'venerina past za muhe' (iz Venera - rimska boginja ljubezni).

Princip prehranjevanja

Ima aktivni tip pasti. Je majhna rozetasta rastlina, ki doseže v premeru dobrih deset centimetrov. Običajno ima štiri do sedem letnih listov, ki izraščajo iz drobnega podzemnega zadebeljenega stebla. Posamezen list doseže s pastjo vred dolžino 3-10 cm. Jeseni nadzemni zeleni del rastline odmre, zimo pa preživi podzemni zadebeljeni del stebla. Listi prično izraščat spomladi, dolžina listov pa je odvisna od zunanjih pogojev. Veliki listi in pasti nastajajo pretežno po cvetenju rastline.

Past izrašča iz konic listov v obliki dveh rahlo zaobljenih lopatic. Na robovih pasti so drobni zobci, ki preprečujejo žrtvi pobeg, na notranji strani vsake lopatice pa so trije senzorji, ki sprožijo zapiranje pasti, ko se jih insekt dotakne. Past se zapre v desetinki sekunde, hitrost zapiranja pa je odvisna od zunanje temperature, osvetljenosti, vlage, velikosti plena, predvsem pa od zdravja rastline. Past se ne zapre ob prvem dotiku senzorja, ampak le v primeru, če se insekt dotakne drugega senzorja v času dvajsetih sekund. Tako rastlina prepreči nepotrebno zapiranje pasti v primeru nekoristnega plena ali dežja. Pasti se na notranji strani poleti obrarvajo rdeče in imitirajo barvo mesa, kar privabi muhe. Na robovih listi izločajo sluzi.

Kot večina drugih mesojedih rastlin se tudi muholovka orientira na lov na določene vrste insketov, ki so prisotni v njeni okolici. Njen pretežni plen niso le muhe, ampak se deli na dobro tretjino mravelj, tretjino pajkov, desetino kobilic in desetino hroščev, letečih insektov pa je na njenem jedilniku manj kot dvajsetina.

Zapiranje pasti povzroči kombinacija elastičnosti, napetosti in oblike listov. Sam princip premikanja ni popolnoma znan, domneva pa se, da se po sproženju senzorjev premakne kalcijeva črpalka, ki povzroči hitro spremembo turgorja tkiva v delu, ki spaja oba dela pasti. Oblika lopatic omogoči zapiranje pasti v tako obliko, da onemogoči plenu pobeg.

Če se plen ujame v past, se začnejo stimulirati notranja tkiva listov. Ti nabreknejo in začnejo izločati encime, ki razgradijo plen. Princip razgradnje plena temelji na oksidativnih spremembah proteinov, pri katerem glavno vlogo igrajo kinoni. Taka oksidativna razgradnja povzroči razpadanje živalskih celičnih sten. Pri razgradnji sodelujejo tudi druge snovi, kot so proteaze in drugi encimi razgradnje. Razgradnja poteka približno deset dni. Rastlina iz plena izčrpa večino snovi, zato od insekta ostane le hitinski oklep. Po tem procesu se past odpre in je pripravljena na lov na novo žrtev.

Gojenje

Dionaea muscipulaMesojedka je sicer znana kot zelo zahtevna rastlina za vzgojo, vendar je to mnenje napačno. Je močvirska rastlina in potrebuje neprestano vlažna tla. Sadi se v navadno neobdelano šoto, kateri dodamo tretjino ali polovico vulkanskega peska ali Perlita. Sadi se v globoke lončke, ki naj imajo 10 cm globoko dno. Presaja se jih na dve leti v začetku pomladi, lahko že februarja, najkasneje pa ko začne substrat smrdet po gnilobi. Pri presajanju bodimo pozorni, da preveč ne poškodujemo mlade bele korenine.

Je rastlina hladnega podnebja in ne prenaša vročega podnebja. Prezimi pri temperaturah celo do -7 stopinj Celzija, v času prezimovanja pa preživi le podzemni del rastline. Muholovke, ki prezimujejo na toplem in ne preživijo določenega mirovanja, postopno hirajo in odmrejo. Prav tako odmrejo, če se substrat za neko obdobje presuši.

Zaliva se z mehko vodo, najbolje dežnico ali z destilirano vodo. Pri uporabi vodovodne vode se šota zaapni in rastlina po nekaj mesecih propade. Lončki z rastlinami naj v poletnem času stojijo v vodi. Pozimi naj bo zmerno vlažna, torej jo občasno zalijmo on odvečno vodo odlijemo.

Dionaea naj raste poleti na direktnem soncu, kjer bo v pozni jeseni dobila tipično rdeče obarvane notranje strani pasti. Pozimi ji ustreza temperatura okoli +5° do +10°Celzija in nekateri jo shranijo kar v hladilniku pri +4°Celzija. Poleti se lahko temperatura dvigne do +35°Celzija. Jeseni odmrejo skoraj vsi listi in takrat je v stanju mirovanja. V šoti ostane živa sredica, ki spomladi odžene nove liste.

Gnojenje povzroči propad rastline, zato muholovk ne gnojimo. Dovolj je, da čez leto ujame nekaj žuželk, s katerimi dobi dovolj proteinov in drugih snovi za svoje preživetje. Hranjenje ni potrebno, preveč nahranjena rastlina pa lahko celo odmre, ker ji prehitro uničimo liste.

Od bolezni je najbolj nevarna koreninska gniloba, edini škodljivci pa so listne uši. Gniloba nastane po napačni vzgoji, uši pa se najlažje znebimo - s peštanjem. V sezonah, ki so ugodne za razvoj ščitastih kaparjev, se lahko pojavijo na muholovkah tudi ti. Večje škode ne povzročijo.

Razmnoževanje

Mesojedke se razmnoži s semenom, z deljenjem rastlin ali z listnimi potaknjenci. Seme nastane po oploditvi cvetja, ki se pojavi na cvetnem steblu enkrat ali dvakrat letno. Seme je drobno, črno in s svetlečo površino. Semena se poseje na vlažen substrat, kakršen se uporablja tudi za gojenje odraslih rastlin, pri 20 stopinjah Celzija. Seme vzkali v nekaj tednih. Sejanci potrebujejo do odrasle faze pet let. Rastline razmnožimo tudi z raztrgavanjem koreninskega dela rastlin v koncu poletja, za vzgojo z listnimi potaknjenci pa je potrebna potrpežljivost. Liste potrgamo pri koreninski bazi, odstranimo pasti, liste potaknemo v šoto, lončke pokrijemo z vrečkami in vsebino vzdržujemo vlažno in v senci. Potaknjenci rastejo hitreje kot sejanci.

Sinonimi

Drosera corymbosa Raf. (1833)
Dionaea corymbosa (Raf.) Steud. (1840)
Dionaea crinita Sol. (1990) nom.superfl.
Dionaea dentata D'Amato (1998) nom.nud.
Dionaea heterodoxa D'Amato (1998) nom.nud.
Dionaea muscicapa St.Hil. (1824) sphalm.typogr.
Dionaea sensitiva Salisb. (1796)
Drosera sessiliflora auct. non G.Don: Raf. (1833)
Dionaea sessiliflora (auct. non G.Don: Raf.) Steud. (1840)
Drosera uniflora auct. non Willd.: Raf. (1833)
Dionaea uniflora (auct. non Willd.: Raf.) Steud. (1840)

Znani kultivarji

Dionaea muscipula 'Akai Ryu'(Ron Gagliardo)
Dionaea muscipula 'B52' (Henning Von Schmeling)
Dionaea muscipula 'Big Mouth' (Tony Camilleri)
Dionaea muscipula 'Bohemian Garnet' (Miroslav Srba)
Dionaea muscipula 'Clayton's Red Sunset' (Colin Clayton)
Dionaea muscipula 'Cupped Trap' (Staff at Agri-Starts III Inc, Eustis, FL.)
Dionaea muscipula 'Clumping Cultivar' (Peter D'Amato)
Dionaea muscipula 'Dentate' (Peter D'Amato)
Dionaea muscipula 'Dentate Traps' (Barry Meyers-Rice)
Dionaea muscipula 'Dente' (Peter D'Amato)
Dionaea muscipula 'Fondue' (Guillaume Bily)
Dionaea muscipula 'Fused Tooth' (Peter D'Amato)
Dionaea muscipula 'Green Dragon' (Neznan)
Dionaea muscipula 'Holland Red' (Nizozemska)
Dionaea muscipula 'Jaws' (Leo Song Jr.)
Dionaea muscipula 'Justina Davis' (Neznan)
Dionaea muscipula 'Kinchyaku' (Katsuhiko Kondo)
Dionaea muscipula 'Korean Melody Shark' (Jang Gi-Won & Wook Hyon (Max) Yoon)
Dionaea muscipula 'Korrigans' (Guillaume Bily)
Dionaea muscipula 'Louchapates' (Romuald Anfraix)
Dionaea muscipula 'Microdent' (Gayl Quenon)
Dionaea muscipula 'Mirror' (Dieter Blancquaert)
Dionaea muscipula 'Perlite Dragon' (Neznan)
Dionaea muscipula 'Red Burgundy' (Neznan)
Dionaea muscipula 'Red Piranha' (Ed Read)
Dionaea muscipula 'Red Rosetted' (Peter D'Amato)
Dionaea muscipula 'Royal Red' (AUPBR 464)
Dionaea muscipula 'Sawtooth' (Barry Meyers-Rice)
Dionaea muscipula 'Scarlet Bristle' (Real Keehn Concepts)
Dionaea muscipula 'Wacky Traps' (Cresco Nursery, Nizozemska)

AstroKaktus.com
Navodila za gojenje
Slovar pojmov

Rod Pachypodium

Volnata uš

Lophophora williamsii, Peyotl

Kaktus

Prva o kaktusarstvu

Druga o kaktusarstvu

Slabe strani zbiranja kaktusov

Kaktusarski zakoni

Zemlja za kaktuse

Fizikalne lastnosti substratov

Kaljivost semena in dormanca

Presnova kaktusov - uvod

Presnova kaktusov - preživetje v puščavi

Presnova kaktusov - razmnoževanje

Presnova kaktusov - zgradba kaktusov

Presnova kaktusov - organi kaktusov

Presnova kaktusov - funkcija reber

Presnova kaktusov - struktura tkiv I

Presnova kaktusov - struktura tkiv II

Presnova kaktusov - koreninski sistem

Presnova kaktusov-kemijske sestavin tkiv

Procesi presnove - CAM presnova

Procesi presnove - svetloba

Procesi presnove - ohranitev vode

Presnova kaktusov - Vreme

Presnova kaktusov - Bolezni

Ogrevanje rastlinjaka

Alternativno gojenje kaktusov

Sočasno cvetenje kaktusov

Astrophytum asterias cv. Super Knipping

Vegetativno razmnoževanje havortij

Kaktusi in digitalna fotografija

Sejem FlormartMiflor v Padovi

Radioaktivnost in kaktusi

Blosfeldia liliputana Werdermann

Glivična obolenja kaktusov I

Glivična obolenja kaktusov II

Glivična obolenja kaktusov III

Glivična obolenja kaktusov IV

Glivična obolenja kaktusov V

Glivična obolenja kaktusovh VI

Glivična obolenja kaktusov VII

Glivična obolenja kaktusov VII

Frailea grahliana

Discocactus horstii Buin & Bred

Kaj je Cintia odieri

Notocactus kovaricii (Haw.) Krainz

Neolloydia lophophoroides (Werd.)And.

Prezimni kaktusi I

Prezimni kaktusi II

Prezimni kaktusi III

Prezimni kaktusi V

Prezimni kaktusi IV

Če je seme zanič VI

Če je seme zanič V

Če je seme zanič IV

Če je seme zanič III

Če je seme zanič II

Če je seme zanič I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson I

Pediocactus papyracanthus (Engelm.) Benson II

Rod Sclerocactus II

Rod Sclerocactus I

 

Copiright - Zvone Rovšek
Domena Kaktu.si je nastala 1. aprila 2009.